image

Equens gaat pingegevens voorlopig niet verkopen

vrijdag 24 mei 2013, 12:17 door Redactie, 23 reacties

Betalingsverwerker Equens zal vanwege "maatschappelijke onrust" voorlopig geen pingegevens van Nederlandse consumenten aan bedrijven verkopen. Gisteren werd bekend dat het bedrijf pingegevens aan derden wil doorverkopen, zodat die kunnen zien waar mensen precies hun geld uitgeven. Het plan zou volgens een woordvoerder zo goed als rond zijn, maar zorgde voor grote ophef.

Zowel politici als banken spraken zich tegen het datagraaien uit. De ABN Amro die de plannen aanvankelijk steunde wilde eerste een privacygarantie en de SNS Bank liet weten helemaal niet mee te zullen werken.

Ook politici waren verbolgen. "Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw tegenover ANP.

Maatschappelijke onrust
In een persbericht laat Equens nu weten dat het tot nader order alle voorgenomen activiteiten voor het uitbrengen van de marketingrapporten staakt. Naar eigen zeggen is de aanleiding voor dit besluit de maatschappelijke onrust die is ontstaan na de aankondiging dat het bedrijf pingegevens wilde doorverkopen.

"Equens heeft op een open en transparante manier haar plannen bekend gemaakt, waarbij zij zo zorgvuldig mogelijk afwegingen heeft gemaakt. Nu blijkt dat de plannen toch tot maatschappelijke ontrust leiden, heeft Equens besloten opnieuw met betrokken stakeholders in overleg te treden. Alléén in het geval dat alsnog een breed maatschappelijk draagvlak tot stand komt zullen verdere stappen worden overwogen."

Reacties (23)
24-05-2013, 12:53 door Anoniem
"Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft"
Oh nee? En waarom slaan we het dan jarenlang op? Bij je bank, bij equens, bij de pinboer, en zijn bank, en eventuele administratieve dienstverleners? Zeven jaar lang? Waarom eist de belastingdienst dat?

Anders gezegd, waarom kan ik nog niet echt anoniem pinnen?

Voorlopig dus nog maar even contant gebruiken. Zolang dat nog kan. Zolang het nog mag van fred&ivo.
24-05-2013, 12:57 door Anoniem
Voorlopig. Dus over een jaar low-profile nog eens proberen. Mooie waarschuwing. Nu gelijk stoppen met pinnen... Oh, dat deed ik al niet meer...
24-05-2013, 13:05 door Anoniem
Tot nader order betekent: we gaan het wel doen, alleen later en dan houden we gewoon onze mond.....
24-05-2013, 13:11 door Anoniem
Dit moeten we zeker in de gaten houden want nu gaat het spel anders gespeeld worden. Uiteindelijk zullen deze gegevens gewoon verkocht gaan worden maar daar is het nu blijkbaar te vroeg voor. Even scherp blijven op het vervolg want de vervolgstappen zullen bewust onduidelijk gehouden worden.
24-05-2013, 13:19 door ben987
hadden ze ook wel van te voren kunnen bedenken dat hier enorm op gereageerd zou worden, maar toch even schaamteloos proberen !
het feit al dat ze het hebben overwogen is al walgelijk !

en hoezo " als nog een breed maatschappelijk draagvlak tot stand komt zullen verdere stappen worden overwogen " ????

wat denken ze nou zelf ??????

graai, graai, graai...
24-05-2013, 13:21 door ben987
sorry, dubbel post
24-05-2013, 13:27 door Orion84
Wat ik vooral opvallend vind is dat ze dit proefballonnetje dus blijkbaar gelanceerd hebben zonder overleg met hun belangrijkste partners: de banken. Of dat die banken nu net doen of hun neus bloedt en na de ophef vanuit de samenleving zich snel achter hun klanten schaart door het voorstel (alsnog) af te keuren.
24-05-2013, 13:37 door Whacko
Wel grappig, dat als er ergens geld mee verdiend kan worden dat je deze opmerkingen krijgt:

"Ook politici waren verbolgen. "Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw tegenover ANP."

Maar als de overheid jouw dataverkeer, je dna, je vingerafdrukken en weet ik allemaal niet wil opslaan, dan is er niks aan de hand. Want "Je hebt toch niks te verbergen?".

