image

Consumentenbond: virusscanner is zijn geld waard

vrijdag 19 december 2014, 14:03 door Redactie, 27 reacties

Virusscanners zijn nog steeds hun geld waard, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek. Computers zonder extra scanner zijn nog altijd minder goed beschermd dan met een betaalde scanner het geval is. Verder stelt de Bond dat consumenten niet kunnen vertrouwen op de standaardbeveiliging van Windows en dat de ook de beveiliging van browsers nog in de kinderschoenen staat.

Er werden in totaal 14 betaalde internetbeveiligingspakketten, drie gratis virusscanners én de standaard virusscanner van Windows 8 getest. Er werd gekeken naar de detectie van malware, systeembelasting, gebruiksgemak en de kwaliteit van de firewall. De pakketten van G-Data, Eset en McAfee scoren met een 7,3 het hoogst en krijgen het predicaat 'Beste uit de test'. De gratis scanner van Avira haalt een 6,1 en is daarmee 'Beste koop'. Wel merkt de Consumentenbond op dat gratis een prijs heeft. "Avira bevat reclame en probeert bij installatie een nare toolbar te installeren en uw standaardzoekmachine aan te passen."

Windows Defender

De ingebouwde virusscanner van Windows 8, Windows Defender, eindigt onderaan in het onderzoek met een 4,2. De Consumentenbond noemt dit teleurstellend en stelt dat Microsoft de beveiliging van Windows niet serieus neemt. "Hierdoor moeten consumenten die goed beveiligd willen zijn alsnog een virusscanner aanschaffen." Verder is de Consumentenbond kritisch over voorgeïnstalleerde probeerversies van virusscanners.

Dit is volgens de Bond niet alleen slecht voor de keuzevrijheid van consumenten, maar ook onveilig omdat veel consumenten die versie laten verlopen. En met een verlopen virusscanner is ook de basisbeveiliging van Windows niet actief. Naast de virusscanners werd ook de beveiliging van internetbrowsers getest. Die bleken maximaal 30% van de kwaadaardige webpagina’s te blokkeren, terwijl virusscanners rond de 70% tegenhouden. Bij de browsers komt Chrome met 30% als beste uit de bus.

Reacties (27)
19-12-2014, 14:07 door Anoniem
Dat betaalde virus scanners een (beetje) extra beveiliging bieden zal vast wel.

De vraag is echter hoeveel die extra beveiliging je waard is, en dat verschilt van persoon tot persoon. Dus ik vraag me of hoe de consumentenbond erover kan oordelen dat dit het geld waard is...
19-12-2014, 14:45 door Anoniem
Tja iedere virusbestrijder claimt dat het produkt van hen de beste is, ze willen allemaal verkopen.
Dus logisch dat een gratis versie wat uit gekleder is, kwa functies dan de betaalde.
19-12-2014, 14:58 door Anoniem
Virusscanners zijn nog steeds hun geld waard, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek. Computers zonder extra scanner zijn nog altijd minder goed beschermd dan met een betaalde scanner het geval is.

Wat een open deur. Gaan ze volgende week uitzoeken of een firewall een bijdrage levert aan de beveiliging van je computer ?
19-12-2014, 15:05 door Zipper
De consumentenbond moet zich bemoeien met de kwaliteit van afwasmiddelen, en zeker niet met zaken waar waar de consumentenbond totaal geen verstand heeft. Hoe hebben ze die antivirus programma's getest, met wceend waarschijnlijk.
19-12-2014, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Dat betaalde virus scanners een (beetje) extra beveiliging bieden zal vast wel.

De vraag is echter hoeveel die extra beveiliging je waard is, en dat verschilt van persoon tot persoon. Dus ik vraag me of hoe de consumentenbond erover kan oordelen dat dit het geld waard is...

De waarde van extra beveiliging verschilt inderdaad van persoon tot persoon. Maar het valt op dat de beste gratis virusscanner een stuk minder hoog scoort dan de beste betaalde virusscanner. Met "het zal wel" lijkt het erop dat je het zelf de bijv. 40€ in een jaar niet waard vindt.
19-12-2014, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat betaalde virus scanners een (beetje) extra beveiliging bieden zal vast wel.

