Privacy - Wat niemand over je mag weten

Is dit strafbaar?

14-01-2015, 14:58 door moedervandeliefste, 12 reacties
Ik heb mij hier aangemeld omdat ik met een prangende vraag zit, hopend dat iemand mijn vraag kan beantwoorden.

Ik heb een koophuis samen met mijn ex-partner.
Nu hebben wij altijd een camera in huis gehad om op afstand te kijken of het goed ging met de hond.
De hond is ondertussen volwassen en het is duidelijk dat de hond niets sloopt.
vanaf augustus 2013 ben ik in scheiding met ex-partner, dit duurt nog steeds.
Vanaf begin 2014 geef ik al aan dat ik niet gefilmd wens te worden in mijn eigen huis. (deze camerabeelden kan mijn ex-partner live op afstand via zijn telefoon controleren en opnemen).
Ik heb dit meerdere keren aangegeven en heb zelfs de camera al 2 keer verwijderd.
Hij hangt ze steeds weer terug zonder mijn toestemming.
Is dit privacy schending? en kan ik hiervoor aangifte doen?

Ik hoop dat iemand mij wijzer kan maken, alvast bedankt!

groetjes,
moeder van de liefste
Reacties (12)
14-01-2015, 15:16 door Anoniem
Maar 'we' hebbben toch niks te verbergen?
Hoezo privacy schending? Privacy bestaat al lang niet meer...

Wel vervelend als je er in je privé kring ook mee geconfronteerd wordt. Leuk he? (NOT) al die technologie... ahum.
Waar al jaren voor gewaarschuwd wordt; dat technologie ook TEGEN je gebruikt kan worden, wordt voor de TS werkelijkheid...

Sterkte!
14-01-2015, 15:21 door Anoniem
Hey moeder,

Als je nog getrouwd bent ben je mede eigenaar van de apparatuur, dus mag je er samen mee doen wat je wilt. min advies is om eerst je financiën te regelen en de scheiding formeel te maken, waarna je afspreekt dat hij de eigenaar is van huis en hypotheek, en jij van hem huurt. Dat kun je prima via een advocaat regelen, en als je de eerlijke verdeling middels een onafhankelijke huis-taxateur en hypotheek-adviseur goed regelt, is dat niet heel erg duur.
De camera's kunnen dan weg, omdat jij huurder bent, en het eigendom van de hond ook geregeld is.

al het andere wat hier gezegd wordt is ongetwijfeld ook waar, maar recht hebben en halen is niet hetzelfde.

Verder geef je aan dat je moeder bent, zorg ervoor dat je zelf BJZ/de gemeente inschakelt zodra je merkt dat je kind last heeft van de situatie tussen pa en ma, voordat de school een indicatie afgeeft en je kind onder toeziend cameratoezicht van je ex uit huis gehaald wordt.

En voor nu: camera's gewoon afdekken met een handdoek en zonder schade ontkoppelen (ivm microfoon), en je internet-router in de meterkast ontkoppelen. surf maar via je telefoon abbo.
14-01-2015, 15:25 door Anoniem
Ik zou zeggen, lees bijvoorbeeld onderstaand artikel -

Juridische vraag: Mag ik een camera in mijn huis verstoppen?
https://www.security.nl/posting/27822/Juridische+vraag%3A+Mag+ik+een+camera+in+mijn+huis+verstoppen%3F

Het lijkt mij zonder meer strafbaar, omdat je wordt opgenomen zonder je eigen toestemming, waarbij je privacy wordt geschonden. Jouw privacy zal zwaarder wegen dan zijn belang om de opnames te mogen maken.