Mensen snappen niks van privacy :(
24-05-2013, 13:38 door Anoniem
Ze gaan het nu dus stiekem doen. De ING staat er overigens nog steeds achter.
24-05-2013, 13:40 door Anoniem
Door ben987: en hoezo " als nog een breed maatschappelijk draagvlak tot stand komt zullen verdere stappen worden overwogen " ????

wat denken ze nou zelf ??????
Kijk eens naar, oh, de pasjeswetten die we nu hebben. Daar hadden allerlei activisten in de 70er jaren onmiddelijk van in de gordijnen gehangen. Nu kon het doorgedrukt worden (met verwijzing naar "open grenzen", no less).

Of naar hoe SoFi nummer tot BSN verwerd.

Of hoe er nu toch weer naar stemcomputers gekeken gaat worden, door een commissie met jaknikkers.

Of het systeem dat maar niet ophoudt met illustraties van hoe het niet moet te leveren: Hoe de ovfaalkaart door de strot gedrukt is.

Of... ach, punt is: Je weet precies wat ze denken. Even wachten, en het kan ineens wel. Gewoon doordrammen.

Alleen maar "nee" zeggen is niet meer genoeg. Er moet hard aan getrokken worden dat politici en lobbyisten doorhebben dat we dit soort gein niet trekken. Eigenlijk gaat dat nog niet eens ver genoeg.
24-05-2013, 13:54 door Anoniem
ook politici waren verbolgen , en vervolgens 1 quote van een d66 politicus.
Daar staat dus eigenlijk dat politici het niet tegen zullen gaan omdat de VVD, CDA, CU, PvDA het niet boeit.

Maargoed, een sneakpeak in de nabije toekomst.
24-05-2013, 15:30 door Anoniem
Ach ze mogen van mij alles weten, behalve me pincode. :p
24-05-2013, 15:57 door Bert de Beveiliger
Door Whacko:
Mensen snappen niks van privacy :(
Niet helemaal: mensen kunnen het digitaal domein niet bevatten EN vertrouwen per definitie op een bank (vraag me niet waarom). Pintransacties zijn in zekere zin nog 'fysiek'.
24-05-2013, 16:11 door Anoniem
Gelukkig,gaat dit niet door althans voorlopig.
Ik vind het ook niet leuk als er met mijn pingegevens wordt gerommeld,zomaar achter mijn rug om.
Ik geef er toch geen toestemming voor,dat er met transactiegegevens wordt gehandeld?.
Het is het zelfde als dat de buurman jou brievenbus open maakt,en ziet hoeveel post je er in hebt zitten,iedere dag.
Dat wil je toch ook niet?.
Als die bedrijven die pintransacties verkopen de postcode na slaan,dan kan de persoon wel achterhaald worden die met een bepaalde pinpas ergens heeft gepind.
Want passen staan op naam bij de bank geregistreerd,daar staat de postcode ook bij.
Het enige is dat men de pincode niet weet van de klant,alleen veriveerd of hij geldig is zodat hij kan pinnen.
Dus zo veilig is het plan inderdaad niet ter waarborging van de privacy van burgers van equens.
24-05-2013, 16:37 door golem
Als het alsnog via de achterdeur door wordt gezet ga ik gelijk over naar bijv. SNS
die dus niet meerwerkt.
Slimme zet overigens van SNS om dat gelijk te verkondigen.
24-05-2013, 17:59 door Anoniem
Ik kan me vergissen, maar even zuiver vanuit principes gerekend vind ik het eigenlijk helemaal niet de gegevens van Equens om te verkopen. Mijn persoonsgegevens zijn mijn eigendom, en er valt hooguit over bruikleen te praten. Dat het in de praktijk juridisch moeilijker ligt en ik er ook niet aan ontkom liters water bij de paar druppels wijn te doen betekent nog niet dat dat dan ook zo treurig als het is zou moeten zijn.
24-05-2013, 20:48 door Anoniem
Het allemaal,

Eigenlijk zou ik de rommel willen opruimen die Equens hiermee gemaakt heeft. In een mailing [1] geven ze aan dat ze toch al met het verstrekken van gegevens bezig zijn geweest, dat zal wel een pilot geweest zijn ofzo, in ieder geval hebben ze ook daarvoor niet mijn toestemming gevraagd.

