image

'NSA tapt servers Microsoft, Facebook en Google'

vrijdag 7 juni 2013, 10:33 door Redactie, 23 reacties

De Amerikaanse National Security Agency (NSA) en FBI zouden direct toegang tot de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven hebben en kunnen zo chatgesprekken, foto's, e-mails en documenten opslaan en analyseren. Dat zou blijken uit een geheim document dat de Washington Post in handen heeft gekregen. Het project heeft de codenaam PRISM en zou al jaren actief zijn.

Volgens het geheime document zou de NSA alles wat het wil direct vanaf de servers van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple kunnen downloaden. Microsoft zou het eerste bedrijf zijn geweest dat aan PRISM meedeed. Het programma zou vooral op buitenlands communicatieverkeer zijn gericht, dat vaak via Amerikaanse servers loopt.

Inlichtingen
De Amerikaanse overheid laat in een reactie weten dat de informatie die via het programma wordt verzameld tot de belangrijkste en meest waardevolle buitenlandse inlichtingen behoort die de VS verzamelt. Daarnaast zouden verschillende zaken in het bericht van de Washington Post over PRISM niet kloppen, maar er worden geen details gegeven.

Apple en Facebook zeggen niet met het programma bekend te zijn. "We hebben nog nooit van PRISM gehoord", zegt Apple-woordvoerder Steve Dowling. "We geven geen enkele overheidsinstantie directe toegang tot onze servers."

Geheim
In het document zou de NSA stellen dat de identiteit van de private bedrijven die meewerken het belangrijkste geheim is, uit angst dat de bedrijven zich terugtrekken zodra bekend wordt dat ze de inlichtingendienst helpen. "98% van de productie van PRISM is gebaseerd op Yahoo, Google en Microsoft, we moeten ervoor zorgen dat we deze bronnen geen schade toebrengen."

Gisteren werd ook al bekend dat Verizon en mogelijk ook alle andere Amerikaanse telecombedrijven de gespreksgegevens van miljoenen Amerikanen verzamelen en aan de NSA overhandigen.

Reacties (23)
07-06-2013, 11:20 door spatieman
goh, wie had dat gedacht.........
07-06-2013, 11:39 door Mysterio
Als het klopt vind ik het toch wel een verdrietige verrassing. Vanaf nu verstop ik in elk mailtje een woord als 'bom' oid.
07-06-2013, 11:43 door reletiv
Door Mysterio: Als het klopt vind ik het toch wel een verdrietige verrassing. Vanaf nu verstop ik in elk mailtje een woord als 'bom' oid.
en 'ddos' samen met 'fbi'
07-06-2013, 12:01 door Anoniem
Ik zou aan de forumleden de volgende vraag willen stellen: stel je wil gewoon kunnen internetten zonder Amerikaanse produkten te gebruiken,is dit eigenlijk wel mogelijk? Want veel pc hardware is Amerikaans: denk aan de bekende computermerken Hewlet&Packard,Packard Bell,Dell.Denk aan de Intel processors.Veel security software is Amerikaans: denk aan McAfee,Symantec Norton.Hebben die geen deal met de Amerikaanse geheime diensen om bepaalde mal/spyware maar ongemoeid te laten? Microsoft Windows is Amerikaans,Apple ook.De bekende e-maildiensten G-Mail,Hotmail,Outlook.com,Yahoo Mail zijn Amerikaans,ook de bekende zoekmachines Google en Bing zijn Amerikaans,Google en Yahoo zijn Amerikaans,en zo kan ik nog wel even doorgaan.Ook Facebook en Skype zijn Amerikaans.Heel internet is eigenlijk Amerikaans,internet is ooit uitgevonden door dan wel voor het Amerikaanse leger en veiligheidsapparaat.Dus kunnen we wel internetten zonder Amerikaanse produkten,diensten,websites? En zelfs al zouden we dat kunnen,is het dan niet zo dat grote broer Amerika toch kan meegluren door van bijv. Europese aan internet(produkten) gerelateerde bedrijven te eisen dat zij inzage krijgen in alles wat wordt gecommuniceerd op straffen van geen toegang meer krijgen tot de Amerikaanse (consumenten)markt om daar hun produkten te slijten?Ik zou graag willen weten wat de veilige en NIET-Amerikaanse alternatieven zijn voor de volgende Amerikaanse produkten: apple mac/microsoft windows (linux?),browsers I.E. en Chrome,GMAIL/Hotmail/Outlook/YahooMail,Google/Bing zoekmachines,WindowsLiveMessenger/Skype,Facebook.En is er een alternatief voor Intel (en andere Amerikaanse)processoren en andere hardware voor de pc's?
07-06-2013, 12:07 door Anoniem
Hahaha ja denk maar niet dat je veilig bent voor de Amerikaanse ogen en oren,ook UPC is Amerikaans,en bijv. Symantec Norton is dat ook,net als McAfee.Maar denk nou NIET dat Europese veiligheidsdiensten, waaronder de Nederlandse, ons NIET in de gaten houden.Of denken jullie dat het alleen maar islamieten zijn die worden afgelegd door de AIVD en MIVD?
07-06-2013, 12:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-06-2013, 13:00 door Anoniem
Door Mysterio: Als het klopt vind ik het toch wel een verdrietige verrassing. Vanaf nu verstop ik in elk mailtje een woord als 'bom' oid.
Toen vele jaren geleden uitlekte dat ECHELON bestond, een systeem dat op gigantische schaal internationale internet- en telefoonverbindingen aftapte, zag je dat allerlei mensen een e-mail- of usenet-signature gebruikten met een aantal van dat soort woorden ernin en zoiets als 'ECHELON bait:' ervoor. Dit is een andere uitwerking van dezelfde afluisterpraktijken, met aardig genoeg weer dezelfde reacties.

