image

Amerikaanse stad schakelt e-mail uit na malware-infectie

donderdag 15 januari 2015, 13:37 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse stad Modesto moest deze week tijdelijk het e-mailsysteem uitschakelen nadat meerdere ambtenaren een e-mail met malware hadden geopend. Volgens de stadsfunctionarissen ging het om een willekeurige e-mailaanval en was de malware ontwikkeld om informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. Het IT-personeel van de stad ontdekte de e-mail dinsdagochtend en stuurde vervolgens een e-mail waarin werd gewaarschuwd om het schadelijke bericht niet te openen.

Functionarissen denken dat op dat moment al een tiental ambtenaren het bericht en de meegestuurde bijlage hadden geopend. De e-mail had als onderwerp "Payment from Chase Ban", waarbij de "k" van bank ontbrak. In het bericht werd gesteld dat de ontvanger via de bijlage 17.000 dollar kon krijgen. In totaal zouden zo'n 1.000 ambtenaren de e-mail hebben ontvangen.

Volgens het hoofd van de administratieve dienstverlening werd de malware niet door de aanwezige beveiligingsmaatregelen opgepikt omdat het een geheel nieuwe versie betrof. Uiteindelijk werd het e-mailsysteem ruim twee uur uitgeschakeld om de infecties ongedaan te maken en verdere besmettingen te voorkomen, zo meldt de Modesto Bee. Uit voorzorg bleef het e-mailsysteem van de politie tot de middag offline. Modesto is een stad in Californië met meer dan 210.000 inwoners.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.