image

160 miljoen malware-exemplaren eind 2013 verwacht

donderdag 23 mei 2013, 11:19 door Redactie, 3 reacties

De hoeveelheid malware groeit op het moment zo hard dat het aantal exemplaren eind 2013 de 160 miljoen zal passeren, zo voorspelt het Duitse testorgaan AV-Test.org. Het onderzoeksbureau verzamelde sinds het begin van dit jaar elke maand 5 miljoen nieuwe malware exemplaren, waarmee het totaal voor 2013 naar verwachting op 60 miljoen uitkomt.

AV-Test houdt sinds 1984 een database met malware-exemplaren bij. In 1984 werden er nog 12 virussen gedetecteerd. Zes jaar later, in 1990, was dit naar 9.000 opgelopen. In 2002 werd de grens van 1 miljoen exemplaren gepasseerd. Vijf jaar later bevatte de database al 9 miljoen virussen, Trojaanse paarden en andere soorten malware. Begin dit jaar werd de grens van 100 miljoen malware-exemplaren geslecht.


"Deze dramatische ontwikkeling dwingt anti-virusfabrikanten om verschillende strategieën te kiezen, bijvoorbeeld whitelisting, een aanpak die al een aantal jaren populair is", zegt Andreas Marx van AV-Test tegenover Security.NL. Op deze whitelists staan alle onschuldige en goede bestanden.

Reacties (3)
23-05-2013, 11:42 door Anoniem
Ik schrik best wel als ik dit lees. Dat er dagelijks, maandelijks, jaarlijks zoveel nieuwe "infecties" bij komen is eigenlijk niet te vatten.

Een gratis antivirus programma is op de dag van vandaag gewoon niet meer veilig aangezien deze vaak enkel de oudere malware, die al op je computer staat vinden (en vaak worden ze maar 1x per 24 uur bijgewerkt).

Ik draaide vroeger de gratis versie van Avast en Microsoft Security Essentials. Inmiddels ben ik overgestapt op een betaalde beveiliging, welke het beste scoort in verschillende tests. Dit programma is Emsisoft Anti-Malware (http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_8419093
23-05-2013, 12:38 door Anoniem
160 miljoen versus 38

En hoeveel van de 160 miljoen zijn er voor de Mac?
Wat info hieronder als referentie, omdat de (hier vergeten) Mac het verder in het nieuws zo 'zwaar' heeft.

Thomas Reed Mac Malware Count, virus/malware families ± 38 .
www.reedcorner.net/mmg-catalog/

Varianten en verschillende naamgevingen voor dezelfde 'killers' zijn soms samengevoegd.
Want elk Virusbedrijf geeft natuurlijk elke variant liever een aparte eigen naam ; kom je een stuk verder met alle verpakte apps als pdf's, doc's, jpeg's zip's. #
Zie ook ; More broken malware - www.reedcorner.net/more-broken-mac-malware/

Kom je ondanks alle alarmerende berichtgeving misschien wel uit op 100, of misschien wel 200 virusvarianten (definities)?

Geen reden als 'Mac-Gebruiker' security te negeren.
Maar goed om af en toe even te herhalen als tegenwicht voor al het geciteerde marketing(?)-persbericht-geweld van concurrerende (dus aandacht vragende) antivirusbedrijven.

Macs zijn goed veilig te houden, supported (OsX 10.8/10.7.. 10.6) of unsupported (10.4/10.5).

Met daarbij simpel een nuchtere gezond verstand instelling, hier en daar wat wat extra aandacht voor voorkeurinstellingen, wat extra configuratie wijzigingen, en een al dan niet gratis firewall programmaatje erbij (white listen kan je deels zelf ook).

(bijna vergeten ; en een virusscannertje voor die 38 malwarefamilies, zie de tests van Thomas Reed als indicatie).


# Kumar hier, Kumar daar, 3x in de week, mijn Mac is 'Gaar' ( ;-) )
23-05-2013, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: En hoeveel van de 160 miljoen zijn er voor de Mac?
Inderdaad. En voor Linux, de BSD's, multiplatform, noem maar op. En complexere situaties als de vraag welke onderliggende besturingssystemen geraakt worden door een zwakheid in Java of Flash.

Ik realiseer me donders goed dat geen enkel platform inherent veilig is (en blijft) en alles goed beheerd en bewaakt moet worden, maar ik merk wel dat het knap lastig is om cijfers boven water te krijgen over hoeveel malware er nou voor verschillende platforms in omloop is. Naarmate banken bijvoorbeeld strenger worden in de eisen die ze aan je pc stellen zou ik het heel prettig vinden om te weten of de verhouding in actieve "in the wild" malware nou 1000000:1 of 1000:1 of 10:1 of nog wat anders is tussen Windows en (bijvoorbeeld) Linux.

Redactie, is het niet de moeite waard om daar af en toe een artikeltje aan te wijden, of om het mee te nemen als jullie met dit soort overzichten bezig zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.