De vraag is echter hoeveel die extra beveiliging je waard is, en dat verschilt van persoon tot persoon. Dus ik vraag me of hoe de consumentenbond erover kan oordelen dat dit het geld waard is...

De waarde van extra beveiliging verschilt inderdaad van persoon tot persoon. Maar het valt op dat de beste gratis virusscanner een stuk minder hoog scoort dan de beste betaalde virusscanner. Met "het zal wel" lijkt het erop dat je het zelf de bijv. 40€ in een jaar niet waard vindt.
"Dat betaalde virus scanners een (beetje) extra beveiliging bieden zal vast wel." Betekent dat het inderdaad hoogstwaarschijnlijk zo is. Mijn woorden veranderen naar "het zal wel" slaat nergens op.

Ik vind het echter de €40 per jaar inderdaad niet waard, omdat ik niet aan internetbankieren doe en met weinig tot geen gevoelige data op mijn computer omga. Daarnaast begeef ik me niet op allerlei vage websites, etc. etc.

Waarom zou ik een jaarlijks bedrag te betalen om het risico op iets dat me weinig dwars zal zitten en geen schade zal toedoen een klein beetje te verkleinen?

En dat is wat ik bedoel met dat de waarde van extra beveiliging van persoon tot persoon verschilt. Als je in veel gevoelige/belangrijke data handelt op je computer, aan internetbankieren doet, etc. is je risico veel groter en dus ook de waarde van wat extra beveiliging groter.
19-12-2014, 16:48 door Anoniem
Whoehahaha...

Ik heb een virusscanner om juist GEEN vieze zoekbalk hijacks te krijgen en adware en reclame popups.
De beste koop van 'we kraken de beste platenspeler ter wereld af omdat we mongolen zijn die niet weten wat transportschroeven zijn' aka de club die de nokia muziek telefoon affakkelt als slechtste apparaat terwijl het de enige mp3 speler was die erbij zat omdat er geen nederlandse handleiding bij zit, vindt dat een programma wat zich als spyware zou kunnen kwalificeren de beste koop?

Pfffff..
19-12-2014, 16:51 door Anoniem
De vraag is of een virusscanner zojn priks waard is?

Het antwoord is nee.
voor de prijs van een viruscanner voor al je producten (tv tab smartphone laptop pc apple enz) kun je een dedicated expendable internet kastje kopen die je na elk gebruik herinstalleert of via non writeable media opstart. Dat is goedkoper sneller (die virusscanner vreten gigabytes mem en kilocycles cpu voor helemaal niets.
19-12-2014, 17:11 door Anoniem
Sony had ook de gratis Forefront virusscanner van Microsoft.
19-12-2014, 17:24 door Anoniem
Ben ik niet met ze eens. Je kan ook een systeem nemen wat minder makkelijk de broek laat zakken. Er zijn genoeg alternatieven, zeker voor mensen die eigenlijk alleen maar een beetje het wereldwijde web besurfen ("internetten" in nietweterspraak) en wellicht een briefje tikken of een boodschappelijstje in een spreadsheed gooien ofzo. Want laten we wel wezen, de meeste mensen halen maar bar weinig uit hun thuiskompjoetertje.

Echt, genoeg andere systemen waar je vergelijkbare dingen mee kan doen, ook al zit er niet het logo op van deze al jarenlang ver onder de maat presterende softwarefabrikant met veel te veel marktinvloed. En nee, dan bedoel ik zeker niet alleen maar spul afgeleid van wat die Zweeds-sprekende Fin inelkaar geknutseld heeft. Genoeg ander ander spul ook nog.
19-12-2014, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag is echter hoeveel die extra beveiliging je waard is, en dat verschilt van persoon tot persoon. Dus ik vraag me of hoe de consumentenbond erover kan oordelen dat dit het geld waard is...
Omdat "iedereen" hetzelfde brakke systeem gebruikt is ook "iedereen" de sjaak als er een ten onder gaat aan d'ene of d'andere besmetting. Dat is zeg maar het grote nadeel van wat we hier hebben, een "monocultuur".

