image

Obama wil langere celstraffen voor cybercriminelen

donderdag 15 januari 2015, 11:04 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wetsvoorstel (pdf) naar het Amerikaanse Congres gestuurd waardoor cybercriminelen langere gevangenisstraffen zouden krijgen en ook de definitie van computercriminaliteit wordt uitgebreid. Obama wil met zijn voorstel de computerfraude en misbruikwetgeving (CFAA) moderniseren. Volgens de Amerikaanse president veroorzaken cybercriminelen net zoveel en mogelijk zelfs meer schade dan normale criminelen.

Als onderdeel van het voorstel zal de gevangenisstraf voor het omzeilen van technologische beveiligingsmaatregelen worden verhoogd van maximaal 5 jaar naar maximaal 10 jaar. Ook is de definitie verbreed van wat als "ongeautoriseerde toegang" wordt gezien. Straks is het ook strafbaar om informatie op een computer te benaderen als degene die dit doet weet dat de computereigenaar hier geen toestemming voor heeft gegeven.

Professor Orin Kerr noemt het wetsvoorstel in de Washington Post "awkward" en is er sceptisch over. Hij is niet alleen een tegenstander van strengere straffen, maar maakt zich zorgen over het taalgebruik waardoor de definitie van wat als misbruik wordt gezien is vergroot.

Reacties (7)
15-01-2015, 11:19 door Erik van Straten
Volgens de Amerikaanse president veroorzaken cybercriminelen net zoveel en mogelijk zelfs meer schade dan normale criminelen.

Los van mijn vraagtekens bij "normale criminelen": kijk eens naar een willekeurige TV aflevering van Opsporing Verzocht om te zien welke lichamelijke en/of geestelijke schade "normale" criminelen veroorzaken, die niet of nauwelijks in geld valt uit te drukken.

Bovendien, en meer on topic voor deze site, de meeste cybercrime is eenvoudiger te voorkomen dan "normale" criminaliteit. De bereidheid om dat op te pakken bestaat echter nog nauwelijks. Geen daden maar woorden...

Helaas populistische en politiek gemotiveerde FUD van Obama.
15-01-2015, 11:29 door Anoniem
"Langere celstraffen" en "hogere boetes" (hallo opa ivo o. en fredje t.) werken altijd, dat is in de praktijk wel bewezen. Ook het systematisch oprekken van "misdemeanor" naar "felony" levert bewijsbaar meer veroordelingen van harde criminelen op. En meer veroordelingen, meer totale straf uitgedeeld, en meer boetes geind, dat zijn natuurlijk puur de successen van justitie.

Geheel in datzelfde straatje past het oprekken van de definitie van wat "computercriminaliteit" is van toch al vaag naar nog veel vager en breder. Dat soort wetten zijn heel handig want je kan ze altijd inzetten, bijvoorbeeld als je even niet meer weet wat de aangeklaagde nou precies verkeerd gedaan heeft. Daar gaat het ook niet om. Het gaat erom flink opzichtig in het publieke oog sterne veroordelingen te produceren. Liefst zoveel mogelijk.
15-01-2015, 12:35 door Anoniem
Dan zouden we in principe moeten beginnen bij de NSA
18-01-2015, 14:37 door Anoniem
hahahaha , als ik lees over straffen in dat land dan gaat het meestal over 200 x levenslang .

Ze kunnen zich beter af gaan vragen hoe ze iemand zo lang in leven gaan houden .
18-01-2015, 14:45 door Anoniem
Uit welke B film hebben ze die president nu weer getrokken ?

manmanman wat kan die kerel slecht acteren .
18-01-2015, 14:53 door Anoniem
Nog even en je bent daar cybercrimineel als je over encryptie , vrijheid of privacy durft te schrijven op internet .
Of als ze denken dat je dat in de toekomst mogelijk gaat doen .

Hoeveel sluiten ze er daar wel niet op zonder aanklacht of bewijs ?

Ga eerst maar eens Amerikaanse cybercriminelen uitleveren aan het buitenland als ze je daar om vragen .
18-01-2015, 14:55 door Anoniem
Van 5 naar 10 jaar aan m'n hoela , hij vergeet er voor het gemak bij te vertellen dat ze dat meestal vermenigvuldigen met het aantal click's die er gemaakt zijn .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.