image

Journalisten niet vervolgd wegens identiteitsfraude

donderdag 13 juni 2013, 14:59 door Redactie, 0 reacties

Medewerkers van het VARA televisieprogramma Rambam worden niet vervolgd wegens het plegen van identiteitsfraude, zo heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Journalisten van het programma hadden begin dit jaar geprobeerd in Amsterdam een identiteitskaart aan te vragen met de pasfoto van een ander. In het ene geval werd de fraude door het stadsdeelkantoor ontdekt.

In het andere geval is het een journalist gelukt de identiteitskaart versterkt te krijgen, waarna twee collega-journalisten hiermee een Akte van huwelijksaangifte hebben laten opmaken. Van een feitelijke huwelijksvoltrekking is het niet gekomen, omdat de fraude tussentijds werd ontdekt. De identiteitskaart is vervolgens in beslag genomen.

Maatschappelijk belang
Door de politie is onderzoek gedaan, waarbij de betrokkenen zijn gehoord. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is de officier van justitie van mening dat de poging tot identiteitsfraude in dit geval niet strafbaar is. Het plegen van de feiten was voor de journalisten namelijk noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat het mogelijk is om op deze wijze een andere identiteit aan te nemen.

"Het maatschappelijk belang van de reportage weegt in dit geval zwaarder dan de ernst van de gepleegde feiten. Daarnaast telt mee dat de journalisten het aantal delicten beperkt hebben gehouden en niet onnodig lang zijn doorgegaan met het plegen van strafbare feiten", aldus het OM.

Wel acht het OM het strafbaar dat de valse identiteitskaart niet direct na het journalistieke gebruik aan de gemeente is geretourneerd. Omdat dit een gering vergrijp is, wordt dit voorwaardelijk geseponeerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.