image

Windows 10 gratis voor gebruikers van Windows 7 en 8.1

woensdag 21 januari 2015, 22:22 door Redactie, 24 reacties

Microsoft zal Windows 10 gratis beschikbaar maken voor gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1, zo heeft de softwaregigant vanavond tijdens een speciaal evenement laten weten. De upgrade naar het besturingssysteem kan een jaar lang na de lancering gratis worden gedownload. Volgens Microsoft gaat het hier om meer dan een "one-time upgrade". Zodra een machine naar Windows 10 is geüpgraded zal Microsoft het besturingssysteem op de machine kosteloos blijven ondersteunen gedurende de levensduur van het apparaat.

Met Windows 10 zal de softwaregigant nieuwe features eerder uitbrengen in plaats van dat het op een geheel nieuwe Windowsversie zal wachten. "We beschouwen het als Windows als een Service", aldus Microsofts Terry Myerson. Daardoor zou het straks niet meer uitmaken op welk apparaat Windows wordt gebruikt, wat weer goed nieuws voor ontwikkelaars zou zijn. Bedrijven en zakelijke gebruikers zullen echter de keuze hebben of ze deze op consumenten-gerichte updates willen ontvangen of belangrijke zakelijke systemen liever afschermen zodat die alleen kritieke patches en beveiligingsupdates krijgen.

Spartan

Eén van de nieuwe toevoegingen aan Windows 10 is een geheel nieuwe browser genaamd "Project Spartan". De browser is speciaal voor Windows 10 ontwikkeld en zou betere interoperabiliteit, betrouwbaarheid en vindbaarheid moeten bieden. Zo zou onder andere het lezen van artikelen moeten worden verbeterd en zal de spraakassistente Cortana in de browser worden geïntegreerd, zodat gebruikers sneller dingen kunnen zoeken en doen. Volgens Microsofts Jim Alkove zal Spartan veiliger dan ooit zijn.

Microsoft liet vanavond verder weten dat inmiddels 1,7 miljoen mensen aan het testprogramma van Windows 10 deelnemen en de softwaregigant al 800.000 reacties over het besturingssysteem heeft ontvangen. Gebruikers van Windows 7 kregen daarnaast het advies om Internet Explorer 11 al te installeren, zodat ze eenvoudig naar Windows 10 kunnen upgraden als het besturingssysteem beschikbaar wordt.

Reacties (24)
21-01-2015, 23:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-01-2015, 00:08
[Verwijderd]
22-01-2015, 00:25 door Anoniem
Dat is zeker ook zo'n versie waar alles met de cloud verbonden is?
Voorlopig blijven we hier bij, als windows7 geen updates meer krijgt, gaan we naar linux. Genoeg geld geschoven richting microsoft, wat mij betreft zijn ze te laat met het paaien via gratis versies.
22-01-2015, 00:40 door Eric-Jan H te D
Door Yanno: Kan iemand mij vertellen waarom W10 makkelijker, gebruikersvriendelijk is? .

Ik vermoed dat MS bij WX hetzelfde update model gaat hanteren als voor O365. Dat zou inhouden dat je na verloop van tijd aan een soort abonnement komt vast te zitten.

Heb je Wsus offline update al eens geprobeerd om je machines te patchen. Eén maal een update iso samenstellen en vervolgens "moeiteloos" je machines patchen.
22-01-2015, 05:22 door Anoniem
Het schijnt dat installeren vanaf USB stick met Windows 7 niet meer kan op nieuwe Skylake hardware (verschijnt later dit jaar).

Als dat zo is, dan hoop ik wel dat Microsoft dit gebrek gaat oplossen met een driver of SP zonder het als zweep te misbruiken om Windows 7 gebruikers naar Windows 10 te jagen.
22-01-2015, 07:18 door Anoniem
Het eerste jaar is gratis, wel handig voor Microsoft, dan hebben ze alle data van jou onder controle, en vadertje staat waarschijnlijk ook, anders zal er wel wat zwaaien voor Microsoft. En na dat jaar gratis, als je min of meer locked-in bent, ziet het er naar uit, dat je mag gaan betalen.
22-01-2015, 08:48 door Anoniem
XP installeren?
Hoe onveilig wil je zijn?
Als je XP installeert met een goede up-to-date antivirus heb je nog gaten kaas.
Ik raad je gewoon aan of 7 of hoger te gebruiken.
http://www.kresco.nl/blog/windows-xp/

Niks mis met Windows 7.
Probleem met Servicepack?
http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=5842
Downloaden en gaan.
Ik heb trouwens gewoon een Windows 7 installatie met SP1 er al in.