Een kind in de klas ziek, alle kinderen in de klas ziek, dat idee. En dat telkens maar weer want na dertig jaar zijn de kinderziektes er nog verre van uit. Gewoon omdat ze dertig jaar geleden aannames aangenomen hebben die niet bleken te houden. En ook daarna telkens maar weer de grofste fouten gemaakt hebben, en nogal gesloft en getraineerd met zelfs maar te beginnen er wat aan te doen. Maargoed, dat weten we nu wel. Het ging om dat "monocultuur".

Het punt is dat iedereen voor precies hetzelfde vatbaar is. Dan heeft iedereen er dus ook baat bij dat alle anderen zich "betere" bescherming (dan "geen" of "ver ondermaatse" bescherming) bezorgd. Zeg maar zoals we er met z'n allen baat bij hebben dat toch minstens negentien van elke twintig mensen ingeent zijn tegen polio. Ook de mensen die niet ingeent zijn profiteren daarvan, want de kans dat ze het alsnog krijgen wordt er kleiner van.

Dus uiteindelijk is betere bescherming goed voor iedereen. Nog beter zou zijn geen monocultuur, dus het is geen slecht idee als meer mensen naar alternatieven omkijken, en wellicht niet het eerste voor de hand liggende alternatief oppakken, maar pas het tweede of het derde. En meer gebruikers van alternatieve software betekent meer interesse in die software verbeteren, dus slechter af hoef je zeker niet te zijn. Het vereist vooralsnog wel een gedachtenomslag en ook iets van nieuwe dingen leren, want andere systemen werken gewoon anders. En daar is niets mis mee, dat was nou net het hele punt. Ook al wellicht niet helemaal precies op de gebruikersinterface.
19-12-2014, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag is of een virusscanner zojn priks waard is?

Het antwoord is nee.
voor de prijs van een viruscanner voor al je producten (tv tab smartphone laptop pc apple enz) kun je (...) .

Op de website van de Consumentenbond staat dat je voor Mac OS, iOS of Android eigenlijk nog geen virusscanner nodig hebt. Het advies om een virusscanner te gebruiken geldt dus alleen voor Windows 7 en 8 (en XP, maar die kun je beter vervangen).
19-12-2014, 18:00 door Anoniem
Waarom zou ik een jaarlijks bedrag te betalen om het risico op iets dat me weinig dwars zal zitten en geen schade zal toedoen een klein beetje te verkleinen?

Dat je er niet voor betaalt kan ik nog wel begrijpen.
Dat het erop lijkt dat het nemen van maatregelen je niet interesseert is misschien wat asociaal.

Wanneer jouw computer onderdeel van een botnet wordt, is jouw computer misschien jou niet dwarszittend trager, anderen op het internet hebben wel last van het feit dat jouw pc staat te rekenen in opdracht van criminelen, last van extra spam of andere rotzooi die jouw computer continue staat te zenden.

Gevoelige data of niet, het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat jouw spullen geen grote overlast aan anderen veroorzaken.
Dat zou gewoon moeten zijn, netzoals dat het asociaal is om met je zieke kop op je werk te verschijnen, omdat je zelf vindt dat het wel gaat en je het kennelijk geen punt vindt om je andere collega's te besmetten.