Ik overweeg om op basis van de CBP voorbeeldbrieven ( [2] en [3] ) hier wat mee te doen. De eerste brief zou inzage moeten geven aan wie ze die gegevens hebben gegeven, zodat je daar via een zelfde procedure weer verder kan. De tweede brief steekt volgens mij een stokje voor hun toekomstige plannen.

Die verzoeken zouden dan volgens mij naar Equens en mijn bank moeten, de banken moeten (gezien de berichten van diverse banken) de gegevens leveren aan Equens en Equens heeft het blijkbaar aan hun klanten gegeven.

Denken julie dat zoiets zal werken ?

[1] http://paysquare.m14.mailplus.nl/genericservice/code/servlet/React?wpEncId=3amGdscU3t&wpMessageId=10367&userId=314100094&command=viewPage&activityId=test&encId={encId}
Is Equens Marketing Insights iets voor u?
Op dit moment maken de eerste klanten binnen Equens gebruik van Equens Marketing Insights. Op korte termijn zal het mogelijk zijn om deze dienst ook aan u aan te bieden, zodat u ook meer over het bestedingsgedrag van uw klanten te weten kunt komen. Zonder dat u hiervoor een loyaltyprogramma hoeft in te zetten. We houden u op de hoogte via de PaySquare Update!
[2] http://www.mijnprivacy.nl/Voorbeeldbrieven/Documents/voorbeeldbrief_inzage.pdf
[3] http://www.mijnprivacy.nl/Voorbeeldbrieven/Documents/voorbeeldbrief_verzet_wbp41.pdf
24-05-2013, 22:19 door Anoniem
Het is wel een beetje een koekje van eigen deeg. Alle vormen van elektronisch betalen zonder contact met de bank (Chipper, Chipknip, prepaid betaalkaartjes) zijn door de gebruikers naar de prullenbak verwezen. Te weinig gemak. Nu zitten we met handen en voeten gebonden aan een alomvattend systeem. Een reken maar dat contant betalen geleidelijk aan een beetje verdacht wordt.
24-05-2013, 22:36 door Anoniem
Equens WAS AL BEGONNEN met VERKOOP (of distributie van de gegevens) maar STOPT ERMEE

zie Webwereld : http://webwereld.nl/beveiliging/77864-equens-staakt-verkoop-database-pintransacties

of mailinglistlink : http://paysquare.m14.mailplus.nl/genericservice/code/servlet/React?wpEncId=3amGdscU3t&wpMessageId=10367&userId=314100094&command=viewPage&activityId=test&encId={encId}
26-05-2013, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Het is wel een beetje een koekje van eigen deeg. Alle vormen van elektronisch betalen zonder contact met de bank (Chipper, Chipknip, prepaid betaalkaartjes) zijn door de gebruikers naar de prullenbak verwezen. Te weinig gemak. Nu zitten we met handen en voeten gebonden aan een alomvattend systeem. Een reken maar dat contant betalen geleidelijk aan een beetje verdacht wordt.
Dit is een drogredenatie. Ze hadden ook een goed systeem in de markt kunnen zetten. Ze hebben alleen bagger verkocht die (terecht) naar de prullenbak verwezen is. Bijvoorbeeld omdat die zogenaamde anonymiteit dat de naam niet waardig was. Nu zeg jij dat het onze schuld zou zijn dat dat er geen behoorlijke electronische betaalwijzen beschikbaar zijn, want wij hebben hun broddelwerk toch afgewezen. Lijkt me niet.
27-05-2013, 12:54 door rsterenb
Beste Equens:

Nu blijkt dat de plannen toch tot maatschappelijke ontrust leiden, ...

Hoezo: toch? Hoe komt u er überhaupt bij dat dit *niet* het geval zou zijn?
27-05-2013, 14:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-05-2013, 15:33 door Anoniem
Jammer dat vrij essentiele achtergrond informatie niet in het artikel is opgenomen -

Betalingsverwerker Equens is bezig met een plan om de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland te verkopen aan winkeliers. Het bedrijf heeft alleen nog geen overeenstemming met alle banken over de juridische details, liet een woordvoerder van Equens donderdag weten.

Het bedrijf laat weten dat de pingegevens niet zijn te herleiden naar mensen, maar alleen naar de wijk waarin de klant woont. Verder bevat de data informatie over welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven.

Het ging dus om informatie die helemaal niet naar de persoon te herleiden is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.