Ik vind het wel een goeie actie van Microsoft gratis Windows 10.
Ik heb op een laptop een bèta van 10 draaien en ik vind het wel lekker draaien en lekker werken.
Op me werk pc heb ik nu 8.1 en thuis nog 7 maar het was even wennen maar werkt super.
22-01-2015, 09:58 door Anoniem
Door Yanno: Mijn Pc's ( 7 exemplaren ) draaien op W7 ultimate. Dat bevalt goed. Overschakelen naar W10 zie ik niet als een verbetering. Het enige beroerde van W7 is dat als je opnieuw moet installeren de installatie vlot verloopt. Maar de updates zijn een dagenlange ellende. Servicepacks? Dat schijnt niet mogelijk te zijn voor W7. Kan iemand mij vertellen waarom W10 makkelijker, gebruikersvriendelijk is? Ik heb tot op de dag van vandaag geen enkel voordeel gelezen. Alle XP software heb ik nog en denk er hard over om van W7 te gaan her-installeren naar XP. Alle service packs van XP heb ik nog. Verder doet een goed antivirus progje de rest. Ik lees de reacties graag en maak mij a.u.b. wijzer. Groet Yanno.

- Gedacht aan, 1x installeren, updaten en daarna image maken?
- Of wanneer je kennis hoger is, kan je gewoon updates streamen in je Windows 7 ISO/WIM, waardoor je een up-to-date Win7 installatie medium hebt.
22-01-2015, 11:27 door Spiff has left the building
Door Yanno, wo.21-01, 23:58 uur:
Het enige beroerde van W7 is dat als je opnieuw moet installeren de installatie vlot verloopt. Maar de updates zijn een dagenlange ellende. Servicepacks? Dat schijnt niet mogelijk te zijn voor W7.
Door Anoniem, do.22-01, 08:48 uur:
Probleem met Servicepack?
http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=5842
Downloaden en gaan.
Yanno bedoelde wellicht dat Microsoft geen SP2 (en 3) heeft uitgebracht voor Windows 7, en dat na Windows 7 SP1 nog zo'n 180 updates volgen, waarvan het downloaden en installeren dan wel geen 'dagenlang' duurt, maar wel diverse uren. Handig is dat uiteraard niet.
22-01-2015, 12:05 door Mysterio
Geeft Microsoft iets voor nop weg, lopen ze hierboven alsnog te zeiken. Jammer hoor.

OT: Ik draai de Windows 10 technical preview en ben best onder de indruk. Het voelt en ziet er veel vertrouwder uit voor de Windows 7-ers en voelt goed voor de Windows 8-ers. De echt verbeteringen komen nog niet helemaal goed uit de verf, zeker niet op een traditioneel muis + toetsenbord systeem en daarnaast doe ik vrij weinig opzienbarends met het systeem, dus wellicht ben ik niet helemaal de juiste doelgroep.

Ja, ik baal van de keuze van Microsoft om het Microsoft account heul belangrijk te maken voor de desktop. Zelf om goed te kunnen testen heb je zo'n account nodig en dat bevalt me niet. Dat stond me al tegen bij Windows 8.1 en dat is niet beter geworden. Ik weet niet hoe ze dit op een bedrijfsomgeving gaan toepassen.

Goed, ik ben positief verrast door Microsoft. Ik denk dat het een geniale zet is om Windows 10 een flink marktaandeel te geven.
22-01-2015, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: ..... Ik vind het wel een goeie actie van Microsoft gratis Windows 10.
Ik heb op een laptop een bèta van 10 draaien en ik vind het wel lekker draaien en lekker werken.
Op me werk pc heb ik nu 8.1 en thuis nog 7 maar het was even wennen maar werkt super.

Ben ik het wel mee eens. Ik werk al sinds hebt begin met windows 8. In het begin was het inderdaad erg onlogisch om met het systeem te werken. Maar na de upgrade naar 8.1 werd het voor mij acceptabel en zie ik ook echt voordelen ten opzichten van voorgaande versies. Heb ook met de technical preview van Windows 10 gewerkt en moet zeggen dat het me wel bevalt. Echter vind ik persoonlijk Windows 7 nog steeds beter smoelen. Maar dat is een kwestie van smaak heb ik gemerkt in mijn privé omgeving.
22-01-2015, 15:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2015, 20:08 door Anoniem

Heb je Wsus offline update al eens geprobeerd om je machines te patchen. Eén maal een update iso samenstellen en vervolgens "moeiteloos" je machines patchen.[/quote]
Ja daar was ik ook enthousiast over maar pas geleden kwam ik er achter dat dit programma niet alle updates installeert
en dat de ontwerpers dit ook zo bedoeld hebben. Het is alleen om veilig met internet te kunnen verbinden om de rest
van de updates te installeren via windows update / microsoft update.

