image

Politie pakt belastingontduikers via ANPR-camera's

donderdag 20 juni 2013, 10:01 door Redactie, 14 reacties

De politie in Den Haag heeft gisteren in samenwerking met de Rijks- en gemeentebelastingen ANPR-camera's ingezet om automobilisten met een belastingschuld te vinden. Automatic Number Plate Recognition (ANPR) is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma en een daaraan gekoppelde videocamera, die kentekens van passerende voertuigen scant, vastlegt en herkent.

Deze herkenning vindt plaats aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht. Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geuploade hotlisten. Met de kentekens die op deze hotlisten voorkomen is iets "mis".

Controle
Door opvolging te geven aan een "hit" kan het voertuig worden gestopt en de bestuurder worden onderworpen aan een onderzoek. Ook kunnen kentekenbestanden van andere instanties zoals de Belastingdienst en de Douane geladen worden in het systeem. Bij de controle in Den Haag werden 1330 voertuigen gescand.

Aan openstaande vorderingen en belastingen werd ruim 6.000 euro opgehaald. Rijks- en gemeentebelastingdienst voerden acht auto’s af wegens niet betaalde belastingen. De politie maakte in enkele gevallen proces-verbaal op. Eén persoon werd aangehouden omdat hij zich niet kon beheersen en direct de agenten begon uit te schelden.

Privacy
In België wisten ANPR-camera's onlangs nog de Big Brother Awards te winnen wegens hun grote impact op de privacy. "De ANPR-camera’s schenden niet enkel de privacy van automobilisten, het gebruik van de mobiele toepassingen is ook volkomen in strijd met de wet, die mobiele camera’s enkel toelaat voor grote volkstoelopen. Wanneer de informatie bovendien systematisch gekoppeld wordt aan gegevens in andere databanken ontstaat een krachtige surveillance-tool", aldus de jury.

Reacties (14)
20-06-2013, 10:12 door Anoniem
Op welk moment kom je op de lijst aan de hand waarvan ze checken ? Moet hiervoor de hele reguliere incasso procedure doorlopen zijn, met herinneringen en dergelijke, en/of moet je wegens wanbetaling veroordeeld zijn door de kantonrechter ?
20-06-2013, 10:40 door Anoniem
Dit is toch niks bijzonders? Heeft de Haagse politie hier een persbericht over uitgegeven ofzo?
Dit gebeurt op andere plaatsen allang. Ik zie zo'n auto regelmatig staan als ik naar huis rijd.
20-06-2013, 10:58 door Anoniem
ANPR is een grote verschuiving in rechtspositie en hoe de po-li-tie naar weggebruikers kijkt. In plaats van dat er een vrij uniform uitziend nummer op je auto geplakt is, wat de po-li-tie naar een naam kan omzetten wanneer noodzakelijk, rij je nu ineens met je naam op je voorhoofd, tenminste, zoals zij je zien.

Vervolgens blijkt dit opgerekt te worden door wat er te zien valt maandenlang op te slaan. Eerst mocht dat niet en toen deden ze het minstens drie maanden ongeoorloofd, en nu mag het wel (signaal: "gewoon toestaan" ziet de minister duidelijk als een prima oplossing in het aanpakken van misstanden binnen het overheidsapparaat!), dus weet je niet hoe lang ze dat opslaan. Ik herinner me iets met afluistertapes en de wisknop "niet kunnen vinden", en zie geen reden waarom ze dat kunstje niet nog eens flikken.

Dat oprekken smaakt naar meer, dus worden er allerhande bestanden bijgepakt en "gekoppeld". Je zou bijna zeggen, kom, we vervangen die nummerplaat gewoon voor een BSN, zijn we in een klap van al het gesodemieter met databestanden af. Zou me niet verbazen als ze dat intern inderdaad bedacht hebben.

Het probleem met dat koppelen, is hetzelfde als die gecombineerde geldfuiken op de weg (waar dit gewoon een uitbreiding op is): Het heeft ondertussen helemaal niets meer met het originele doel te maken.

Dat doel, namelijk, was verkeersveiligheid. Autopapieren (registratie, verzekering) en rijbewijs controleren, en oh ja ook de techniek wellicht, of de auto niet uitelkaar valt of de vrachtwagen niet zo zwaar en slecht beladen dat de weg er stuk van gaat. En als je dan toevallig op een grote stapel contraband stuit in het vehikel, ach, dat heeft ook nog wel iets met de weg van doen.

Maar dat oprekken naar allerhande andere vlekjes aan de koe genaamd automobilist, of'ie wel op tijd alle belastingformulieren heeft ingevuld (en dat de belastingdienst die niet "toevallig" kwijtgeraakt is, gebeurt vaak genoeg en nu jouw probleem terwijl je eigenlijk iets anders aan het doen was, bijvoorbeeld op weg naar een afspraakje ofzo), dat mag dan binnen de po-li-tietaken vallen, maar heeft niets meer met de weg van doen. En hoort dan dus ook niet thuis bij zo'n wegcontrole.

