image

Internetoplichters bestellen voor 50.000 euro bij webwinkels

woensdag 22 mei 2013, 17:43 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tegen twee vrouwen van 32 en 31 jaar uit Den Haag een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist. De vrouwen zouden zich schuldig aan internetoplichting hebben gemaakt. Volgens het OM hebben de twee - (ex) schoonzusjes van elkaar - respectievelijk voor minimaal 28.000 en 21.000 euro aan goederen online besteld.

Het ging om kleding, schoenen, tassen en iPhones die ze zelf gebruikten of doorverkochten via Marktplaats.nl. De Haagse vrouwen plaatsten onder valse naam en via valse e-mailadressen bestellingen op de websites van onder meer Tommy Hilfiger, H&M, Zalando, OTTO, Neckermann en Mexx. Zij deden dit vanaf hun eigen IP-adressen en vanuit een internetcafé.

Babbel
De pakketjes lieten zij bezorgen op adressen in Den Haag en Rijswijk. De bewoners ontvingen de niet door hen bestelde pakketten. Daarna meldden de verdachten zich met een vlotte babbel. Ze zouden per abuis een verkeerd huisnummer hebben ingevuld of ze woonden op hetzelfde adres maar in een andere plaats.

De nietsvermoedende bewoners overhandigden daarop het pakketje aan de keurig geklede dames. Vervolgens hadden de bewoners in de nasleep veel moeite om de getroffen webwinkels ervan te overtuigen dat zij weliswaar een pakketje hadden aangenomen, dat al dan niet op hun naam stond, maar dat niet hadden gehouden.

Kinderen
Op deze manier zijn niet alleen bedrijven maar ook tientallen particulieren slachtoffer geworden van deze fraude. De vrouwen werden vorig jaar in juni en oktober aangehouden, maar na voorgeleiding aan de rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld omdat beiden jonge kinderen hebben.

De 32-jarige Haagse wordt ervan verdacht na haar vrijlating opnieuw webwinkels te hebben opgelicht, al had ze haar werkgebied daarbij verlegd naar het Westland.

Schade
Gezien de omvang van de schade, het grote aantal slachtoffers, de lange periode waarin de vergrijpen plaatsvonden en de geraffineerde aanpak vindt de officier van justitie een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor beiden op zijn plaats. Ook dient de reclassering toezicht te gaan houden op onder meer de financiële huishouding van de verdachten.

De officier heeft tevens de verbeurdverklaring gevraagd van een groot aantal merkkledingstukken en een ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel aangekondigd.

Reacties (4)
22-05-2013, 19:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2013, 22:23 door quikfit
Dit is toch eenvoudig te voorkomen door de verzending onder rembours te versturen?
Of zie ik iets over het hoofd?
22-05-2013, 22:51 door Anoniem
Eh....Paypal? iDeal? En idd Rembours?
27-05-2013, 03:11 door Anoniem
De moraal van dit verhaal: Tor is er voor ons allemaal!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.