Jammer dat ik me er niet goed genoeg in verdiept heb en ben afgegaan op adviezen zoals deze. Ik dacht ik kan hiermee
een WSUS server uitsparen op een netwerk met een flink aantal PC's, maar dat blijkt dus helaas toch anders te liggen.

DUS PAS OP! Voor je "WSUS offline update" als een alternatief voor Microsoft Update of Microsoft WSUS server gaat zien.
26-01-2015, 23:11 door ben987 - Bijgewerkt: 26-01-2015, 23:12
vraagje, als ik straks mijn w7 upgrade naar w10, mag ik dan de w7 licentie (oem) gebruiken op mijn andere laptop waar ik vista er dan van af wil halen en die w7 er op wil zetten.

ik had namelijk ergens gelezen -ondanks dat het een oem is- zodra er een upgrade plaats heeft gevonden en w7 dus komt te vervallen, dat je die w7 licentie dan wel mag gebruiken op een andere laptop want je gebruikt hem niet dubbel ( was/is volgens mij de redenatie van microsoft).

kan iemand dit bevestigen ?

groet ben.
26-01-2015, 23:46 door Spiff has left the building
Door ben987, 23:11 uur:
vraagje, als ik straks mijn w7 upgrade naar w10, mag ik dan de w7 licentie (oem) gebruiken op mijn andere laptop waar ik vista er dan van af wil halen en die w7 er op wil zetten.

ik had namelijk ergens gelezen -ondanks dat het een oem is- zodra er een upgrade plaats heeft gevonden en w7 dus komt te vervallen, dat je die w7 licentie dan wel mag gebruiken op een andere laptop want je gebruikt hem niet dubbel ( was/is volgens mij de redenatie van microsoft).

kan iemand dit bevestigen ?
Nee, spijtig genoeg niet.
Een Windows 7 OEM licentie kun je (wanneer die eerder al geactiveerd was) niet later nog benutten op een ander systeem.
Met Windows 8 is dat veranderd.
Een Windows 8 System Builder licentie mag wél worden meegenomen naar een nieuw systeem (mits Windows 8 dan van de oorspronkelijke computer wordt verwijderd).
(Zie voor Windows 8: http://personaluselicense.windows.com/nl/default.aspx)
27-01-2015, 00:20 door ben987
@ spiff,

he jammer, had ik het toch ergens verkeerd gelezen.

nou ja, bedankt voor de snelle toelichting.

groet ben.
27-01-2015, 10:24 door Spiff has left the building
@ ben987, 00:20 uur,
Weet je nog waar je gelezen had dat niet alleen bij Windows 8 maar ook bij Windows 7 een OEM licentie hergebruikt zou kunnen worden op een nieuw systeem?
Volgens alle bronnen die ik er eerder over gelezen heb is dat niet correct, maar ik ben wel benieuwd wat er nu precies beweerd werd in dat wat jij gelezen had, en op wat ze zich daarbij baseerden.
27-01-2015, 19:14 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem:Jammer dat ik me er niet goed genoeg in verdiept heb en ben afgegaan op adviezen zoals deze.......

DUS PAS OP! Voor je "WSUS offline update" als een alternatief voor Microsoft Update of Microsoft WSUS server gaat zien.

Dat klopt. Voor een volledig gepatched systeem heb je online update nog wel nodig. Of je voegt de lijst van extra gewenste updates handmatig toe aan WSUS offline.

Der Nachteil dieser Implementation ist, dass mittels WSUS Offline Update aktualisierte Computer kaum jemals Microsofts Online Update vollständig zufriedenstellen werden, aber die Abdeckung ist gemäß Microsoft Baseline Security Analyzer vollständig, und Sie können mittels statischer Definitionen jedes optionale Update Ihrer Wahl sowohl dem Download- als auch dem Installationsteil hinzufügen.
27-01-2015, 21:49 door ben987
Door Spiff: @ ben987, 00:20 uur,
Weet je nog waar je gelezen had dat niet alleen bij Windows 8 maar ook bij Windows 7 een OEM licentie hergebruikt zou kunnen worden op een nieuw systeem?
Volgens alle bronnen die ik er eerder over gelezen heb is dat niet correct, maar ik ben wel benieuwd wat er nu precies beweerd werd in dat wat jij gelezen had, en op wat ze zich daarbij baseerden.
@spiff,
helaas weet ik niet meer waar ik dat gelezen heb, dus heb ik geen bron.
het kwam er op neer dat zodra w7 niet meer werd gebruikt op een laptop wegens kapotte hardware oid, dan zou je de w7 licentie mogen hergebruiken op een andere (nieuwe) pc of laptop.
ik vind dit ook wel aannemelijk want het zou toch van de gekke zijn dat ik bij kapotte hardware weer opnieuw een w7 licentie aan zou moeten schaffen.

