image

Europese Commissie gaat vliegtuighack onderzoeken

maandag 27 mei 2013, 14:43 door Redactie, 2 reacties

De Europese Commissie gaat serieus onderzoeken of het mogelijk is de controle over een vliegtuig over te nemen, bijvoorbeeld met een smartphone-app, zoals onlangs tijdens Hack in the Box Amsterdam werd gedemonstreerd. Dat blijkt uit de antwoorden van Eurocommissaris Kallas op schriftelijke vragen van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

De Spaanse beveiligingsonderzoeker Hugo Teso liet zien hoe hij via een zelf geschreven Android-applicatie en via eBay verkregen apparatuur vliegplannen naar vliegtuigen zou kunnen sturen, waardoor het vliegtuig van koers afraakte. Het ging hier wel om een gesimuleerde test in een laboratorium.

Teso stelde tegenover Security.NL dat de hack helemaal niet zo eenvoudig was en dat app slechts een middel was om het probleem te demonstreren. De echte problemen zitten in de kwetsbaarheden van de gebruikte systemen en protocollen.

In Nederland werden naar aanleiding van de hack Kamervragen gesteld, waarop minister Opstelten van Veiligheid en Justitie liet weten dat het om een 'theoretisch probleem' ging.

Verkeerde handen
Ook de Europese Commissie kreeg vragen over de kwetsbaarheid van de vliegtuigsystemen en stelt nu een onderzoek in. Van Dalen is blij met deze toezegging: "Tijdens de Hack in the Box-conferentie van afgelopen april werd deze applicatie voor het eerst gepresenteerd. Daar ben ik erg van geschrokken, en gelukkig de Europese Commissie met mij. Ik moet er niet aan denken dat zo´n applicatie in verkeerde handen terecht komt."

Teso is inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. "Ook is er een speciale onderzoeksgroep in het leven geroepen en het Europese Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) in Keulen wordt per direct nauw betrokken bij de ontwikkeling van cyberveiligheid in de luchtvaart", aldus de Europarlementariër.

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, is erg tevreden dat de Europese Commissie het onderwerp zo serieus neemt: "Eventuele bedreigingen, zoals het hacken van vliegtuigen met smartphoneapplicaties, moeten dan ook onmiddellijk en zeer serieus onderzocht worden. En dat is precies wat de Europese Commissie en EASA nu gaan doen."

Reacties (2)
27-05-2013, 15:49 door lucb1e
Ik wacht al met smart op het 150-pagina lange rapport waarin een mooi WC-eend verhaal staat :P
28-05-2013, 16:08 door Anoniem
Ik wacht al met smart op het 150-pagina lange rapport waarin mooi staat beschreven hoe ik hier een tool voor bouw :P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.