image

NSA verzamelt telefoondata miljoenen Amerikanen

donderdag 6 juni 2013, 12:38 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) krijgt elke dag de telefoongegevens van miljoenen klanten van telecombedrijf Verizon, één van de grootste telecomaanbieders in de VS. Dat blijkt uit een geheim gerechtelijk bevel dat in april werd uitgegeven en waarvan een kopie in handen van de Britse krant The Guardian is gekomen.

Volgens het bevel moet Verizon dagelijks de NSA informatie over alle telefoongesprekken geven, zowel in de VS als tussen de VS en andere landen. Het gaat om de gegevens van alle abonnees, ook al worden ze niet van een misdrijf verdacht. Een speciale rechtbank voor buitenlandse inlichtingen gaf eind april de FBI toestemming.

Daardoor kreeg de Amerikaanse overheid de onbeperkte autoriteit om data gedurende een periode van drie maanden te verzamelen. Het gaat dan om de telefoonnummers van gesprekspartners, locatiegegevens, gespreksduur, unieke identificatiecodes en het tijdstip van het gesprek. De inhoud van de gesprekken zou niet worden gedeeld.

Alle telecombedrijven
De Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF (Electronic Frontier Foundation) is woest over de werkwijze van de NSA. De EFF stelt dat het bevel voor Verizon niet uniek of nieuw is, en dat er waarschijnlijk soortgelijke gegevens bij alle grote Amerikaanse telecombedrijven aanwezig zijn.

"Dat betekent dat als je belt in de VS, de NSA die gegevens heeft. En dit is al zeven jaar gaande en waarschijnlijk zelfs langer", zegt Cindy Cohn.

De EFF wil dan ook dat er een debat komt over de rechten van Amerikaanse burgers in het digitale tijdperk en dat de NSA stopt met het ongrondwettelijke surveillance programma.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.