image

Computeranalist krijgt 3 jaar cel wegens datadiefstal

zondag 18 januari 2015, 10:52 door Redactie, 1 reacties

Een 27-jarige computeranalist is in de VS veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar wegens het stelen van vertrouwelijke bedrijfsgegevens bij twee voormalige werkgevers. De gestolen data zouden miljoenen dollars waard zijn geweest. Ook moet de man een schadevergoeding van 760.000 dollar betalen. De computeranalist werkte in 2009 en 2010 voor een bedrijf dat software voor beleggingen en aandelen had ontwikkeld. Samen met een handlanger besloot hij zelf handelsstrategieën te ontwikkelen en nam ontslag bij het bedrijf. Voor zijn vertrek downloadde hij echter duizenden bestanden met vertrouwelijke bedrijfsgegevens op een eigen harde schijf.

Twee maanden later ging hij bij een ander bedrijf uit Chicago aan de slag dat zich met aandelen en beleggen bezighoudt. Als onderdeel van zijn werk had de computeranalist toegang tot een map op de bedrijfsservers met informatie en gegevens over de risico's van bepaalde aandelen, die het bedrijf voor de eigen geautomatiseerde beleggingsstrategieën en algoritmes gebruikte. De informatie zou miljoenen waard zijn en kostte jaren om te ontwikkelen.

Volgens de FBI omzeilde de computeranalist de beveiliging van het bedrijf en maakte duizenden bestanden met dit soort vertrouwelijke informatie buit. Hij werkte hierbij samen met de handlanger met wie hij eerder gegevens van het andere bedrijf had gestolen. Ook deze man was bij het bedrijf in Chicago gaan werken. Eind 2011 confronteerde het bedrijf de computeranalist over de verdachte activiteiten op zijn werkcomputer.

De man ging hierop naar huis en vernietigde volgens de FBI allerlei bewijsmateriaal. Samen met zijn handlanger bracht hij verschillende harde schijven naar de woning van een vriend en gaf die de opdracht de schijven te laten verdwijnen. De vriend gooide zes harde schijven in een kanaal en bewaarde er eentje thuis. De handlanger van de computeranalist werd uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en het betalen van een schadevergoeding van 760.000 dollar.

Reacties (1)
19-01-2015, 00:07 door Anoniem
"werd uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar"
is nog altijd iets anders dan "3 jaar cel wegens datadiefstal" krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.