image

ENISA doet aanbevelingen voor privacy by design

maandag 12 januari 2015, 15:38 door Redactie, 2 reacties

Privacy is een kernwaarde voor zowel individuen als democratische samenlevingen en daarom is het belangrijk dat 'privacy by design' standaard bij het opstellen van beleid en ontwikkelen van systemen wordt meegenomen, zo stelt het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA).

De organisatie schreef een nieuw rapport voor databeschermingsautoriteiten, beleidsmakers, toezichthouders, ingenieurs en onderzoekers dat naar privacy by design kijkt. Huidig beleid zou namelijk niet altijd compatibel met privacy by design zijn. Daarom moet nieuw beleid ervoor zorgen dat het toepassen van dit principe juist wordt aangemoedigd.

Standaarden

Verder wil ENISA dat nieuwe standaarden voor elektronische communicatie met privacy- en databescherming rekening houden, terwijl standaarden die dit niet doen worden uitgefaseerd. De organisatie wijst naar zogeheten Privacy-Verbeterende Technologieën (PETs). Het gaat dan bijvoorbeeld om encryptie en protocollen voor anonieme communicatie. Op een aantal uitzonderingen na, zoals encryptie dat nu veel wordt gebruikt, zijn PETs geen standaard en worden weinig gebruikt binnen systeemontwerp.

Het rapport van ENISA probeert naar eigen zeggen een brug te slaan tussen het juridische raamwerk en de beschikbare technologische oplossingen. Zo wordt een overzicht van bestaande aanpakken en privacy by design-strategieën gegeven, alsmede de "technische bouwstenen". Uiteindelijk worden verschillende onderdelen genoemd die voor de ontwikkeling van privacyvriendelijke systemen en diensten moeten zorgen.

Reacties (2)
12-01-2015, 17:01 door Anoniem
Ondertussen pleiten verschillende Euroministers, allemaal van zogenaamd "verlichte democratische" landen, voor meer surveillance en censuur:
https://www.security.nl/posting/414602/Europese+ministers+pleiten+voor+nieuwe+anti-terreurmaatregelen
13-01-2015, 11:02 door Anoniem
Eens zien hoe lang ENISA nog blijft bestaan, als ze adviezen uitbrengen die tegen het beleid en ideeën zijn van Europa.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.