image

Privacy-autoriteiten willen duidelijker privacybeleid in app stores

vrijdag 26 december 2014, 10:05 door Redactie, 0 reacties

Privacywaakhonden uit verschillende landen hebben een open brief naar Apple, Google, Microsoft en vier andere aanbieders van app stores gestuurd waarin ze oproepen om alleen apps met een transparant privacybeleid aan te bieden. Volgens de organisaties achter de brief (pdf) blijkt uit onderzoek dat veel apps privégegevens verzamelen, zonder gebruikers hier duidelijk over te informeren.

"Hierdoor konden de gebruikers over de inzameling, het gebruik of doorgeven van hun persoonlijke gegevens geen weloverwogen beslissing nemen", aldus de Belgische Privacycommissaris die samen met 22 andere partijen de brief ondertekende. De brieftekenaars stellen dat app-ontwerpers verantwoordelijk zijn om hun privacybeleid kenbaar te maken, maar dat de aanbieders van de app stores een essentiële rol spelen in de interactie tussen de gebruikers en aangeboden apps.

De app stores geven nu al veel informatie over de applicaties, zoals verschillende eigenschappen, de leeftijdsgroep waarvoor ze bestemd zijn, de geheugenruimte die ze innemen en om welke versie het gaat. Soms wordt er ook een link naar het privacybeleid vermeld, maar uit onderzoek zou blijken dat dit niet systematisch gebeurt.

Volgens de privacywaakhonden moeten app stores zich dan ook als een "sociaal verantwoordelijke organisatie" gedragen en ervoor zorgen dat elke aangeboden app die persoonsgegevens kan verzamelen of er toegang toe heeft, gebruikers op elk moment de gelegenheid geeft om het privacybeleid te raadplegen. Om dit te realiseren moeten de app stores beschermingsmaatregelen treffen zodat ze garant kunnen staan dat de apps die zij in hun winkel aanbieden ook daadwerkelijk een transparant beleid hanteren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.