image

Minister: privacybeleid apps moet duidelijk zijn

donderdag 23 mei 2013, 16:13 door Redactie, 4 reacties

De privacyvoorwaarden die mobiele apps aan gebruikers voorschotelen moeten beknopt en voor iedereen leesbaar en begrijpelijk zijn, aldus minister Kamp van Economische Zaken. Kamp reageerde op vragen van D66-Kamerleden Verhoeven en Schouw over een uitzending van Nieuwsuur, waaruit zou blijken dat bedrijven hun voorwaarden bewust gecompliceerd maken.

Dit moet namelijk voorkomen dat gebruikers ze zullen lezen. Daarbij werd Kamp ook specifiek gevraagd naar de gebruiksvoorwaarden van Apple waarmee gebruikers per definitie moet instemmen na aankoop van een iPhone om van relevante applicaties gebruik te kunnen maken.

Duidelijk
De minister zegt niet op de voorwaarden van Apple te kunnen ingaan, maar zegt dat die in het algemeen aan de privacywetgeving, opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens en de Telecommunicatiewet, moeten voldoen. Dat houdt in dat de voorwaarden en het privacybeleid van apps duidelijk moeten zijn.

"De eindgebruiker die een app afneemt waarmee persoonsgegevens worden verwerkt, moet duidelijk en volledig worden geïnformeerd over de identiteit van de partij die deze gegevens verwerkt en de doeleinden van de verwerking", laat de minister weten. "Zonder duidelijke informatie kan geen sprake zijn van toestemming."

Reacties (4)
23-05-2013, 16:20 door Rubbertje
Je hebt het toch maar te accepteren want anders kun je de app niet installeren...
23-05-2013, 16:27 door Anoniem
Apps waarmee je permissies kan beheren zou een betere oplossing zijn, maar gek genoeg zijn die er nauwelijks....rara hoe zat dat toch komen
23-05-2013, 17:32 door Anoniem
Heel goed, minister, maar laat dat "voor apps" maar weg, privacybeleid moet altijd duidelijk zijn voor iedereen.

@Bastos: Niet zo fatalistisch, de macht ligt niet eenzijdig bij de leverancier als die niet aan de regels voldoet die de wet stelt. "Zonder duidelijke informatie kan geen sprake zijn van toestemming", zegt de minister. Als toestemming voor iets onduidelijks geen toestemming is mag een leverancier met onduidelijke privacyvoorwaarden ondanks jouw toestemming niet zomaar zijn gang gaan met je gegevens. Dat doet 'ie natuurlijk wel, maar als jij besluit daar werk van te maken zou die leverancier wel eens een probleem kunnen hebben.
23-05-2013, 17:35 door Whacko
Door Bastos: Je hebt het toch maar te accepteren want anders kun je de app niet installeren...
Dat klopt, maar eigenlijk zou je het vantevoren te zien moeten krijgen. En als dat niet kan, en je het dus pas na aankoop kan zien, dan zou je het geld voor die apps terug moeten krijgen. Nou doet Apple daar meestal niet moeilijk over als je een klacht indient, en je je geld terug vraagt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.