image

"700 miljoen mensen nemen maatregelen tegen NSA-spionage"

dinsdag 16 december 2014, 12:44 door Redactie, 2 reacties

Zo'n 700 miljoen mensen hebben vanwege de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden maatregelen genomen tegen de surveillance van de NSA, zo beweert beveiligingsexpert Bruce Schneier. Schneier baseert zich op onderzoek van CIGI-Ipsos onder ruim 23.000 internetgebruikers in 24 landen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 60% van de respondenten van Snowden heeft gehoord. Van deze groep heeft 39% maatregelen genomen om hun privacy en security op internet te beschermen, wat neerkomt op 23,4% van het totale aantal ondervraagde mensen. In tegenstelling tot een jaar geleden vermijdt 43% van de gebruikers nu bepaalde websites en applicaties en wijzigt 39% regelmatig zijn of haar wachtwoord.

Verder laat het onderzoek zien dat 72% van de gebruikers zijn online gegevens en persoonlijke informatie fysiek op een beveiligde server wil hebben staan die zich in hun eigen land bevindt. Daarnaast maakt 64% zich zorgen over internetcensuur door de overheid en is 74% bang voor bedrijven die online activiteiten monitoren en die gegevens voor commerciële doeleinden verkopen.

Impact

Sommige media stellen dat Snowden met zijn onthullingen weinig impact had, maar daar is Schneier het niet mee eens. Hij bekeek van elk land de internetpenetratiegraad en het percentage dat in het onderzoek aangaf maatregelen te hebben genomen. Uiteindelijk kwam Schneier op 706 miljoen mensen uit die hun online gedrag vanwege de activiteiten van de NSA en het GCHQ hebben aangepast. Het gaat hier echter om een voorzichtige schatting. Zo vertegenwoordigen de landen in het onderzoek 4,7 miljard mensen van de 7 miljard mensen die op aarde rondlopen. Een snelle berekening zou nog eens 46 miljoen mensen opleveren die maatregelen zouden hebben genomen.

"Het klopt waarschijnlijk dat de meeste van deze mensen maatregelen hebben genomen die geen merkbaar effect op de surveillance van de NSA hebben en waarschijnlijk niet eens tegen de zakelijke variant van surveillance", merkt Schneier op. "Het klopt waarschijnlijk dat sommige van deze mensen helemaal geen maatregelen hebben genomen en wensten dat ze wisten wat te doen of dit hadden gedaan. Maar het is absoluut uitzonderlijk dat 750 miljoen mensen zich voldoende zorgen over hun privacy maken dat ze tijdens een onderzoek laten weten dat ze er iets aan hebben gedaan."

Reacties (2)
17-12-2014, 08:42 door Anoniem
Wat nu nog ontbreekt is iemand uit de nederlandstalige IT gemeenschap die, die maatregelen in een samenvatting opschrijft die zowel ongeletterden als andere IT specialisten motiveert en instrueerd hoe een ieder die Privacy wenst, zich kan wapenen tegen overheids spionage van buitenlandse- maar vooral binnenlandse overheden. Zover ik kan zien is er nog niets op dit gebied beschikbaar.
18-12-2014, 09:13 door Anoniem
08:42 door Anoniem, je hebt helemaal gelijk! Ik help je mee roepen: IT'ers sta op!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.