image

Waakhond: Europese privacyregels zijn bejaard

woensdag 29 mei 2013, 16:08 door Redactie, 0 reacties

De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) heeft opgeroepen tot modernere privacyregels om de privacy van Europese burgers effectiever en beter te beschermen. De huidige databeschermingswetgeving dateert van meer dan 18 jaar geleden, toen het internet nog nauwelijks bestond, zegt EDPS Peter Hustinx. Hij merkt op dat een update veel te lang op zich heeft laten wachten.

Bij het opstellen van nieuw privacybeleid moeten de EU-beleidsmakers zich niet onder druk laten zetten door lobbygroepen, industrie en ontwikkelingslanden om het huidige databeschermingsniveau te verlagen, waarschuwt Hustinx.

Rechten
"Onze fundamentele rechten op privacy en databescherming moeten niet, en hoeven ook niet, ten koste van de voordelen van de industrie te gaan", aldus de EDPS. Hij benadrukt dat het integreren van databescherming in zowel technische innovatie als in het transport van persoonlijke informatie juist waarde kan toevoegen, maar dan moet privacy wel in het ontwerpproces worden toegevoegd.

"Databescherming is volledig compatibel met innovatie en moet niet worden genegeerd voor winst op korte termijn. Privacyprincipes betekenen dat individuen moeten weten en controleren waar hun persoonlijke informatie voor wordt gebruikt en het recht hebben op hulp als ze onjuist bejegend worden", voegt Giovanni Buttarelli toe, de adjunct-EDPS.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.