image

UMCG: openbaarmaking medische dossiers is incident

donderdag 15 januari 2015, 10:16 door Redactie, 2 reacties

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) stelt na een uitzending van RTV Noord dat de openbaarmaking van enkele dossiers een incident is. Volgens de regionale televisiezender zouden medewerkers van werkvoorzieningschap Synergon dagelijks grote lol hebben om de medische dossiers van duizenden Groningers. Het zou alleen om materiaal uit het archief van de afdeling Radiologie gaan.

Voor het opslaan en vernietigen van oude medische dossiers maakt het UMCG gebruik van de diensten van bedrijf Virol. Het scheiden van röntgenfoto’s en papier heeft Virol uitbesteed aan Synergon. Daarbij werden verschillende voorwaarden gesteld zoals een afgesloten transport, een afgesloten werkruimte en toezicht. Het UMCG laat weten dat er niet zorgvuldig met het materiaal is omgegaan. Daarop besloot het medisch centrum om het vernietigingsproces meteen te stoppen.

Daarnaast zijn alle oude medische dossiers weggehaald bij Synergon en weer bij Virol opgeslagen. "Patiënten mogen er van uitgaan dat openbaarmaking van enkele dossiers een incident is. Gezien het zeer grote aantal te vernietigen dossiers is de kans op herleiden van gegevens op individueel niveau zeer onwaarschijnlijk", zo laat het medisch centrum weten. Synergon en Virol doen op dit moment onderzoek naar de gang van zaken. De uitkomst van het interne onderzoek zal volgens het UMCG bepalen of de samenwerking met beide bedrijven wordt voortgezet.

Reacties (2)
15-01-2015, 10:59 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 15-01-2015, 11:09
Uit http://www.synergonsw.nl/:

[...]
Synergon is het Sociaal Werk- & Leerbedrijf van de gemeenten Oldambt, Pekela en Bellingwedde. Synergon is Grieks voor samenwerking. Die naam is niet zomaar gekozen. Samenwerking is ons credo. We werken nauw samen met de Sociale Diensten van de drie gemeenten en het UWV (dat is uniek in Nederland!), met onze klanten en met onze ca. 1600 vakbekwame medewerkers.
[...]

Uit http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=139102:
Door RTV Noord, 25 september 2014:
Directeur Synergon: 'We wisten niet wie hier werkten'

Bij Synergon hadden ze vier jaar geleden geen idee wie er allemaal bij het werkvoorzieningsschap aan het werk waren en waarom. Dat zei directeur Ed Scherbeijn woensdag tijdens een voorlichtingsavond.

Met die opmerking tijdens de voorlichting voor de gemeenteraden van Oldambt, Pekela en Bellingwedde, uitte Scherbeijn indirect forse kritiek op zijn voorganger Henk van der Wal. Die liet het werkvoorzieningsschap in 2009 financieel gezond achter. Anno 2014 zorgt een miljoenentekort bij Synergon voor grote financiële problemen bij de drie betrokken gemeenten.
[...]
Toch werden personeelsleden - veel mensen van de afdeling Metaal - niet meteen enthousiast van de woorden van Scherbeijn. Ze zaten op de tribune van de Tramwerkplaats te luisteren en gaven af en toe met boegeroep of applaus hun mening over de discussie tussen raadsleden en de directie en het dagelijks bestuur van Synergon. Aan het einde van de avond werd een spandoek uitgevouwen waarop het vertrouwen in directie en bestuur werd opgezegd. Een stinkbom zorgde ervoor dat de zaal redelijk vlot leegliep.

Het bovenstaande wijst erop dat hoogstwaarschijnlijk geen sprake is van medewerkers die zijn gekwalificeerd om persoonlijke medische gegevens te mogen inzien om deze te kunnen verwerken.

Uit http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=143774:
Door RTV Noord, 13 januari 2015:
[...]
RTV Noord heeft een aantal van de medische dossiers in handen gekregen. Het gaat om röntgenfoto's, beschrijvingen van ziektebeelden, namen, geboortedata en ook adressen.
[...]

Het laten verwerken van persoonlijke medische gegevens dient door gekwalificeerd personeel te gebeuren. Het belachelijk maken daarvan plus lekken naar de pers vind ik een doodzonde voor een afvalverwerker.

Uit https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Pages/UMCG-zet-proces-vernietigen-oude-rontgenfotos-stop-na-onzorgvuldigheden.aspx:
Door UMCG, 13 januari 2015:
[...]
Voor het opslaan en vernietigen van oude medische dossiers maakt het UMCG gebruik van de diensten van bedrijf Virol. Virol is al een langdurige samenwerkingspartner van het UMCG en staat als betrouwbaar te boek. Het scheiden van röntgenfoto’s en papier heeft Virol uitbesteed aan Synergon. Virol heeft bij UMCG getoetst of daar bezwaar tegen bestond. Vanuit maatschappelijke overwegingen als het ondersteunen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, heeft het UMCG hier geen bezwaar tegen gehad. Voor het UMCG is van het grootste belang dat met dit materiaal zeer zorgvuldig omgegaan wordt. Vandaar dat voorwaarden zijn gesteld als afgesloten transport, een afgesloten werkruimte en toezicht.

Nu blijkt dat niet zorgvuldig met dit materiaal is omgegaan, heeft het UMCG opdracht gegeven om het vernietigingsproces meteen te stoppen. Tevens voert Synergon meteen een intern onderzoek uit naar gang van zaken. De uitkomst van dat interne onderzoek van Synergon zal bepalen hoe het UMCG de samenwerking met Synergon en/of Virol voortzet.
[...]

Maatschappelijke overwegingen horen een ondergeschikte rol te spelen bij het vaststellen of bedrijven en medewerkers gekwalificeerd zijn om vertrouwelijke informatie te verwerken.

Ik vind het schandalig dat UMCG weg denkt te komen met een "intern onderzoek" door Synergon. Het UMCG en haar leveranciers hebben gewoon te voldoen aan NEN7510. Laat de ombudsman en/of het CBP hier maar eens goed naar kijken!

Als het mijn gegevens waren, zou ik aangifte doen.

Aanvulling 15-01-2015, 11:01: ik ben benieuwd naar de mening van Predjuh!
Aanvulling 15-01-2015, 11:06: toelichting onder het 2e gequote stuk toegevoegd.
Aanvulling 15-01-2015, 11:09: enkele "[...]" toegevoegd om aan te geven dat slechts een deel gequote is.
15-01-2015, 11:45 door Anoniem
Hoezo moet er iets uit een onderzoek blijken?
Het bedrijf heeft duidelijk laten blijken z'n taak niet goed te volbrengen. Wat moet daar nog aan onderzocht worden? Da's gewoon per direct exit en kijken wat je nog aan schade voor de betreffende patiënten kan verhalen - tot het failliet van de toko aan toe.

Voor mij betekent het dat mijn gegevens dus niet veilig zijn bij het UMCG. Zo eenvoudig is het.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.