image

Expert: Sony-hackers lieten mogelijk expres sporen achter

zaterdag 10 januari 2015, 06:15 door Redactie, 3 reacties

De hackers die bij Sony wisten in te breken hebben mogelijk opzettelijk sporen achtergelaten en waren niet slordig zoals de FBI deze week beweerde. Dat zeggen een voormalige Noord-Koreaanse functionaris en een Zuid-Koreaanse beveiligingsexpert tegenover de Wall Street Journal.

"Hoewel het onmogelijk is om te bewijzen of de hackers het bewijs per ongeluk of opzettelijk achterlieten, kan het niet volledig verbergen van hun sporen ook betekenen dat Noord-Korea wilde dat het bekend werd", zegt Choi Sang-myung, adviseur van het Zuid-Koreaanse cyberoorlogscommando. De theorie wordt ondersteund door Jang Jin-sung, een voormalige functionaris van een Noord-Koreaanse propaganda-eenheid.

Hij stelt dat Noord-Koreaanse hackers een prikkel hebben om bewijs achter te laten, omdat succesvolle aanvallen tegen de vijand met promoties worden beloond. "Mensen concurreren fel om hun loyaliteit te bewijzen. Ze moeten bewijs achterlaten dat ze het hebben gedaan", laat Jin-sung weten.

Bij een aanval op Zuid-Koreaanse televisiemaatschappijen en banken in 2013 zou ook korte tijd een Noord-Koreaans IP-adres zichtbaar zijn geweest, omdat de Chinese servers die als proxy werden gebruikt tijdelijk niet werkten. Volgens beveiligingsexpert Richard Bejtlich laat dit verhaal zien dat technische kenmerken slechts één onderdeel van het toekennen van een aanval zijn. "Er moet dan ook rekening worden gehouden met niet alleen nationale maar ook persoonlijke prikkels bij het oplossen van het attributievraagstuk", merkt hij op.

Reacties (3)
10-01-2015, 11:37 door Anoniem
"Mischien wel hoedjes gesignaleerd in de interwebbertubes." -- van de mensen die al weken druk doende zijn hun geloofwaardigheid te verspelen door nooit meer te "weten" dan vage aantijgingen maar wel op alle fronten steeds heel ernstig genomen willen worden. Ik zit eigenlijk te wachten tot het "maar we hebben meer bevoegdheden nodig hoor!"-riedeltje ook weer begint.
10-01-2015, 12:57 door Anoniem
Er kunnen er experts op los laten wat we willen, de Amerikanen willen een zondebok. Maakt niet uit als deze experts ook aan kunnen tonen dat Noord-Korea er misschien wel niks mee te maken hebben. Amerika is constant bezig zondebokken aan te wijzen, met als doel macht in de wereld en de "wetenschap" dat wij de Amerikanen altijd nodig hebben.

Ik ben ook niet overtuigd van de onschuld van Noord-Korea, maar zeker ook niet in de schuld. Ik wil het eerst met FEITEN overtuigd worden, dus niet met de zogenaamde (gemanipuleerde) bewijzen van de Yanks). Het verhaal van de Yanks rammelt namelijk aan alle kanten, gezien hun eerdere verklaringen. Een hack ontdek je eigenlijk in 99,99% van de gevallen achteraf, maar uit verklaringen van de Yanks doet zich de indruk voor dat zij de hack real-time monitorde. Hoe kan dat? Hebben zij dan voorkennis gehad? Is dit door de Yanks geïnitieerd/geregisseerd? Of was de hack in werkelijkheid pas achteraf ontdekt (het meest waarschijnlijke scenario), waarna de Amerikanen er een heel lulverhaal omheen verzonnen om een "zwarte Piet" toe te kunnen spelen aan Kim Jong-Un en zijn "kameraden".

Ik ben een neutrale toeschouwer in dezen, en héél kritisch kijken naar dergelijke dingen zouden meer mensen moeten doen. Overheden en de media hebben ons al lang genoeg gemanipuleerd met halve- en niet-waarheden.
11-01-2015, 15:50 door Anoniem
Bewijzen zijn bijzaak in de ogen van de VS , het gaat er om wat de VS zeggen en willen .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.