image

GL en VVD tegen wifi-tracking in Rotterdamse binnenstad

maandag 29 december 2014, 10:59 door Redactie, 14 reacties

GroenLinks en de VVD willen niet dat burgers in de Rotterdamse binnenstad via wifi worden gevolgd. Daarvoor hebben beide partijen een motie ingediend. De Rotterdamse wethouder Visser is van plan het aantal bezoekers aan de binnenstad te gaan meten via het wifi-gebruik van binnenstadbezoekers.

"Ten eerste kan je je afvragen of de methode wel een goed beeld van de groei van het aantal binnenstadbezoekers geeft. Waarschijnlijk zal vooral de toename van het aantal smartphones met wifi zichtbaar worden. Maar belangrijker: het is een methode die de privacy van mensen onnodig aantast", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Eerder werd nog een voorstel van de VVD, GroenLinks en de Partij van de Dieren om de privacy van bewoners en inwoners van de binnenstad te waarborgen door de coalitie weggestemd. "De coalitie ziet in haar zelf gestelde doelen reden om de privacy van iedereen die in de binnenstad komt op het spel te zetten. Het is daarom onbegrijpelijk dat een partij als D66, die claimt dé voorvechter van privacy te zijn, niet onze zorgen deelt", aldus VVD-raadslid Antoinette Laan.

Volgens Laan ontbreken het nut en de noodzaak om via de Bluetooth- en wifi-signalen van bezoekers te meten hoe lang zij in de binnenstad verblijven. Zowel GroenLinks als de VVD roepen wethouder Visser dan ook op om een alternatieve meetmethode te gebruiken die de groei van het aantal binnenstadbezoekers in beeld brengt zonder de privacy van mensen aan te tasten.

Reacties (14)
29-12-2014, 11:35 door Anoniem
De VVD als voorvechter van onze privacy ? Lachwekkend. Immers steunt deze partij tal van zaken die *veel verder* gaan bij het schenden van onze privacy. Ik moet erg lachen om deze gespeelde verontwaardigen van de VVD-ers, het is moeilijk hen vandaag de dag op het gebied van privacy nog op enige manier serieus te nemen.
29-12-2014, 13:34 door Briolet
Waarschijnlijk zal vooral de toename van het aantal smartphones met wifi zichtbaar worden.

Die zit al redelijk aan de top als ik zie wie zo'n ding heeft. (Ik voorlopig niet). Volgens mij wisselt de iPhone tegenwoordig het uitgezonden MAC adres constant, zolang hij geen verbinding heeft. Met zulke phones in omloop kun je geen betrouwbare telling doen en is dit alles weggegooid geld.
29-12-2014, 13:57 door Anoniem
Zoals eigenlijk altijd lopen de politieke partijen weer achter de feiten aan. Er is allang software op de markt die in het kader van crowd control telefoondata verzamelt en analyseert. Om te voldoen aan de eis van privacy wordt de data al geanonimiseerd VOORDAT de data wordt opgeslagen.
Als er in een drukke omgeving een ongeluk gebeurt omdat de "crowd" zich anders gedraagd dan verwacht, gaan diezelfde politicy vragen waarom er geen maatregelen waren genomen om de menigte in goede banen te kunnen leiden.
29-12-2014, 14:01 door Anoniem
Jammer,

Wanneer de data verder anoniem of onperzoonlijk zou zijn is het een prima methode om te zien hoe bezoekers zicht door je stad begeven, en kun je op basis van die gegevens verbeteringen doorvoeren zoals bankjes, toiletten (her)plaatsing van het winkelarsenaal zoals nu gaande is.

Op zich heeft wifi niets met privacy te maken, zolang het niet aan een persoon te koppelen is.

Maar in dat laatste zal het voor de bigdata gravers bij de alleswillenwetende overheid niet bij blijven, en dat is jammer.
29-12-2014, 14:13 door johanw
Voor Android zijn er tools om steeds van Mac adres te wisselen. Bluetooth weet ik niet, dat heb ik sowieso gewoonlijk uit, slurpt maar accu en die enkele keer dat ik het gebruik zet ik het wel handmatig aan.

Volgens mij wisselt de iPhone tegenwoordig het uitgezonden MAC adres constant, zolang hij geen verbinding heeft
Ja, Apple heeft dat ingebouwd om hun eigen trackingsysteem te kunnen verkopen aan winkeliers. In de USA, waar het aandeel vand e iPhone veel groter is dan in de rest van de wereld, werkt dat natuurlijk beter.
29-12-2014, 16:07 door Anoniem
Ik snap dan niet dat die Rotterdammers,openvpn niet gebruiken,dan is het probleem gelijk al opgelost.
29-12-2014, 16:18 door Anoniem
Ja, Apple heeft dat ingebouwd om hun eigen trackingsysteem te kunnen verkopen aan winkeliers.

Welk voordeel heeft het steeds wisselen van MAC dan voor tracking systemen. Het lijkt mij nou juist een nadeel omdat je gebruikers op deze manier niet meer kunt identificeren.....
29-12-2014, 18:22 door Anoniem
Gaan ze dat dan ook aan Google Maps verbieden?
Iedereen die met de voorwaarden akkoord gaat geeft alle MAC's rondom zich door.
Lijkt mij juridisch -zelfs als stad- goed mogelijk.
29-12-2014, 19:58 door Anoniem
Waarom koopt de Gemeente Rotterdam die (geanonimiseerde!) informatie niet gewoon van FB & Google?

Ben ik nu te simpel of is het beleid te complex?
30-12-2014, 00:21 door Anoniem
Misschien kan wethouder Visser de diverse providers eens vragen om (geanonimiseerde) informatie ?
30-12-2014, 01:31 door johanw
Door Anoniem:
Ja, Apple heeft dat ingebouwd om hun eigen trackingsysteem te kunnen verkopen aan winkeliers.

Welk voordeel heeft het steeds wisselen van MAC dan voor tracking systemen. Het lijkt mij nou juist een nadeel omdat je gebruikers op deze manier niet meer kunt identificeren.....
Het Apple systeem werkt met Bluetooth, niet met Wifi.
30-12-2014, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap dan niet dat die Rotterdammers,openvpn niet gebruiken,dan is het probleem gelijk al opgelost.
- OpenVPN Technologies is a privately held company based in the Pleasanton, California
lekker prive onderhevig aan de amerikaanse patriot act.
30-12-2014, 11:52 door Anoniem
Hiermee wordt het tevens duidelijk dat het ware gezicht van D66 te zien is, alle mooie woorden ten spijt. Net als de VVD heeft D66 net zo min met privacy maar om zieltjes te winnen vertellen ze dat natuurlijk niet.
30-12-2014, 14:38 door SPlid
Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar iedereen mag en kan radio signalen ontvangen. Er is geen enkele manier waarop er een verbod op kan worden uitgevaardigd om dit te voorkomen. (Uitgezonderd natuurlijk radar straling , daar dit de staatskas spekt. Daar radar verklikkers verboden zijn ;-) )

Dus vooral geen signalen uitzenden .....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.