image

Android-adware kost slachtoffers 15 euro per week

donderdag 13 juni 2013, 15:45 door Redactie, 0 reacties

Een advertentienetwerk dat via allerlei dubieuze apps actief is, maakt reclame voor een nep-virusscanner die slachtoffers 15 euro per week kost. De advertenties werden onder andere via een nepversie van het populaire spel Bad Piggies. De app is inmiddels door Google van Google Play verwijderd, maar was in de tussentijd tussen de 10.000 en 50.000 keer gedownload.

Eenmaal actief toont de 'crapware' allerlei advertenties. Onder andere voor een nep-virusscanner. Daarbij is de tekst van de advertentie aangepast aan de taalinstelling van het toestel. Volgens de advertentie, die de vorm van een virusscanner heeft, loopt het toestel risico. Gebruikers moeten vervolgens hun telefoonnummer opgeven om zich te beschermen.

Sms-dienst
In werkelijkheid wordt het nummer gebruikt om zich op een sms-dienst van 15 euro per week te abonneren. In de kleine lettertjes staat dat het abonnement alleen voor entertainmentdoeleinden is. De partij achter het sms-abonnement gebruikt een Nederlandse postbus, zo blijkt uit screenshots die het Finse anti-virusbedrijf F-Secure online zette.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.