Op zijn minst een gratis virusscanner aan of erop of doen aan andere security oplossingen.
19-12-2014, 18:31 door non_rootuser
De consumentenbond en ict gaan niet samen net zo min als de overheid, maar kennelijk is dat nog niet ze doorgedrongen.
19-12-2014, 18:43 door Anoniem
Ik heb nog nooit iets anders gebruikt dan de gratis tools van Microsoft en ik heb ook nog nooit mallware op mijn systemen gehad. The proof is in the eating of the pudding.
19-12-2014, 19:31 door Anoniem
Ik heb dus een 'geldwaardig' zgn product . Heb voor de 1e keer een betaalde virusscanner die als best uit de test kwam. nl. Avira.
Deze scanner detecteerd na een virusscan geen trojan of virus, die wel door Hitman Pro worden herkend. Maar moeilijk te verwijderen zijn. Ik heb hieruit geleerd nooit meer voor een betaalde virusscanner te betalen, Een gratis welke dan ooit, is net zo geweldig of niets. Conclusie: ik betaal nooit meer voor een dergelijk produkt.
19-12-2014, 19:34 door Anoniem
Het is begrijpelijk dat Microsoft een slechte virusscanner maakt, niet alleen omdat Microsoft Microsoft is, maar ook omdat dit bedrijf met de monopoliepositie die het al heeft, niet ook nog de anti-malware bedrijven het brood uit de mond moet stoten. Het zou processen aan de broek krijgen wegens misbruik van zijn monopoliepositie. Dus is zijn Windows Defender volstrekt onvoldoende. MS houdt er echter wel de schijn mee op dat het iets wil doen aan veiligheid.

Wat het zou moeten doen, als het inderdaad veiligheid belangrijk vond, is om heel het bedrijfssysteem van de grond af opnieuw op te bouwen. Een kostbare aangelegenheid.

Wat het ook zou kunnen doen, is om een Windows GUI te zetten op een GNU/Linux bedrijfssysteem. Maar ja, dan moet men ook alle MS programma's aanpassen. Een kostbare aangelegenheid.

Ik denk dat er maar één ding op zit: net zo lang doorgaan met beveiligingspatches aanbrengen totdat dit ook niet meer kan doordat het systeem eronder bezwijkt. Dan heeft men nog enige tijd inkomsten.

Erik
19-12-2014, 19:48 door beert
Heb ook eens een betaalde virusscanner aangeschaft na al die gratis stuf. Deze stond zo bekend als de best betaalde scanner nl. Avira.
Ik kreeg opeens een aantal trojans en virussen op m,n pc. Deze werden herkend door Hitman Pro maar na een virusscan van Avira werd er niets herkend. Hitman pro verwijderde na een tijd de agressieve virus die niet door betaalde Avira werd herkend.
Conclusie: Ik betaal nooit meer voor virusscanners, welke dan ooit. Je bent tegenwoordig in alles in gevaar wat internet betreft, zonder dat je het weet.
19-12-2014, 20:15 door Anoniem
Door Anoniem: Dat betaalde virus scanners een (beetje) extra beveiliging bieden zal vast wel.

De vraag is echter hoeveel die extra beveiliging je waard is, en dat verschilt van persoon tot persoon. Dus ik vraag me of hoe de consumentenbond erover kan oordelen dat dit het geld waard is...

Ik ben zo blij dat er nog steeda zoveel mensen zijn als jij!

Hierdoor ben ik voorlopig verzekerd van een heleboel werk!
19-12-2014, 23:19 door Anoniem
Door beert: Heb ook eens een betaalde virusscanner aangeschaft na al die gratis stuf. Deze stond zo bekend als de best betaalde scanner nl. Avira.
Ik kreeg opeens een aantal trojans en virussen op m,n pc. Deze werden herkend door Hitman Pro maar na een virusscan van Avira werd er niets herkend. Hitman pro verwijderde na een tijd de agressieve virus die niet door betaalde Avira werd herkend.
Conclusie: Ik betaal nooit meer voor virusscanners, welke dan ooit. Je bent tegenwoordig in alles in gevaar wat internet betreft, zonder dat je het weet.
'Je bent tegenwoordig in gevaar wat internet betreft,zonder dat je het weet". Ja,en dat is nou precies waarom je een GOEDE virusscanner nodig hebt.Zonder virusscanner weet je helemaal niet dat je in gevaar bent,totdat er een ransomvirus op komt en de boel vergrendeld,of er geld van je bankrekening verdwijnt.Let wel,virusscanners houden idd niet alle malware tegen,dat komt omdat de malwareschrijvers altijd op de feiten voorop lopen en de antivirusboeren altijd wat achter de feiten aan lopen.Dus het is zaak om een GOEDE virusscanner te kiezen.De besten zijn:Kaspersky,Bitdefender en Norton.Wil je per se een gratis dan is Qihoo360 een engelstalig chinees antivirusprogramma een hele goeie,haalt dezelfde resultaten als Kaspersky in diverse tests.Vd bekende gratis 3 is Avira nog de beste,Microsoft Security Essentials kun je beter links laten liggen.
19-12-2014, 23:42 door Anoniem
Aan @Anoniem (16.51 uur)

