image

Beveiligingsbedrijf stelt dat Sony-hackers Russisch zijn

zaterdag 27 december 2014, 09:18 door Redactie, 12 reacties

De hackers die bij Sony Pictures Entertainment wisten in te breken zijn Russisch en niet Koreaans, zo stelt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Taia Global. Taalkundigen van het bedrijf voerden verschillende analyses uit van twintig berichten die door de aanvallers werden achtergelaten.

Eerder liet de FBI nog weten dat Noord-Korea achter de aanval zou zitten. Volgens Taia Global is het door de FBI geleverde technisch bewijs echter vaag en niet overtuigend. Het bedrijf besloot daarom naar het geschreven bewijs te kijken dat de aanvallers achterlieten. Via Native Language Identification (NLI) en "L1 interference" werd gekeken of de aanvallers Koreaans, Chinees, Russisch of Duitstalig zijn.

De analisten keken naar zinnen die normaal niet in het Engels worden gebruikt. Vervolgens werden de zinnen in de gekozen talen vertaald. Van de twintig zinnen bleken er vijftien direct uit het Russisch zijn te vertaald, negen bleken er Koreaans te zijn en geen enkele was uit het Duits of Chinees afkomstig. Bij een tweede test werd naar het verkeerd gebruik van de Engelse grammatica gekeken en of de verkeerde zinsconstructies wel geldig in één van de geteste talen waren. Drie van de vijf bleken te kloppen in het Russisch, terwijl één met het Koreaans overeenkwam, aldus één van de analisten tegenover de New York Times .

"Onze voorlopige resultaten laten zien dat de aanvallers van Sony zeer waarschijnlijk Russisch waren, mogelijk maar niet waarschijnlijk Koreaans en zeker niet Chinees of Duits", zo schrijft het bedrijf in een blogposting. Veel experts twijfelen of Noord-Korea echt achter de Sony-hack zit, zoals door de Verenigde Staten worden beweerd. Een ander Amerikaans beveiligingsbedrijf stelde deze week nog dat een ex-werknemer van Sony waarschijnlijk bij de aanvallen betrokken was.

Reacties (12)
27-12-2014, 10:01 door Wadjinn - Bijgewerkt: 27-12-2014, 10:02
Wonderlijke wereld waar we in leven die vooral gevoed wordt door speculaties en de basis vormt voor veel ellende. De agressieve taal van wereldleiders en hun landen vliegen over en weer en de waarheid zal nooit gekend worden. Het Sony incident past in dit plaatje evenals het MH17 verhaal. De wereld begint op één slecht verhaal te lijken.
27-12-2014, 10:45 door Anoniem
Door Wadjinn: Wonderlijke wereld waar we in leven die vooral gevoed wordt door speculaties en de basis vormt voor veel ellende. De agressieve taal van wereldleiders en hun landen vliegen over en weer en de waarheid zal nooit gekend worden. Het Sony incident past in dit plaatje evenals het MH17 verhaal. De wereld begint op één slecht verhaal te lijken.

Helemaal eens met deze opmerking, ik stoor me er ook aan, ik kan er met mijn verstand niet bij....
27-12-2014, 12:12 door Anoniem
Dus ze hebben nou ineens gezien dat de hoedjes stiekem toch ushankas zijn?
27-12-2014, 13:49 door Anoniem
Misschien uitgevoerd door Russische hackers met een Koreaanse opdrachtgever of met een Koreaans persoon in hun
midden?

Het is inderdaad wel stuitend hoe snel er beschuldigingen geuit worden en hoe die alleen naar de eigen situatie kijken.
Nu Sony wordt aangevallen na het maken van een film waarin de Koreaanse president vermoord wordt is het het vrijheid
van meningsuiting die in gevaar is. Als de Koreanen (of andere vijanden van Amerika) een film gemaakt hadden waarin
de Amerikaanse president vermoord werd dan waren ze neergezet als terroristen, landen die terrorisme aanmoedigen en
wat al niet meer. En dan had Amerika wellicht zelf een cyber attack uitgevoerd. Vrijheid van meningsuiting moet er
kennelijk alleen maar zijn als de geuite mening toevallig de eigen mening is.
27-12-2014, 13:53 door Anoniem
Natuurlijk heeeeeeeeel makkelijk om dit zo te plannen.... Als hackers kan je op deze manier elk land wel verdacht maken.
27-12-2014, 14:44 door Anoniem
Oh, dus Google translate bepaald waar de hackers vandaan komen ... nee, dan geloof ik het wel.
27-12-2014, 14:48 door Anoniem
Zeg, als ik opdracht zou hebben om zo'n actie op te zetten dan maken dit soort dingen echt wel deel uit van het verhullen. Technische/forensische sporen en 'red herrings' , zoek dan maar eens uit wie wat gedaan heeft. Bron? Wie zegt dat die bron niet als eerste gehackt is en gehost vanuit een virtual zodat sporen makkelijker zijn te wissen? Speculaties zijn gevaarlijk, heck, deze spelletjes zijn gevaarlijk.
ItsMe
27-12-2014, 16:27 door Anoniem
Niet zo moeilijk om er met je verstand bij te komen. Veel wereldleiders leiden aan een zware ziekte genaamd de narcistische persoonlijkheidsstoornis wat veel weg heeft van psychopatie. Het zijn saddistische misbruikte kinderen in een volwassen lichaam die nog steeds oorlogje spelen om zo hun bodemloze put (leegte) op te vullen en naar erkenning van hun grootheid vissen. Google even naar de symptomen en hoe ze mensen als een marionet bespelen op basis pathologische leugens. Het lijken zulke geweldig aardige mensen als je ze tegenkomt. Vooral in een relatie zijn dit soort mensen giftig en zuigen je helemaal leeg.
27-12-2014, 18:47 door Anoniem
Van de twintig zinnen bleken er vijftien direct uit het Russisch zijn te vertaald, negen bleken er Koreaans te zijn

Misschien dat die club goed in talen is, maar van rekenwerk hebben ze geen kaas gegeten.

Peter
28-12-2014, 21:35 door Anoniem
Dus het was een Rus uit Korea die bij Sony werkt?

Zelfs voor zo'n groot bedrijf moet het nu wel makkelijk zoeken zijn ;)
28-12-2014, 22:22 door Wadjinn
Door Anoniem:
Van de twintig zinnen bleken er vijftien direct uit het Russisch zijn te vertaald, negen bleken er Koreaans te zijn

Misschien dat die club goed in talen is, maar van rekenwerk hebben ze geen kaas gegeten.

Peter

Het is geen optelsom maar er had moeten staan; Bij de vertaling van de 20 zinnen zouden er 15 direct in het Russisch vertaald kunnen worden. Van diiezelfde 20 zinnen hadden er ook 9 direct vertaald kunnen worden naar het Koreaans.
29-12-2014, 09:30 door Renellekes
Nog steeds is dit vrij weinig bewijs... Er zijn ook genoeg mensen buiten Rusland die russich kunnen spreken of in ieder geval kunnen doen alsof ze russisch spreken... Dit is precies hetzelfde bewijs als zeggen: de code is in het noord-koreaans, dus noord-korea heeft het gedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.