http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON

De afluisterpraktijken zelf vind ik minder aardig. Ook als het werkelijk nut heeft geldt nog steeds dat dat wel bereikt wordt door rechten van onschuldige mensen met voeten te treden. Op de een of andere manier zijn organisaties als NSA en AIVD die onze veiligheid moeten beschermen altijd zo geheimzinnig over hoe ze dat doen dat niemand kan controleren of ze nou werkelijk bescherming geven of zelf een risicofactor vormen. "Wij wantrouwen iedereen maar iederen moeten ons blind vertrouwen" kan nooit een basis voor vertrouwen zijn, en het staat op zeer gespannen voet met democratische controle.
07-06-2013, 13:17 door Anoniem
Valt best wel mee hoor, lees de officiële reactie van de verantwoordelijke al daar...

Section 702 is a provision of FISA that is designed to facilitate the acquisition of foreign intelligence information concerning non-U.S. persons located outside the United States. It cannot be used to intentionally target any U.S. citizen, any other U.S. person, or anyone located within the United States.

Iedereen behalve de Amerikanen zelf zijn de pineut!
07-06-2013, 13:39 door [Account Verwijderd]
Door Functietoets: En ook opvallend is dat Apple het helemaal ontkent. Wie spreekt nu de waarheid?

De US heeft dit op hoog niveau al bevestigd. Apple en Google staan dus mooi voor lul.
https://www.nytimes.com/2013/06/07/us/nsa-verizon-calls.html?ref=global-home
07-06-2013, 13:43 door Anoniem
Tja je weet hoe overheden zijn,ze zijn nieuwsgierig naar het gedrag van de burger,dus achter hun rug om zullen er wel degelijk servers van bedrijven waarop burger informatie staat worden afgetapt door hackspecialisten van de nsa,of FBI
Maar ja dat soort dingen zeggen veiligheidsdiensten niet dat ze dat doen.
Je kunt de overheden nooit vertrouwen als het ware,als het om privacy gaat.
07-06-2013, 16:30 door Sarodj
*mompelt iets over firewall*

http://www.nirsoft.net/countryip/us.html
07-06-2013, 18:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-06-2013, 18:55 door mvh69
Door Sarodj: *mompelt iets over firewall*

http://www.nirsoft.net/countryip/us.html
Ik hoop niet dat je dat serieus bedoelt , want als ik hier vanuit nederland een google of iets dergelijks bezoek word ik niet naar een amerikaans ip maar naar een serverfarm in groningen geloof ik doorgestuurd.En die word natuurlijk net zo hard afgeluisterd.
07-06-2013, 19:20 door Anoniem
De Amerikanen zijn ook de pineut.

Intentionally is het key-woord hier.

Maw, ze snuffelen Amerikanen met dit systeem ook niet als een "target".
De vraag is echter wat als het systeem een correlatie regeltje triggered?
The unintentionally word dan the intentionally maar via een ander systeem natuurlijk.

Truken van de woordendoos wat ik hier zie.

Door Anoniem: Valt best wel mee hoor, lees de officiële reactie van de verantwoordelijke al daar...

Section 702 is a provision of FISA that is designed to facilitate the acquisition of foreign intelligence information concerning non-U.S. persons located outside the United States. It cannot be used to intentionally target any U.S. citizen, any other U.S. person, or anyone located within the United States.