Kun je me s.v.p. uitleggen wat je bedoelt met "kun je een dedicated expendable internet kastje kopen die je na elk gebruik herinstalleert of via non writeable media opstart".

Ik snap er helemaal niets van en wil er graag meer over te weten komen!
20-12-2014, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap er helemaal niets van en wil er graag meer over te weten komen!
Het idee wat daar uitgedragen wordt is niet zo moeilijk, al is het wat cryptisch verwoord.

Vergelijk een aloude Acorn Archimedes met RiscOS in ROM. Inderdaad, dat apparaat had het hele besturingssysteem waar jouw peeceetje een BIOS (of tegenwoordig UEFI) heeft. Dus als er wat dan ook gebeurt dan kun je de machine uit, en weer aan zetten, en hij zal weer opstarten met een OS waar niets mee gebeurd is want in ROM.

Nu kan je dat met peeceetjes niet zo makkelijk*, maar je kan het idee benaderen door, bijvoorbeeld, van een zgn. "livecd" te starten -- dus het hele OS en alle applicatieprogrammas staan geinstalleerd op een CDtje en daar start je van. Dan kan malware er niet bij. Als je dan ook nog dingen wil opslaan, bijvoorbeeld "in de cloud" of op een USB stick ofzo, dan kan die opslag (en de bestandjes daarop) wel geinfecteerd worden, maar de programmas op de CD niet. En dus in het (werk)geheugen geladen cq gestartte programmas die wellicht geinfecteerd geraakt zijn zullen bij de volgende nieuwstart weer fris opstarten (en wellicht weer geinfecteerd raken van je USB stick, maar...). Vat je?


* Het is ook niet onmogelijk, maar wel enorm veel knutselwerk en vereist een boel aanpassingen.
21-12-2014, 21:05 door Anoniem
Ik gebruik op alle apparaten WIndows 8.2 en heb Eset en HitmanPro : die combinatie bevalt me buitengewoon goed en dat is me het geld waard, als je ziet wat ze tegenhouden en vinden
22-12-2014, 08:11 door Anoniem
Ik doe al 15 jaar niet meer aan virusscanners.
en (zover ik weet;) heb ik nergens last van.

Ik gebruik daarvoor in de plaats 2 firewalls (routes niet meegeteld).
2 omdat
- het af en toe voorkomt dat de firewall of ik, weleens een steekje laat vallen en er toch iets door komt wat niet de bedoeling was
- 1 van mn firewalls (outpost) het soms nodig vindt om ondanks mijn instellingen toch even naar huis te bellen.
22-12-2014, 09:22 door Anoniem
Kheb de consumentenklont eens luidsprekers zien testen door ze op een podium, achter een gordijn (voor de onpartijdigheid te waarborgen) te stapelen ...
24-12-2014, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Tja iedere virusbestrijder claimt dat het produkt van hen de beste is, ze willen allemaal verkopen.
Dus logisch dat een gratis versie wat uit gekleder is, kwa functies dan de betaalde.

Ieder weldenkend mens weet dit, dus waarom dit benoemen?!
24-12-2014, 15:10 door Anoniem
Idereen blaft zoals hij/zij geconditioneerd is.
Ik lees hier, om er wat van te leren als docent techniek en esthetica.
Mijn vriendenkring bestaat uit professoren, Ingenieuren, artsen en ik verbaas mij meer over wat ze niet weten buiten hun specialisatie. In o.a. ziekenhuis gevraagd aan aantal artsen; waar staat dna letterlijk voor? Ze wisten het niet op een enkeling na.

" Ze zijn onderwijzer maar boven niet meester "
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.