image

Juridische vraag: mag docent cursisten filmen?

woensdag 26 juni 2013, 11:05 door Arnoud Engelfriet, 5 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Bij een cursus werd ik halverwege het lesprogramma ineens geconfronteerd met een docent die "zijn les wilde opnemen voor zichzelf". Maar de aan het plafond gehangen camera nam ons ook op (als we vooraan zaten) en had een microfoontje! Mag dat zomaar?

Antwoord: Dingen mogen in het recht nooit zómaar. Of iets mag, hangt vaak erg af van het doel waarom je het wil doen.

Het filmen van mensen met een "aangebrachte" camera is alleen toegestaan als je mensen daarvoor waarschuwt. Hetzelfde geldt voor het opnemen van gesprekken: dat mag niet heimelijk gebeuren.

Ook de Wet bescherming persoonsgegevens kan een rol spelen. Als je beelden van mensen vastlegt, dan verwerk je persoonsgegevens: beelden laten gegevens over die mensen zien: man/vrouw, jong/oud - én etnische afkomst, wat de gegevens meteen gevoelig maakt.

Hiervoor is dan toestemming nodig van de gefilmde personen, tenzij de beelden een dringend eigen belang dienen dat zwaarder weegt dan de privacy én je zo veel mogelijk rekening houdt met de privacy van mensen die in beeld komen. Cameratoezicht ter beveiliging is zo'n dringend eigen belang.

Camera-opnames ter vastlegging van een les zou je ook onder zo'n dringend belang moeten scharen, maar het belang "ik wil mijn les terugzien" vind ik wel van een lagere orde dan de beveiliging van goederen of mensen. Ik denk dat je er dan ook niet aan ontkomt om toestemming te vragen van de cursisten.

Als het opnemen en terugkijken een essentieel deel is van de cursus (bv. je moet leren spreken voor groepen) dan bestaat de noodzaak uit het kunnen terugkijken en evalueren. Dan zou dat dus in principe wel mogen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (5)
26-06-2013, 13:13 door Anoniem
Ooit zoiets moeten doen. Ging toen van, neem zelf een (vhs) band mee, wordt het daarop opgenomen. Qua eigenaarschap van de data is dat wel een elegante oplossing. Tegenwoordig moet je maar zien waar de filmpjes allemaal rond blijven slingeren. Voor je het weet sta je ongewild op joetoeb te stotteren.
27-06-2013, 14:30 door Anoniem
@Arnoud: Moet er dan in het geval van zo'n cursus niet voor inschrijving reeds melding worden gemaakt van de opnames in plaats van halverwege het cursusprogramma zodat je in ieder geval je tijd en je geld kunt besparen als je er niet akkoord mee wil gaan? Anders wordt de opname gemaakt en als je besluit daarom weg te gaan ben je je geld en tijd (waardoor bijvoorbeeld gederfde inkomsten) ook nog eens kwijt.
28-06-2013, 07:32 door Anoniem
"Moet er dan in het geval van zo'n cursus niet voor inschrijving reeds melding worden gemaakt van de opnames in plaats van halverwege het cursusprogramma zodat je in ieder geval je tijd en je geld kunt besparen als je er niet akkoord mee wil gaan? Anders wordt de opname gemaakt en als je besluit daarom weg te gaan ben je je geld en tijd (waardoor bijvoorbeeld gederfde inkomsten) ook nog eens kwijt."

LMFAO. Er is ook nog zoiets als een eigen keuze. Als jij perse vanwege opnames van een les weg wil gaan, en daarom geld kwijt raakt, dan is dat ook je eigen verantwoording. Een docent moet dus aan het begin van het jaar, in het cursusprogramma, alvast melden als hij ooit een keer een les mocht willen opnemen ?
28-06-2013, 17:56 door Patio
Anoniem 28-6 07:32u vroeg: "Een docent moet dus aan het begin van het jaar, in het cursusprogramma, alvast melden als hij ooit een keer een les mocht willen opnemen ?" Als je Arnouds verhaal had gelezen zou je weten dat het antwoord 'ja' is en zelfs moet de docent vertellen waarom hij cursisten filmt. Heeft hij dat niet gedaan kun je dus naar een advocaat stappen en heb je kans dat je een eventuele zaak tegen de leraar of lerares wint, vooropgesteld dat ik het artikel goed heb begrepen.
01-07-2013, 12:31 door Anoniem
Door Patio: Anoniem 28-6 07:32u vroeg: "Een docent moet dus aan het begin van het jaar, in het cursusprogramma, alvast melden als hij ooit een keer een les mocht willen opnemen ?" Als je Arnouds verhaal had gelezen zou je weten dat het antwoord 'ja' is en zelfs moet de docent vertellen waarom hij cursisten filmt. Heeft hij dat niet gedaan kun je dus naar een advocaat stappen en heb je kans dat je een eventuele zaak tegen de leraar of lerares wint, vooropgesteld dat ik het artikel goed heb begrepen.

Er staat in het artikel dat de docent daarvoor moet waarschuwen. Er staat niet dat dat VOORAF moet, en daar ging mijn vraag nou juist over.

Door Patio: LMFAO. Er is ook nog zoiets als een eigen keuze. Als jij perse vanwege opnames van een les weg wil gaan, en daarom geld kwijt raakt, dan is dat ook je eigen verantwoording. Een docent moet dus aan het begin van het jaar, in het cursusprogramma, alvast melden als hij ooit een keer een les mocht willen opnemen ?

Het gaat in dit geval over een cursus, geen meerjarige opleiding of zo. Het lijkt me dat een docent wel bij het aanbieden van de cursus al weet wat hij gaat lesgeven en hoe hij dat gaat doen, en ja, het lijkt me als hij daarbij mogelijke essentiële zaken gaat doen die in het kader van de WBP toestemming vereisen dat hij dat bij aanmelding al moet melden en die toestemming vragen. Maar daar ging mijn vraag nou juist over.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.