image

GCHQ: criminelen lastiger te volgen dankzij Snowden

dinsdag 23 december 2014, 16:22 door Redactie, 7 reacties

De Britse geheime dienst GCHQ zou moeite hebben met het monitoren van criminelen doordat klokkenluider Edward Snowden hun werkwijze heeft onthuld, zo meldt de Daily Telegraph. Volgens de Britse krant zouden de onthullingen voor "significante" schade hebben gezorgd in het volgen en bestrijden van de georganiseerde misdaad.

Sommige misdaadbendes zouden na de "Snowden leaks" hun werkwijze hebben veranderd. Ook zou de Britse geheime dienst hebben besloten om andere bendes niet te volgen uit angst dat hun tactieken eenvoudig zijn te identificeren, waardoor de criminelen zich vervolgens terugtrekken en zo helemaal uit het zicht verdwijnen. De Daily Telegraph meldt verder dat ook telecombedrijven minder snel meewerken met het GCHQ.

"Snowden was zeer schadelijk voor ons werk", zo laat een niet nader genoemde functionaris tegenover de krant weten. "We hebben specifiek bewijs waar doelwitten hun communicatiegedrag hebben veranderd als gevolg van wat ze hebben gelezen." Zo zouden deze criminelen veiligere communicatiemethodes zijn gaan gebruiken of communiceren ze alleen nog via het "dark web", waar ze lastiger zijn te volgen.

Reacties (7)
23-12-2014, 16:43 door Vandy
Ik kon op mijn "geheime-diensten-bingokaart" slechts enkele "trigger words" aankruisen; wel "terrorists" bijvoorbeeld, maar niets over kinderporno.
23-12-2014, 16:43 door Anoniem
Gelukkig valt het hacken van Belgacom niet onder criminele activiteiten...ja, die jongens van GCHQ hebben het maar lastig, wat hebben wij een medelijden met ze in deze moeilijke tijden.

Het valt ook niet mee, eerst konden ze lekker achterover leunen, nu moeten ze echt aan de slag, het leven van een ambtenaar gaat niet over rozen.
23-12-2014, 18:18 door Anoniem
Snowden weigert commentaar. Volgens de klokkenluider is publicatie van door hem gelekte informatie noodzakelijk, wettelijk en proportioneel.

U vraagt geheimedienstenbingo, u kunt geheimedienstenbingo krijgen.
23-12-2014, 20:01 door Anoniem
Weer eens een gevalletje persbericht waar de werkelijke situatie enigszins onduidelijk blijft, echter wat de publicerende organisatie wil glashelder uit te lezen valt.
24-12-2014, 07:45 door Anoniem
Ik maak me hier meer druk om :

https://www.security.nl/posting/412918/Snowden%3A+Nederland+leert+niet+van+onthullingen
24-12-2014, 13:10 door Anoniem
Dat woordje 'criminelen' moet 'verdachten' zijn, en in amerika ben je al verdacht als ooit naar wikileaks bent gegaan,
dus wat er eigenlijk staat is dat normale burgers lastiger te volgen zijn sinds Snowden.
Bedankt Snowden :D
26-12-2014, 10:36 door spatieman
vervang verdachten dan maar door argeloze burgers...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.