image

Kwart Android-apps kan locatie gebruiker volgen

dinsdag 18 juni 2013, 12:35 door Redactie, 4 reacties

Android-applicaties die toestemming vragen om gegevens van gebruikers te verzamelen die ze niet nodig hebben zijn net zo erg als de apps die ze daadwerkelijk verzamelen. Het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender onderzocht 260.000 gratis Android-apps op Google Play en ontdekte dat een kwart van de apps de locatie van de gebruiker kan volgen wanneer ze geopend zijn.

Verder blijkt dat 13% van de apps in staat is om het Unique Device ID te versturen, waardoor de ontwikkelaar van de app de gebruiker over meerdere applicaties kan volgen. Verder blijkt dat meer dan 9% van de Android-apps de mogelijkheid heeft om de contactgegevens te lezen en zo'n tien procent kan het telefoonnummer verzamelen en uploaden.

Ook e-mailadres en surfgeschiedenis zijn niet veilig, aangezien die door zo'n 6% van de apps kunnen worden gelezen en geanalyseerd. "Het is net als een vreemdeling die toegang tot je huis vraagt, zodat hij in je bibliotheek en privéspullen kan snuffelen", zegt Catalin Cosoi van Bitdefender.

Reacties (4)
18-06-2013, 16:57 door Anoniem
En waar blijven de apps om permissies mee te beteugelen. Geen developer die daar zijn tijd en energie insteekt. Rara hoe zou dat toch komen..... Omdat apps bedoeld zijn als datamining-tool wellicht. Het is de kern van hun bestaan geworden.
18-06-2013, 19:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2013, 10:59 door Anoniem
Dit is allang al bekend. Je kunt je gegevens tegen dit soort apps beveiligen door bijvoorbeeld LBE Privacy Guard te gebruiken. Hierin kun je zelf aangeven welke apps wat wel en niet mogen. Het fungeert als een soort firewall in je android device. Voorwaarde is wel dat je Android telefoon ge-root moet zijn om LBE Privacy Guard te kunnen gebruiken. Moet je even Googlen wat rooten betekent.
19-06-2013, 13:21 door Anoniem
Android apps om dit soort gedrag te beteugelen zijn er eindelijk. Het meest veelbelovende wat ik vorige week zag is "Hi App Lock". Meer info: http://www.xda-developers.com/android/android-app-review-say-hello-to-security-with-hi-app-lock-xda-developer-tv/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.