image

Leider LulzSec verschijnt op Amerikaanse televisie

dinsdag 9 december 2014, 16:33 door Redactie, 0 reacties

De leider van het hackercollectief LulzSec is op de Amerikaanse televisiezender CBS verschenen, waar hij uitgebreid sprak over zijn arrestatie, samenwerking met de FBI en de onveiligheid van de huidige IT-infrastructuur. Hector Xavier Monsegur alias 'Sabu' werd vanwege de aanvallen die hij uitvoerde eerder dit jaar al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 maanden, wat overeenkwam met de tijd die hij in voorarrest had doorgebracht.

LulzSec wist in 2011 tijdens een periode van twee maanden talloze websites te hacken en gestolen databases online te zetten, onder andere van Sony, PBS en Bethesda Softworks. Daarbij werden de gegevens van miljoenen mensen gepubliceerd. In theorie had Monsegur een maximale gevangenisstraf van 124 jaar kunnen krijgen, maar al direct na zijn arrestatie werkte hij samen met de FBI.

Dankzij de hulp van de LulzSec-leider konden ook andere leden van het collectief worden gearresteerd. Daarnaast zouden er door de hulp van Monsegur 300 aanvallen zijn voorkomen. Bij het vellen van het vonnis liet de rechter weten dat de medewerking van Monsegur "werkelijk buitengewoon" was.

In het interview met Charlie Rose van CBS This Morning vertelt Monsegur dat de FBI dreigde zijn kinderen uit huis te plaatsen als hij niet meewerkte. "Ze wisten dat de kinderen mijn zwakke plek waren", aldus de voormalige hacktivist. Vanwege zijn samenwerking met de FBI werd hij door de overige LulzSec-leden als verrader bestempeld. "Het was niet zo dat ik iemand heb genoemd. Ik heb niemand aangewezen", zo laat hij weten. "Mijn samenwerking bestond uit logging en het verstrekken van inlichtingen. Het hield niet in dat ik de identiteit van mijn maten vertelde."

Waarschuwing

Nu probeert Monsegur mensen en organisaties vooral voor de onveiligheid van IT-systemen te waarschuwen. "In werkelijkheid is er geen veiligheid", merkt hij op. "Hackers kunnen op luchthavens, telefoonsystemen en de watervoorziening inbreken en ze uitschakelen." De Amerikaanse overheid moet volgens de voormalige LulzSec-leider dan ook in actie komen.

"We zijn ziekelijk afhankelijk van de securityleveranciers, de bedrijven waar Edward Snowden voor werkte. Wie bewaakt de bewakers, Charlie? Onze veiligheid, de mensen waarvoor wij betalen, de mensen die we met belastinggeld inhuren zijn zelf ook niet echt veilig."

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.