image

Mozilla: donaties in Firefox helpen het web te beschermen

woensdag 24 december 2014, 14:04 door Redactie, 0 reacties

Sinds kort krijgen Firefoxgebruikers in de browser een melding te zien waarin wodt gevraagd om geld aan Mozilla te doneren, maar volgens de browserontwikkelaar heeft dat niets met de financiële situatie te maken en worden de inkomsten alleen gebruikt om het web te beschermen.

Mozilla genereert op verschillende manieren inkomsten, waaronder via donaties en zoekmachinecontracten. Onlangs besloot de ontwikkelaar een overeenkomst met Google, wat de afgelopen drie jaar bijna 1 miljard dollar opleverde, niet te verlengen. Dat komt mede door de positie van Google. "Een handvol organisaties controleert hoe we zoeken, hoe we berichten naar elkaar sturen en hoe we onze data opslaan en benaderen. Dit bedreigt de belofte van het web als een open en vertrouwd hulpmiddel voor de gehele mensheid", zegt Mark Surman, directeur van de Mozilla Foundation.

Ondanks het wegvallen van Google zou Mozilla er financieel nog steeds goed voor staan, hoewel er volgens Surman ruimte voor verbetering is. Vorig jaar had de organisatie een omzet van 314 miljoen dollar. "Dat is een gigantisch bedrag, behalve in de situatie waar wij mee te maken hebben", laat de Mozilla-directeur weten. Hij wijst daarbij naar de concurrentie. Zo gaf Google vorig jaar meer aan advertenties uit dan het volledige budget van Mozilla.

Toch zou het financieel steeds beter met Mozilla gaan. De inkomsten in 2013 waren hoger dan die in 2011 en soortgelijke resultaten worden voor dit jaar verwacht. Daarnaast is er geen koppeling tussen de zoekmachine-overeenkomsten die Mozilla sluit en de donatiecampagnes. "Deze twee activiteiten zijn aan totaal verschillende delen van Mozilla's werk verbonden", stelt de Mozilla-directeur.

Het geld dat de donaties opleveren wordt namelijk gebruikt voor onderwijs, onderzoek en initiatieven voor het publiek bewustzijn. Het zouden juist de loyale gebruikers zijn die regelmatig vragen hoe ze aan het web kunnen bijdragen. Vorig jaar doneerden meer dan 120.000 mensen en dit jaar hebben al meer dan 200.000 mensen een donatie gedaan. "Deze mensen geven meer dan alleen geld, ze laten zien dat ze het web ondersteunen", aldus Surman.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.