image

Mozilla: internet verandert in glazen huis

donderdag 13 juni 2013, 10:55 door Redactie, 3 reacties

Het internet verandert langzaam in een glazen huis zonder gordijnen, waarbij alles wat we doen zichtbaar voor anderen is. "Met een robuust netwerk, goedkope sensoren en grootschalige datamanipulatie wordt het equivalent van glazen huizen gebouwd", aldus Mozilla's topvrouw Mitchell Baker. "De vraag die nu speelt is of we gordijnen mogen hebben", merkt de Mozilla-president op.

Zo is het lastig om commerciele activiteiten buiten te houden. Websites zijn technisch in staat om alles te volgen dat bezoekers doen, of het nu gaat hoe lang bezoekers op een website blijven, welke advertenties ze interessant vinden en hoe ze zich tussen websites begeven. Die data kan worden verkocht en gekoppeld aan bijvoorbeeld data uit de fysieke wereld.

Betrokkenheid
Inmiddels is bekend dat de Amerikaanse overheid een grote hoeveelheid van deze gegevens verzamelt. Volgens Baker moeten burgers nu bepalen of ze dit belangrijk vinden. "Kan het ons schelen hoeveel de overheid ons bespiedt en volgt zonder dat we dit weten? Hoe balanceren we tussen burgerrechten en staatsveiligheid?"

De betrokkenheid van burgers zal volgens Baker uiteindelijk bepalen hoe het online leven eruit komt te zien. "Onze online huizen worden steeds meer van glas gebouwd", gaat Mozilla's president verder. "We moeten ons dan ook afvragen of we in een huis willen wonen of een aquarium."

Mathias Vermeulen, verbonden aan het European University Institute in Firenze en aan de Research Group on Law, Science, Technology & Society van de VUB, vraagt zich af of mensen zich langer dan een week zorgen om hun privacy maken. "De kranten schreeuwen moord en brand over onze dierbare privacy, maar wat als het NSA-lek straks geen nieuws meer is? Ik vrees het ergste."

Reacties (3)
13-06-2013, 11:23 door Anoniem
"De kranten schreeuwen moord en brand over onze dierbare privacy, maar wat als het NSA-lek straks geen nieuws meer is? Ik vrees het ergste."
+1
13-06-2013, 16:51 door Anoniem
Dit is het einde van internet.Of dan toch tenminste het internet zoals we dat nu kennen.Mischien krijgen we straks 2 internets: een voor de serieuze zaken denk aan bankieren,communicatie met de overheid,communicatie met de dokter, en een 2e (lol) internet waarin we nieuws en roddels lezen,sociaal netwerken,prive-e-mailen,games spelen en wellicht ook winkelen.Mischien zal iedereen een online-portemonnee hebben die kan worden gebruikt om dingen aan te schaffen via internet.
13-06-2013, 16:58 door Anoniem
Hoe privacy vriendelijk is het Firefox Health Report en de telemetry functie eigenlijk? (Ook al kan je kiezen voor uitzetten).
Het "voor de verbetering van het product" argument is er één die wijd verbreid gebruikt wordt (ook door bekende minder privacy vriendelijke bedrijven).

Referer code aangepast in de about config?
Kijk dan ook eens naar de referer-link als je zoekt via de standaard meegeleverde zoekmachine, op een zoekresultaat klikt en op de website naar keuze belandt (hee, daar is je browser info weer,..).
Meer info te vinden in de meegeleverde xml search engine files van je browser.

Voor de liefhebbers van minnen uitdelen en niet van kritische geesten houden : vind Firefox verder een prima browser hoor!
En kom nou gewoon eens met goede argumenten, houd de discussie levendig en hopelijk ook interessant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.