image

Amerikaan krijgt 5 jaar cel wegens downloadlink en dreigement

vrijdag 23 januari 2015, 13:37 door Redactie, 1 reacties

In de Verenigde Staten is de zelfverklaarde woordvoerder van Anonymous Barrett Brown veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 3 maanden en het betalen van 890.000 dollar schadevergoeding wegens het linken naar gestolen data en het bedreigen van een FBI-agent. De 31 maanden die Barrett Brown sinds zijn arrestatie in 2012 in voorarrest zat worden van zijn straf afgetrokken, zo meldt The Guardian.

Brown werd tijdens een chatsessie in september 2012 opgepakt door de FBI. De arrestatie was live voor deelnemers aan de chat te volgen. Volgens de aanklacht zou de Amerikaan bewust een hyperlink van een IRC-kanaal (internet relay chat) op zijn eigen IRC-kanaal hebben verspreid. Die hyperlink linkte naar gestolen gegevens van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor Global Intelligence (Stratfor). De data in het bestand bestond onder andere uit meer dan 5.000 creditcardgegevens.

"Door de link te kopiëren en plaatsen, zorgde Brown ervoor dat gegevens voor andere personen online beschikbaar werden, zonder de toestemming en kennis van Stratfor en de creditcardhouders", zo liet het Amerikaanse Ministerie van Justitie destijds weten. Brown werd ook aangeklaagd wegens het bezit van gestolen creditcardnummers die door anderen waren gestolen. Iets wat voor alle personen zou gelden die het Strafor-bestand destijds hebben gedownload.

Brown werd gearresteerd nadat hij via YouTube en Twitter een FBI-agent had bedreigd. Hier kreeg hij ook het grootste deel van zijn gevangenisstraf voor, namelijk 48 maanden. De resterende 15 maanden moet hij wegens het verspreiden van de downloadlink uitzitten. Via de website Free Barrett Brown erkende de Amerikaan dat het bedreigen van de FBI-agent een fout was.

Reactie

"Hoewel de overheid beweert dat Brown de link van het ene IRC-kanaal naar het andere kopieerde, heeft het nooit gesteld dat hij de bestanden of creditcardnummers zelf heeft gekopieerd, of op de één of andere manier verantwoordelijk voor de Stratfor-hack was", aldus Hanni Fakhoury van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De organisatie is verbolgen over de veroordeling.

Volgens Fakhoury is er geen twijfel dat het bedreigen van een FBI-agent strafbaar is, maar werd de actie van Brown deels veroorzaakt door een uitgebreid overheidsonderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van hem bij de Stratfor-hack. Dit werd uiteindelijk met een relatief lage gevangenisstraf afgedaan, terwijl Brown voor zijn reactie op het overheidsonderzoek het grootste deel van zijn straf heeft gekregen.

Reacties (1)
23-01-2015, 14:28 door Anoniem
Hij heeft deze straf opgelegd gekregen aan de hand van een "plea deal". Een redelijk belangrijk detail.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.