Dat dit een klein beetje losgeslagen is zie je ook wel aan dat het enige wat de overheid nog interesseert aan dit soort zaken is hoeveel geld dit in het laatje brengt. En maar blijven volhouden dat dit heus niet het geval is en ook al niet bij die voortdurende en enorme boeteverhogingen. Iets met geloofwaardigheid en het niet eens meer proberen.

En oh ja, je mag alles wat openstaat gelijk voldoen. Wel pinnen, want contant betalen is verdacht, burger. Een beetje scheef, niet?

Die koppelingen en het komplete persoonsdoorlichten zijn een probleem om dezelfde redenen dat vingerafdrukken in je paspoort, naast volstrekt overbodig want niet functionerend voor het gestelde doel, niet ook in een criminelendatabase mogen worden opgenomen: Het originele doel van het afnemen moet gerespecteerd worden en mag niet zomaar worden opgerekt. We wisten al dat de overheid dit toch maar al te graag doet (zie SoFi nummer->BSN), maar dat maakt het niet minder problematisch. Willen we een werkbare samenleving behouden, dan zullen we de overheid moeten leren principes, zoals data alleen gebruiken voor het vooraf gestelde doel, te respecteren. Want vrijwillig leren doen ze niet.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat van overheidswege ingestelde wetten, zoals de WBP, over dit soort zaken te zeggen heeft. Als de overheid zich al niet aan de wet houdt....
20-06-2013, 11:24 door Anoniem
"De ANPR-camera’s schenden niet enkel de privacy van automobilisten, het gebruik van de mobiele toepassingen is ook volkomen in strijd met de wet, die mobiele camera’s enkel toelaat voor grote volkstoelopen. Wanneer de informatie bovendien systematisch gekoppeld wordt aan gegevens in andere databanken ontstaat een krachtige surveillance-tool"

Moet je maar je belastingen/boete's betalen als elk normaal mens... heb je nergens last van. Dit is een techniek die, mits ze de auto registraties niet opslaan, geen kwaad kan. Zodra jij je belasting/boete's niet betaald ben je in overtreding van de wet
en wordt je aangehouden. Als je alles betaald word je gescand, doorgelaten en je gegevens verwijderd.. niets aan de hand dus. Enige mensen die er last van hebben zijn overtreders. Een systeem dat ik dus persoonlijk niet erg vindt.
20-06-2013, 12:54 door Anoniem
Ben eigenlijk wel benieuwd naar de kosten van zo'n systeem.
20-06-2013, 14:21 door Anoniem
Dit schaad de privacy niet als ik het goed lees, omdat er niets gebeurt als er geen hit is. Alleen bij mensen die bezig zijn de gemeenschap op te lichten, wordt er actie gestart. En voor de eerlijke mensen is het goed te horen dat oplichting uiteindelijk niet loont.
20-06-2013, 15:40 door Anoniem

ANPR is een grote verschuiving in rechtspositie en hoe de po-li-tie naar weggebruikers kijkt.
Ik lees in het verhaal dat niet de politie, maar dat het de belastingdienst/gemeentebelastingen is die de ontduikers pakt.
De politie werkt "in opdracht" voor de belastingen.
Dus het zal "officieel" geen oprekking zijn van de politie-rechtspositie, maar wel zo voelen in de praktijk.
20-06-2013, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem:
"De ANPR-camera’s schenden niet enkel de privacy van automobilisten, het gebruik van de mobiele toepassingen is ook volkomen in strijd met de wet, die mobiele camera’s enkel toelaat voor grote volkstoelopen. Wanneer de informatie bovendien systematisch gekoppeld wordt aan gegevens in andere databanken ontstaat een krachtige surveillance-tool"

Moet je maar je belastingen/boete's betalen als elk normaal mens... heb je nergens last van.
Oh kijk! Een "als je niets te verbergen hebt..."-argument! Wat leuk!

En aangenomen dat die allemaal terecht zijn, wat lang niet het geval hoeft te zijn. Inclusief belasting, want de belastingdienst maakt er ook regelmatig een zooitje van. En dan is dat ook jouw schuld, of dat nu zo is of niet.

Overigens hebben Nederlandse woorden geen apostrof in het meervoud. (Dat "buitenlandse" dat in de verhervernieuwde spelling wel hebben was een erg slecht idee, onder andere hierom.)


Dit is een techniek die, mits ze de auto registraties niet opslaan, geen kwaad kan.
Dat blijken ze dus wel te doen ook als de wet voorschrijft dat het niet mag. Alleen daarom al kan de techniek wél kwaad.

Wat ik al opgemerkt had maar jij selectief "even vergeten". Fraai hoor.

Zodra jij je belasting/boete's niet betaald ben je in overtreding van de wet
en wordt je aangehouden. Als je alles betaald word je gescand, doorgelaten en je gegevens verwijderd.. niets aan de hand dus. Enige mensen die er last van hebben zijn overtreders. Een systeem dat ik dus persoonlijk niet erg vindt.
Principieel ben je duidelijk niet, en mijn punt heb je willens en wetens niet gesnapt. Chapeau.

