image

2 miljoen Nederlanders slachtoffer identiteitsfraude

donderdag 6 juni 2013, 16:03 door Redactie, 5 reacties

Vorig jaar zijn naar schatting 600.000 Nederlanders het slachtoffers van identiteitsfraude geworden, het totaal aantal Nederlanders dat met deze vorm van criminaliteit te maken kreeg bedraagt ruim 2 miljoen. Dat laat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten. De schade lag vorig jaar op ruim 350 miljoen euro. Vanaf 2007 opgeteld bedraagt de schade 2,8 miljard euro.

De berekeningen zijn gebaseerd op een steekproef die minister Plasterk vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het aantal slachtoffers per jaar is de afgelopen jaren fors gestegen van ongeveer 75.000 in 2007 naar 612.000 in 2012. De geschatte schade was het hoogst in 2010 (735 miljoen euro) en daalde naar 355 miljoen in 2012. Daarnaast is er nog schade voor bedrijven en overheden.

Skimmen
In bijna de helft van de gevallen gaat het om financiële identiteitsfraude, onder andere door het skimmen van een bankpas. Bijna 20 procent van de slachtoffers kreeg te maken met ID-fraude via het internet. Bij 10 procent was sprake van het gebruik van andermans identiteit om straffeloos een overtreding of misdrijf te begaan.

Ook in zo’n 10 procent van de gevallen werd een vals burgerservicenummer gebruikt bij een huisarts of in een ziekenhuis. Er loopt op dit moment een campagne via gemeenten om fraude met kopieën van paspoorten en rijbewijzen tegen te gaan. Dit najaar komt het kabinet met een bredere aanpak van identiteitsfraude.

Reacties (5)
06-06-2013, 16:23 door Anoniem
En wat is de oplossing?!?

Nog meer identificeren, of "legitimeren" (want zonder pasje ben je illegaal in eigen land) zoals ze dat hier noemen.

Nog meer databases met misbruikbare informatie!

Nu ook digitaal! Inloggen met je staatspas bij je internetprovider!

Ok, nog niet. Ze beginnen klein, eerst bij hun eigen websites. Maar het komt, het komt.

Gaat dat identiteitsmisbruik verminderen, denk je? Als wel, waarom wel? Als niet, waarom niet?

Zolang "de beleidsmakers" zich zulke vragen niet vermogen te stellen, moeten wij het maar doen, nietwaar?

Want zeg nou zelf, wat heeft de huidige roedel in den haagië nou gepresteerd op dit gebied in pak'm beet de laatste tien jaar?
06-06-2013, 16:36 door lucb1e
En nog posten er een aantal rustig hun rijbewijs, op 2k resolutie, op Facebook omdat ze blij zijn het gehaald te hebben. Daar stond ik toch echt van te kijken toen ik dat bij iemand langs zag komen...
06-06-2013, 19:29 door Anoniem
Fraude versus identiteitsfraude & Begripsverwarring ?

Onder identiteitsfraude versta ik zoiets als "gebruik van andermans identiteit om straffeloos (in ieder geval ongevraagd/zonder toestemming of medewerking) een overtreding of misdrijf te begaan. "

Overige gevallen (skimmen bankpassen tenzij de bankpas voor niet bankgerelateerde identificatiedoeleinden is gebruikt) zou ik onder meer reguliere vorm van fraude vatten als financiële fraude.

Wanneer krijg je te maken met identiteitsfraude zonder schade op te lopen?
Identiteitsfraude wordt toch ingezet voor financieel gewin ten koste van de eigenlijke eigenaar van betreffende identiteit?

Hoe is zonder schade gedefinieerd? Het hoeft toch niet altijd om geld te gaan, kan ook reputatieschade zijn of een ongewild/onterecht strafbladrecord (zie het er maar weer uit te krijgen).

Hoe kom je achter identiteitsfraude wanneer je er geen schade van ondervind?
Toevallig op vakantie in Azie ontdekt dat er een identieke naamgenoot blijkt rond te lopen?

Best een issue, ook al horen opgevoerde hoge cijfers deels misschien onder andere kopjes thuis.
07-06-2013, 08:47 door Anoniem
En dan het advies van de overheid: Streep je BSN door en schrijf op de kopie waarvoor hij bestemd is. Ik zie steeds vaker van die kleine scanners, waarbij het ID-document direct naar de computer gestuurd wordt. Lastig strepen en schrijven.
Wie verzekert mij dat er geen mogelijkheid in dergelijke apparaatjes zit om ook die chip in je paspoort uit te lezen?
05-08-2013, 12:09 door Anoniem
Om identiteitsfraude tegen te gaan moet er toch door diverse instanties gecontroleerd worden en de chip vergelijken met de gegevens op het paspoort, daarvoor zullen zij de scanners moeten gebruiken, dit gaat via een gesloten circuit en zij halen dan gelukkig de rotte appels eruit.

www.securitech.nl
Detection en Verification
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.