image

'Meeste ouderen willen stemcomputer terug'

donderdag 20 juni 2013, 11:25 door Redactie, 13 reacties

De meeste ouderen willen dat de stemcomputer weer terugkeert in het stemhokje, zo beweert de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). De ouderenbond ondervroeg ruim 11.000 senioren. Bijna 70 procent wil de stemcomputer terug in het stemhokje, 31 procent houdt liever het rode potlood. Volgens 40% van de ondervraagden is de stemcomputer betrouwbaarder.

Daarnaast denkt 21% dat de stemcomputer het stemgeheim beter waarborgt. Bijna 60 procent vindt het stempotlood niet meer van deze tijd en eenzelfde aantal respondenten vindt het stempotlood zonde van het papier. Driekwart van de ondervraagden noemt het verder belangrijk dat de uitslag sneller beschikbaar is. Ruim 40 procent noemt de kostenbesparing.

Van de 31 procent van de respondenten die het rode potlood willen zegt de helft de computer onbetrouwbaar te vinden. Een kwart heeft geen vertrouwen hebben in het geheim houden van de uitgebrachte stem. Een derde vindt het potlood gewoon romantischer.

Toekomst
85 procent van de respondenten denkt dat er, los van de persoonlijke voorkeur, in de toekomst alleen maar met de computer gestemd kan worden. De overheid onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om bij volgende verkiezingen weer gebruik te maken van de stemcomputer, en ANBO is uitgenodigd om visie en input te geven.

Reacties (13)
20-06-2013, 11:56 door Korund
Ik wil de stemcomputer alleen terug in combinatie met een papieren controlemogelijkheid.
Als er op de stem-knop wordt gedrukt, komt er een papieren bewijs van de stem uit het apparaat dat door de stemmer zelf op correctheid gecontroleerd kan worden. Vervolgens moet dat papieren bewijs in de stembus. Als er daarna reden is om aan de uitslag te wijfelen, kunnen de papieren stemmen herteld worden.
20-06-2013, 12:20 door Anoniem
Jaaa, gewoon de ouderen vragen, die weten namelijjk precies wanneer een electrisch apparaat "betrouwbaar" is.

Man man man.
20-06-2013, 12:30 door Anoniem
Mensen hebben overal een mening over, zeker als je willekeurig enquetes houdt. Maar gaan we nu echt kwesties als "Is de stemcomputer betrouwbaar en anoniem" vaststellen door een steekproef uit de bevolking hun mening te vragen en dan "meeste stemmen gelden" te doen?
Dat maakt een hoop andere wetenschappelijke vragen ook wel heel eenvoudig op te lossen.
Met een microfoon of klembord de straat op op zatermiddag: "Wat is naar uw mening de constante van Planck?" en dan uitmiddelen...
20-06-2013, 14:43 door Anoniem
"Volgens 40% van de ondervraagden is de stemcomputer betrouwbaarder."

Hemeltje lief..... en hoeveel procent van de inhoudelijk deskundigen deelt deze mening?
20-06-2013, 15:45 door Goeroeboeroe
Ik behoor inmiddels ook tot de 'ouderen', maar ben geen lid van de ANBO. Gelukkig.
Ik heb 'n nog veel beter voorstel voor al die 'ouderen'. Spaart ook nog heel veel geld uit, is honderd procent waterdicht wat betreft stemgeheim, onmogelijk mee te frauderen, levert veel minder gedoe met coalitievorming op, kortom: alleen maar voordelen. Mijn geweldige niet-gepatenteerde, volledig open source oplossing:
Schaf gewoon verkiezingen af. Hoef je ook niet meer eens in de vier jaar de geweldige inspanning van het hanteren van 'n potlood te leveren en kun je gewoon achter de geraniums blijven mopperen op De Jeugd Van Tegenwoordig.
20-06-2013, 17:21 door Anoniem
Door Goeroeboeroe: Schaf gewoon verkiezingen af. Hoef je ook niet meer eens in de vier jaar de geweldige inspanning van het hanteren van 'n potlood te leveren en kun je gewoon achter de geraniums blijven mopperen op De Jeugd Van Tegenwoordig.
En niemand die het verschil merkt.

Ongerelateerd, ik vond het wel frappant dat zekere partijen zich sterk maakten voor het stemrecht voor mensen die wilsonbekwaam zijn. Want de weloverwogen keuze van mensen die je eerst maar eens moet zien uit te leggen wat stemmen nou eigenlijk is, en dan hoe dat te doen, die is heel belangrijk.
20-06-2013, 19:12 door Anoniem
De stemcomputer is met goede redenen afgeschaft. Kwestie van dementie?
20-06-2013, 21:48 door Anoniem
Ja bij de ANBO moet je zijn voor visie en input, dat blijkt maar weer.
Wel raar dat men vergeet dat de verkiezingen nou juist een leuk baantje voor 1 dag kunnen betekenen voor veel
ouderen. lekker de hele dat achter de tafel van het stembureau zitten en dan s'avonds ook nog eens fijn met zijn
allen de stemmen tellen, en nog een vergoeding ook. Willen de ouderen dat niet dan? Lijkt me veel leuker dan
een computer bedienen waar je niks van snapt.
20-06-2013, 22:25 door Anoniem
Door Anoniem: De stemcomputer is met goede redenen afgeschaft. Kwestie van dementie?
Dan zijn de verenigde burgemeesters ook dement. Allemaal.

Niet dat ik impliceer dat je ongelijk hebt. Dan zou ik er wel eens naast kunnen zitten.
21-06-2013, 09:04 door RickDeckardt
LOLWUT XD... de meeste ouderen kunnen nog geeneens geld pinnen, -en- willen de stemcomputer terug?! Wat rookt die ANBO en mag ik er ook wat van?
21-06-2013, 10:51 door Anoniem
"Meeste ouderen begrijpen stemcomputers niet" was ook best een passende titel geweest.
21-06-2013, 11:11 door Anoniem
Alleen als de papieren stem de echt stem is. In geval van twijfel moet de papieren stem de doorslag geven. Iedere leek moet dat kunnen controleren. We mogen niet afhankelijk worden van computerexperts, die zouden dan veel te veel macht krijgen.
25-06-2013, 13:15 door Anoniem
Ik snap 'ouderen' echt niet. Mijn moeder weet me glashelder uit te leggen waarom privacy in de oorlog van levensbelang was om me twee minuten later te vragen of 'ik wat te verbergen heb' als ik uitleg hoe ik mijn privacy op het internet probeer te bewaren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.