groet ben.
28-01-2015, 00:20 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 28-01-2015, 00:22
Door ben987, 21:49 uur:
het kwam er op neer dat zodra w7 niet meer werd gebruikt op een laptop wegens kapotte hardware oid, dan zou je de w7 licentie mogen hergebruiken op een andere (nieuwe) pc of laptop.
ik vind dit ook wel aannemelijk want het zou toch van de gekke zijn dat ik bij kapotte hardware weer opnieuw een w7 licentie aan zou moeten schaffen.

Bij defecte hardware mag de defecte hardware-component worden vervangen (moederbord, harde schijf, etc.) en kan op hetzelfde systeem Windows indien nodig opnieuw worden geactiveerd met dezelfde OEM licentie.
Dat is echter wat anders dan het vervangen van een systeem door een volkomen ander systeem.
In dat laatste geval zal voor zover me bekend is activatie van de oude OEM licentie niet worden toegestaan.
De reeds benutte OEM licentie is gekoppeld aan het eerste systeem waarop het is benut en geactiveerd, en niet opnieuw te benutten en activeren op een ander systeem.

Verder geldt dit:

Een Windows 7, 8, of 8.1 retail licentie die mag wél worden meegenomen naar een nieuw systeem.
Hetzelfde geldt opvallend genoeg tevens voor een Windows 8 (maar niet 7 en 8.1) OEM System Builder licentie.

Voor Windows 7 OEM licenties en ook weer voor Windows 8.1 OEM licenties geldt dat die niet mogen worden meegenomen naar een nieuw systeem (sterker nog, ze zouden volgens Microsoft's regels zelfs niet eens aan een particulier mogen worden verkocht voor persoonlijk gebruik).

De basisregels betreffend overdracht van OEM-licenties:
http://www.microsoft.com/OEM/nl/licensing/sblicensing/pages/licensing_faq.aspx#faq3
"Nadat een OEM-softwarelicentie op een computer is geïnstalleerd, mag de licentie niet op een andere pc worden geïnstalleerd of aan een andere pc worden overgedragen."
En "er is een licentie voor de OEM-software voor het computersysteem waarop het oorspronkelijk werd geïnstalleerd en de licentie is gebonden aan die originele computer. OEM-licenties zijn licenties voor één gebruiker die niet op meer dan één computersysteem mogen worden geïnstalleerd, zelfs als de oorspronkelijke computer niet meer wordt gebruikt."

Een vergelijking betreffend Windows 7, 8 en 8.1 licenties voor het bouwen van een pc voor persoonlijk gebruik:
http://www.microsoft.com/oem/nl/licensing/sblicensing/Pages/windows-licensing-for-personal-use.aspx
Dat laat zien dat voor Windows 7 en Windows 8.1 geldt dat alleen de retail licentie mag worden gebruikt en kan worden meegenomen naar een nieuw systeem. Voor Windows 8 (maar niet 7 en 8.1) laat het zien dat daarvoor hetzelfde ook mag met een OEM licentie.

En betreffend enkel Windows 8 (maar niet Windows 8.1, laat staan Windows 7):
http://personaluselicense.windows.com/nl/default.aspx
Dat laat eveneens zien dat een 8 (niet 7, niet 8.1) OEM System Builder licentie mag worden gebruikt en mag worden overgezet naar een ander systeem.

Ten slotte -
Dat iets niet mag van Microsoft betekent niet dat iets niet kan.
Iedereen die een OEM versie met licentie kan kopen, kan die ook installeren en activeren.
Het hergebruiken van een OEM licentie op een ander systeem, dat is echter een heel ander geval. De reeds benutte OEM licentie is gekoppeld aan het eerste systeem waarop het is benut en geactiveerd, en niet opnieuw te benutten en activeren op een ander systeem.
Jammer, maar zo ontworpen.
28-01-2015, 00:29 door ben987
@spiff,

toch ff uit nieuwsgierigheid, hoe weet microsoft het verschil tussen het hergebruiken van w7 op een geheel ander systeem/andere laptop of alleen een nieuwe harde schijf in de oude laptop waar w7 op installed was ?

