image

Ierse overheid steunt Microsoft in e-mailzaak tegen VS

woensdag 24 december 2014, 10:41 door Redactie, 1 reacties

De Ierse overheid heeft zich achter Microsoft geschaard in een rechtszaak over het afstaan van e-mails die in Ierland zijn opgeslagen, zo heeft Microsoft laten weten. De softwaregigant ging in beroep tegen een beslissing van de rechter dat Microsoft de e-mails die zich in Ierse datacentra bevinden aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten moet afstaan als die hierom vragen.

Volgens Microsoft hebben de Amerikaanse autoriteiten geen bevoegdheid om e-mails in het buitenland via Microsoft op te vragen en moet dit via de juiste juridische kanalen worden gedaan. Nadat eerder al verschillende grote IT-bedrijven zoals Verizon, Apple, Amazon, Cisco, Salesforce, HP, eBay, AT&T en Rackspace een brief naar de rechtbank stuurden waarin ze hun steun voor Microsoft uitspreken, heeft nu ook de Ierse overheid dit gedaan.

Een zeer opmerkelijke actie, aangezien landen zich zelden in een internationale zaak als "vriend van de rechtbank" uitspreken, zo meldt de Irish Times. De Ierse overheid laat in de brief weten dat er al een juridisch verdrag tussen beide landen bestaat en de gezochte e-mails op deze manier kunnen worden opgevraagd.

"De betrokkenheid van de Ierse overheid onderstreept dat een internationale dialoog over deze zaak niet alleen noodzakelijk is, maar ook mogelijk. We hebben lang gezegd dat het beter voor opsporingsdiensten is om te kiezen voor een manier waarbij de rechten van mensen onder hun lokale wetgeving wordt geaccepteerd", zegt Microsofts Brad Smith.

Hij merkt op dat Ierland en leden van het Europees Parlement een uniek en belangrijke mening kunnen inbrengen. Het gerechtelijk bevel waar het Microsoft om is te doen geeft Amerikaanse opsporingsdiensten namelijk autoriteit op Iers grondgebied, iets wat volgens Smith alleen met toestemming van de Ierse overheid mogelijk is. "Zoals de brief aangeeft is er al een wederzijds verdrag tussen Ierland en de VS dat de VS kan gebruiken om de e-mails te bemachtigen", aldus de Microsoft-topman.

Reacties (1)
25-12-2014, 00:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.