image

FBI adviseert pop-upblocker tegen ransomware

woensdag 21 januari 2015, 16:27 door Redactie, 1 reacties

Internetgebruikers die hun computer tegen ransomware willen beschermen doen er verstandig aan om een pop-upblocker te installeren, zo adviseert de FBI. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst wordt ransomware de laatste maanden steeds vaker door cybercriminelen ingezet, waar zowel consumenten als bedrijven en organisaties het slachtoffer van worden.

Ransomware versleutelt bestanden op computers en vraagt een bepaald bedrag aan gebruikers voor de ontsleuteling ervan. Volgens de FBI gebruikte ransomware in eerste instantie voornamelijk e-mailbijlagen om zich te verspreiden. Recentelijk ziet de Amerikaanse opsporingsdienst een toename van het aantal incidenten waarbij computers via "drive-by downloads" met ransomware besmet raken. In dit geval worden softwarelekken aangevallen die niet door gebruikers zijn gepatcht.

De aanvallen vinden plaats via gecompromitteerde websites, waar gebruikers vaak via misleidende e-mails en pop-upvensters naar toe worden gelokt, aldus de FBI. Een andere ontwikkeling is dat de daders het losgeld in Bitcoin willen ontvangen. Moesten gebruikers eerst via zogeheten "prepaidkaarten" betalen, nu wordt er om Bitcoins gevraagd. De FBI stelt dat Bitcoin vanwege de anonimiteit die het biedt criminelen aantrekt.

Verder blijkt dat niet alleen computers risico lopen, maar inmiddels is er ook ransomware voor smartphones in omloop die het toestel vergrendelt. Om zich tegen ransomware te beschermen krijgen internetgebruikers het advies om zowel besturingssysteem als browser up-to-date te houden, een pop-upblocker te installeren, software, en dan met name gratis software, alleen van betrouwbare websites te downloaden, geen ongevraagde e-mailbijlagen te openen en regelmatig back-ups te maken.

Reacties (1)
22-01-2015, 00:44 door Eric-Jan H te D
Waarom begin ik nou ineens "second thoughts" bij een Ad-blocker te krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.