simpel gezegd, in welk hardware onderdeel zit het "alarmpje" voor microsoft dat ie weet dat je een 2e keer gebruik maakt van oem ?
28-01-2015, 11:27 door Spiff has left the building
Door ben987:
toch ff uit nieuwsgierigheid, hoe weet microsoft het verschil tussen het hergebruiken van w7 op een geheel ander systeem/andere laptop of alleen een nieuwe harde schijf in de oude laptop waar w7 op installed was?
simpel gezegd, in welk hardware onderdeel zit het "alarmpje" voor microsoft dat ie weet dat je een 2e keer gebruik maakt van oem?
Een OEM licentie wordt gekoppeld aan het moederbord.
Zie:
http://www.microsoft.com/OEM/nl/licensing/sblicensing/pages/licensing_faq.aspx#faq5

V. Als mijn klant mij vraagt om een computer met nieuwe hardwareonderdelen te upgraden, wanneer is er dan een nieuw besturingssysteem nodig? Wanneer wordt een computer als "nieuw" beschouwd?

A. Over het algemeen kan een eindgebruiker alle hardwareonderdelen van een computer upgraden of vervangen, behalve het moederbord, met behoud van de licentie voor de originele Microsoft OEM-besturingssysteemsoftware. Als het moederbord is geüpgraded of vervangen om andere redenen dan een defect, is er in feite een nieuwe computer gemaakt. Microsoft OEM-besturingssysteemsoftware kan niet naar de nieuwe computer worden overgedragen; er is een licentie voor de nieuwe besturingssysteemsoftware nodig.

Als het moederbord werd vervangen omdat deze defect was, hoeft u geen nieuwe besturingssysteemlicentie voor de computer aan te schaffen, mits het vervangende moederbord van hetzelfde model of dezelfde fabrikant is, zoals omschreven in de garantie van de fabrikant.
28-01-2015, 17:33 door ben987
Door Spiff:
Door ben987:
toch ff uit nieuwsgierigheid, hoe weet microsoft het verschil tussen het hergebruiken van w7 op een geheel ander systeem/andere laptop of alleen een nieuwe harde schijf in de oude laptop waar w7 op installed was?
simpel gezegd, in welk hardware onderdeel zit het "alarmpje" voor microsoft dat ie weet dat je een 2e keer gebruik maakt van oem?
Een OEM licentie wordt gekoppeld aan het moederbord.
Zie:
http://www.microsoft.com/OEM/nl/licensing/sblicensing/pages/licensing_faq.aspx#faq5

V. Als mijn klant mij vraagt om een computer met nieuwe hardwareonderdelen te upgraden, wanneer is er dan een nieuw besturingssysteem nodig? Wanneer wordt een computer als "nieuw" beschouwd?

A. Over het algemeen kan een eindgebruiker alle hardwareonderdelen van een computer upgraden of vervangen, behalve het moederbord, met behoud van de licentie voor de originele Microsoft OEM-besturingssysteemsoftware. Als het moederbord is geüpgraded of vervangen om andere redenen dan een defect, is er in feite een nieuwe computer gemaakt. Microsoft OEM-besturingssysteemsoftware kan niet naar de nieuwe computer worden overgedragen; er is een licentie voor de nieuwe besturingssysteemsoftware nodig.

Als het moederbord werd vervangen omdat deze defect was, hoeft u geen nieuwe besturingssysteemlicentie voor de computer aan te schaffen, mits het vervangende moederbord van hetzelfde model of dezelfde fabrikant is, zoals omschreven in de garantie van de fabrikant.
ok, dank je voor de uitleg spiff.

groeten ben.
01-02-2015, 05:38 door Anoniem
Hoe is de ondersteuning van drivers en software wat normalite goed on windows 8 draait?
moet ik windows 8 drivers van mijn notebook HP Pavilion G6 draaien ontwikkeld voor win 8 nu draaiend met win 7.
Gebruikte laptop eerst namelijk in radio studio als muziek pc heb er nu een vaste pc voor en heb sinds win 7 er op staat problemen met usb 3.0 poorten.
Laptop gebruik ik sinds dien alleen nog maar prive.
Laptop word trager denk test windows 10 ook is het niet goed kan ik hem altijd terug zetten naar 7 of toch weer 8.1.
Teveel spyware.

Grt Dennis
12-08-2015, 15:02 door Anoniem
mijn laptop wind. 7 werkt nog steeds goed. waarom dan naar 10 toe. gaat het net als met wind. Xp, werkte niet meer.
goed voor de container.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.