Als goedpratertje is dit niet meer dan een punt proberen te maken door zo vaak mogelijk je standpunt te herhalen, zonder enige argumentatie, en ook al bij herhaling tegenargumenten simpelweg negeren. Lekker drammen. Werk je bij de overheid ofzo?
20-06-2013, 16:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ben eigenlijk wel benieuwd naar de kosten van zo'n systeem.

Hoeveel het dan ook mag kosten, ze halen het geld er dik uit. :)
Even googlen.

http://www.rotterdam.nl/ruimeentonaangemeentegeldgeindmetanpr

en dan de gemeente Voorschoten, die wil er zelf 6 camera's kopen a 20.000 per stuk.
Het lukte me niet om de link hier te plakken, dus even zelf googlen op
"raadvoorstel anpr voorschoten"
20-06-2013, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Moet je maar je belastingen/boete's betalen als elk normaal mens... heb je nergens last van. Dit is een techniek die, mits ze de auto registraties niet opslaan, geen kwaad kan. Zodra jij je belasting/boete's niet betaald ben je in overtreding van de wet
en wordt je aangehouden. Als je alles betaald word je gescand, doorgelaten en je gegevens verwijderd.. niets aan de hand dus. Enige mensen die er last van hebben zijn overtreders. Een systeem dat ik dus persoonlijk niet erg vindt.


Dit is een vorm van "Ik heb niks te verbergen, dus waarom kan het kwaad"...

Wat nu als de belastingdienst een fout maakt en je toevallig op zo'n lijst komt? En inderdaad, waarom niet gelijk hele festivalparkeer terreinen gaan scannen op auto's met een luchtje? En wat nu wanneer men gezichtsherkenning toepast op de beveiligingscamera's die de hele stad bespieden, zodat eventuele belastingovertreders efficient kunnen worden opgepakt? Drones inzetten en het publieke domein laten scannen met ANPR techniek... Het politie apparaat werkt dan in zijn volle glorie... Ik noem dat een politiestaat.

Misschien dat het recente bericht ons van de fouten in traject-controle ons doet realiseren dat we machteloos staan wanneer "het systeem" een foutje maakt. Kan je daar nog praktisch onderuit komen?

Sander
21-06-2013, 15:03 door Anoniem
Die fuiken zie je inmiddels regelmatig in/om grote steden. ANPR is inmiddels een (bij de overheid) populaire maatregel, die steeds vaker wordt ingezet.

@Sander, nee je auto wordt in beslaggenomen en in depot gezet totdat de bedragen voldaan zijn binnen een 2-4 weken termijn. Anders wordt de auto verkocht op de veiling van dienst Domeinen. Meestal haalt die dan ongeveer 1/3 van de werkelijke waarde. Hoe bedoel je rechtvaardigheid ?

Het probleem is als iedere overheidsdienst dit ging doen er dus heel wat mensen door de wringer gehaald worden. Zeker nu een heleboel mensen gedwongen werkloos en dus naar net aan 60% (netto) van je laatst verdiende loon gaat. Dus blijven wel eens wat rekenningetjes liggen tot de volgende maand. De menselijkheid wordt uit de samenleving gehaald. Mensen die zeggen dat je de gemeenschap ondermijnt, tja wat moet ik zeggen. Belastingen worden opgelegd en is niet voor gekozen. Misschien moeten we de overheid maar eens dwingen met wat minder te doen en niet te halen bij de burgers. Enne ik hoop stiekum dat deze mensen die "moraalridders zijn" eens worden opgepakt door de ANPR tollenaars.
21-06-2013, 15:23 door Ramon.C
Passende foto voor een belasting ontduiker.
24-06-2013, 10:30 door Anoniem
Inderdaad, er komen wel fouten voor in dit systeem. Mijn invalide vader werd op vrijdagmiddag uit zijn bus gezet, hij stond op de lijst. Midden in Den Haag op straat gezet en zijn bus werd in beslag genomen. ik moest hem gaan halen. Omdat alle ambtenaren na 16.00uur niet meer bereikbaar waren konden ze ook niet anders dan de bus in beslag nemen. Pas maandag kon mijn vader zijn bus weer ophalen in Delft nota bene en kreeg zowaar excuses dat het niet had mogen gebeuren. Helaas geen bosje bloemen ...

Aan al die mensen die niets te verbergen hebben .... denk even iets verder na.
25-06-2013, 15:19 door Anoniem
"Alleen bij mensen die bezig zijn de gemeenschap op te lichten, wordt er actie gestart"

Achja, iemand die t.g.v. de economische crisis failliet gaat, en met een schuld aan de belastingdienst blijft zitten, om maar wat te noemen, die is een oplichter. Ik hoop voor je dat jij nooit door omstandigheden waar je niets aan kunt doen in de schulden komt te zitten. Lang niet iedereen met een belastingschuld is namelijk een "oplichter".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.