Daarnaast zal er vast geen bordje bijhangen ''kijk uit, cameratoezicht'' (al lijkt mij dat in dit geval weinig relevant) ;)
14-01-2015, 15:29 door Mysterio
Lijkt een beetje hierop:https://www.security.nl/posting/27822/Juridische+vraag%3A+Mag+ik+een+camera+in+mijn+huis+verstoppen%3F Het kan geen kwaad om eens met de wijkagent te gaan praten of het zinvol is om aangifte te doen.
14-01-2015, 15:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-01-2015, 15:39
[Verwijderd]
14-01-2015, 15:58 door Anoniem
Ik denk dat het vervangen van de sloten / aangifte huisvredebreuk weinig gaat uithalen: De OP geeft aan dat het huis zowel eigendom van haar als van haar ex-partner is. De partner heeft gewoon het recht 'zijn' huis te betreden/de sloten weer opnieuw te laten vervangen.
14-01-2015, 16:44 door Anoniem
Als je thuis bent kan dus ook de stekker van de camera eruit getrokken worden, als je niet thuis bent is er niks aan de hand.

Problem solved.
14-01-2015, 17:29 door Anoniem
Het mag niet. Zelfs als je in het zelfde huis woont getrouwd bent etc dan mag het niet. Tenzij ieder aan geeft het goed te vinden. Wie eigenaar van het huis is doet niet ter zake.
Oplossing waarschijnlijk gaat het hier om een IP camera via wifi het eenvoudigste is de inlogcode van je wifi router te veranderen en dan de inlog van je router veranderen. Op deze manier kan de IP cam geen contact meer met de router maken en door de router met een wachtwoord te beschermen kan je ex deze ook niet meer aanpassen in de router, vind je dit te lastig koop een nieuwe router en gooi de oude weg, of vraag een bekende om hulp. Laat een derde (weet niet of je advocaat dat mag zij) constateren dat je ex je filmt in je huis met een vaste camera. Heeft waarschijnlijk voordelenbij de rechter bij de scheiding rond maken.

Sterke en suc6

PS zo'n camera kan toch ook stuk vallen (per ongeluk) of niet?
14-01-2015, 19:27 door Anoniem
Dopje erop?
15-01-2015, 00:16 door Eric-Jan H te D
Ik neem aan dat er afgesproken is, - door convenant of rechterlijke uitspraak -, dat jij de woning als hoofdverblijf mag gebruiken. Je ex-partner heeft er dan niks meer te zoeken. Het is jou zonder meer toegestaan de sloten te vervangen en hem zo buiten de deur te houden.
15-01-2015, 12:11 door BaseMent
Gewoon stekker eruit als jij binnenkomt. Niet stukmaken of weggooien, dat mag niet.
Natuurlijk weet je niet of ex nog elders camera's of microfoons heeft hangen, dat is echter de keuze die je maakt als je het huis deelt. Dan is het niet van jou alleen.

Wel doe je er verstandig aan om de communicatie bij te gaan houden die jij en je ex erover hebben. Dat kan helpen als het juridisch spannend gaat worden.
Niet dreigen. De kans dat er dingen verstopt gaan worden nemen dan alleen maar toe.
Internet uitzetten is ook niet altijd handig. Dingen kunnen via internet van de buren ook benaderd worden.

Je echte probleem is de vertrouwensbreuk en het nog delen van een woning.
Iets zegt mij dat daar de focus op moet zijn (nadat je de camera's uit hebt gezet als je binnenkomt natuurlijk).
15-01-2015, 12:33 door Anoniem
Ik zou dit met je advocaat bespreken. Je kan vragen dat je exman het huis niet meer in mag, het aanzetten van de camera's kan je als aanleiding geven. Dan daarna de sloten vervangen. (NB letop dat je je kind(eren) geen selutel meegeeft, ander kopieerd)

E.a. hangt af van hoe de afhandeling van de scheiding verloopt, maar het steeds weer aanzetten van de camera''s zie ik als een pesterij en dus als een potentiele vechtscheiding

Zoals hierboven aangegeven als het een wifi camera is, is het aanpassen van het wifi wachtwoord een makkelijke manier om opname te voorkomen, echter dat kan hij ook weer doen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.