Iedereen behalve de Amerikanen zelf zijn de pineut!
07-06-2013, 21:34 door rob
So much for conspiracy _theories_
08-06-2013, 11:07 door Anoniem
Hoe luistert de NSA bv Facebook af als er geen PRISM backdoor op de Facebook servers staat? Dat is toch onmogelijk? Met een sniffer bv kom je niet echt ver lijkt me. Ik kan nergens op internet vinden hoe dit technisch nou precies in z'n werk gaat.
08-06-2013, 17:00 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe luistert de NSA bv Facebook af als er geen PRISM backdoor op de Facebook servers staat? Dat is toch onmogelijk? Met een sniffer bv kom je niet echt ver lijkt me. Ik kan nergens op internet vinden hoe dit technisch nou precies in z'n werk gaat.
Nou het verhaaltje dat de directeuren van Google, Facebook enzo helemaal niet weten dat zo iets bestaat is natuurlijk
vrij doorzichtig. Of het is een leugen, of het is nog ernstiger dan we al dachten.
(dwz er wordt getapt zonder dat de directeur hier vanaf weet)
Maar ik ga er maar vanuit dat het een leugen is. Dwz ze weten het wel maar ze hebben een beperking in wat ze erover
mogen communiceren naar buiten. Binnen die beperking mogen ze alleen zeggen dat ze van niks weten.

Wat ik er zo links en rechts over lees is dat het niet zozeer een systeem is wat met alles meeleest (zoals ECHELON)
maar meer een faciliteit om op gestandaardiseerde wijze op aanvraag van de overheid bepaalde communicatie te
tappen. Dus Google of Facebook vertelt op aanvraag alles over jouw profiel en gedragingen.

Dat hebben we hier in Nederland ook! Is dus helemaal niet specifiek voor Amerika ofzo.
Hier moet een provider ook spullen hebben die op gestandaardiseerde wijze aangevraagde taps kunnen regelen.
Daar zitten ook allerlei beperkingen op, zo mag een provider aan niemand (ook niet de getapte) vertellen wie er
op aanvraag getapt worden.
09-06-2013, 09:35 door steve sh1t
Door Mysterio: Als het klopt vind ik het toch wel een verdrietige verrassing.

Je moet het ook een beetje relativeren, want als dit soort berichten de media halen, dan is de werkelijkheid echt nog veel erger :p

En waar dacht je dan dat die sites als Facebook voor waren?
09-06-2013, 21:15 door Mysterio
Door AnonymousSecurity: Zo de EU is ook wakker.
De EU wetgeving zorgt ervoor dat we met ongemotiveerde bewaarplicht zitten. Ik verwacht dan ook niet dat de EU zich hierin boos kan maken. Veel lidstaten maken dankbaar gebruik van de Amerikaanse aftappers, dus de reactie die ik verwacht van de EU is dat ze toezeggen te gaan toetsen of het aan de wetgeving voldoet en hopen dat het overwaait.
09-06-2013, 23:04 door freediver
Een paar jaar terug was er nog in het nieuws dat de duitse Bundes Nachrichten Agentur vond dat ze een probleem hadden met Skype want het was te veilig omdat het niet kon worden afgetapt. Ik kreeg al de rillingen van al die gratis cloud-diensten die uit de grond popten. Pasgeleden ook weer zo'n berichtje dat microsoft zijn cloud inhoud actief scant, en een klant aangegeven heeft bij de poltie. Kunnen we Tor dan eigenlijk ook nog vertrouwen?

De eisen en verwachtingen die wij als gebruiker aan de hardware en internet stellen blijkt dus al jaren blijvend en actief gecompromiteert te worden door voornamelijk Amerikanen, en nationale overheidsdiensten.

Ik kan daarom ook het russische voorstel om het internet op te delen goed begrijpen daar een veilig internet dus al jaren niet meer bestaat. De Washington Post heeft met dit artikel enkele van de vele rotte plekken in het internet bloot gelegd, en het maakt dus duidelijk dat als we nog een stukje privacy willen dat we zelf iets moeten zullen bouwen willen we nog vertrouwen kunnen leggen in producten en netwerken.

iets zegt me dat waar ik vroeger het woordje china las en aan muk dacht dat ik hier nu US voor in de plaats moet denken.
10-06-2013, 00:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-06-2013, 22:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 21:16 door freediver
Door AnonymousSecurity: Iedereen die dat eerder beweerde werd paranoia verklaard.

Nu het in het nieuws is, is het een statement.

In hoe vaker men het waar verklaart, het schijnbare waarheidsgehalte toeneemt, schuilt een duistere kracht.


Vraag: Wat er zou er nou gebeuren als iedereen fake info en fake accounts geautomatiseerd zou plaatsen maanden lang?

Juist wat is dan van waarde?
Ik denk dat het recht in eigen hand houden van waarde is. Het is in iedergeval een interessante hypothese en zou een oplossing kunnen zijn voor dat data graaien van derden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.