image

SP stelt Kamervragen na uitlatingen van Snowden

zaterdag 24 januari 2015, 07:10 door Redactie, 21 reacties

De SP heeft Kamervragen aan ministers Opstelten en Plasterk gesteld over de uitlatingen van klokkenluider Edward Snowden. Snowden liet deze week tijdens een interview met Nieuwsuur weten dat de Nederlandse inlichtingendiensten aan de leiband van de Verenigde Staten lopen.

SP-Kamerlid Van Raak vraagt (pdf) beide ministers hoe ze de opmerkingen van Snowden kunnen verklaren dat Nederland de 'afluisterkoning' van Europa is en de Nederlandse geheime diensten zich 'ondergeschikt' opstellen tegenover de Amerikaanse geheime diensten. "Hoe denkt u de belangen van ondernemers en wetenschappers in Nederland, de positie van Nederlandse politici en diplomaten en de vrijheid en veiligheid van Nederlandse burgers te kunnen verdedigen als onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de praktijk een verlengstuk zijn van de Amerikaanse geheime diensten?"

Ook wil Van Raak weten waarom het asielverzoek van de klokkenluider niet in behandeling is genomen en of de minister alsnog bereid is om Snowden asiel te verlenen. Verder vraagt Van Raak waarom de Kamer nog niets heeft vernomen van de belofte die vorig jaar werd gedaan om nieuwe afspraken te maken met de Amerikanen over samenwerking van de inlichtingendiensten en nieuwe criteria op te stellen voor de uitwisseling van informatie met de Amerikaanse geheime diensten. De ministers zijn gevraagd om de vragen voor 10 februari te beantwoorden.

Reacties (21)
24-01-2015, 08:38 door Anoniem
Ik ben benieuwd met welk l*lverhaal de ministers nu komen. En of de kamer daar genoegen mee neemt. Ik vrees dat dat laatste het geval zal zijn.
24-01-2015, 12:28 door Anoniem
Wat mij zorgen baart, is de respectloosheid van politici in het algemeen en bestuurders in het bijzonder. Regels worden aan de overheidslaars gelapt, er wordt met verschillende maten gemeten, informatie wordt achtergehouden. Is de overheid er voor haar burgers of is het tegenwoordig andersom? Moeten we er niet voor elkaar zijn? Kan ik een minister van Veiligheid nog een (beleefde) hand geven terwijl hij op allerlei manieren het wantrouwen in mij uitstraalt? Respect verdien je door respect te respecteren. Ik merk dat ik in toenemende mate een grondige hekel begin te kregen aan de oppervlakkigheid en respectloosheid van onze politiek en bestuurders. Het zou me, bij wijze van spreken, al niet eens meer interesseren als 'onze' minister van de Veiligheid wat ergs overkomt. Het maakt me onverschillig en dat beangstigt mij. Maar hoe kan ik respecteren als ik zelf niet gerespecteerd wordt? Buiten ligt er sneeuw. Een mooi en rustiek beeld. Het is wel glad. Wordt ik aan de ene hand omgetrokken door de terrorist die ik niet ken en aan de andere hand door een overheid die zegt dat ik haar moet vertrouwen?

Ik noem bewust geen namen. Ik respecteer graag de mensen achter de namen maar het wordt wel moeilijk.......
24-01-2015, 13:12 door Anoniem
Ach,je weet toch dat alle inlichtingendiensten van bevriende naties,altijd met elkaar samenwerken?.
Meestal ook in bondgenoot verband.
24-01-2015, 13:36 door Anoniem
Vragen voor de bühne, en gelet op het historische verleden van de SP, is de huidige coalitie nog altijd te prefereren boven een regering waar de SP een machtsfactor in is.
24-01-2015, 14:22 door Anoniem
Ach, het opperschoothondje zal alles gewoon ontkennen.
24-01-2015, 15:36 door Anoniem
@ Anoniem 13:36
De SP is een van de weinige partijen die nog integer zijn en privacy wel degelijk als een recht zien. Zij laten zich niet regeren door angst voor terroristische aanslagen om zodoende alle privacy maar op te geven voor schijnveiligheid.

Daarbij is het kapitalistische systeem in Nederland te ver doorgevoerd, waardoor de menselijke factor uit de politiek en de maatschappij aan het verdwijnen is. De SP is een van de weinige partijen die dit kan herstellen en daardoor zijn zij de toekomst, tenzij u nog in het verleden leeft.
24-01-2015, 17:34 door Eric-Jan H te D
Plasterk heeft al gereageerd.
- De regering en het parlement maken de wetten.
- Dit is een openbaar proces
- De diensten houden zich aan de wet
- Dus er is niets aan de hand

Wij van ....
24-01-2015, 17:50 door Anoniem
Wees blij dat we een vrije samenleving hebben .

Vrij van een eerlijke regering , vrij van betrouwbaarheid en vrij van privacy .
24-01-2015, 18:26 door Anoniem
De hoge machten regelen alles onderling.
Normale burgers moeten het maar slikken.

Neem nou de "Nieuwe wereld orde".

Het bespieden van de burger zal echt niet stoppen.


Anon 161.
24-01-2015, 19:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-01-2015, 20:51 door Anoniem
Warrig?

Snowden liet deze week tijdens een interview met Nieuwsuur weten dat de Nederlandse inlichtingendiensten aan de leiband van de Verenigde Staten lopen.

Dit genereert een schat aan informatie voor overheidsorganisaties gericht op veiligheid, leidend tot gedrag voorspeld en beoordeeld door ‘machines’ (hun term) die ter plekke opdrachten zullen geven aan ambtenaren. Het voorstel voorziet de massale verzameling van persoonlijke informatie over reizen, bank details, mobiele telefonie locaties, medische dossiers, internetgebruik, strafbladen hoe klein het vergrijp ook, vingerafdrukken en digitale foto’s die met datamining kunnen worden opgespoord en toegepast op een ander scenario.
Dit is waar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mee bezig zijn.

Krakatau, neemt u het a.u.b. niet serieus, maar verdiep u wat meer in de wereld van de privacy.


Anon 161.
24-01-2015, 21:33 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-01-2015, 21:40
[Verwijderd]
25-01-2015, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: De SP is een van de weinige partijen die dit kan herstellen en daardoor zijn zij de toekomst, tenzij u nog in het verleden leeft.
SP, is dat niet die club die is voortgekomen uit de maoïstische beweging van de jaren 70? Mao Zedong, die fijne vent die zo'n 36 miljoen Chinezen de hongerdood in heeft gejaagd. En dat in 2 á 3 jaar...

En die club zie jij als de toekomst? De dood heeft niet zoveel toekomst, voor jou persoonlijk is dat in elk geval jouw einde. Niks toekomst dus, gewoon einde verhaal. Ik ken geen enkel land ter wereld waar het socialisme een succes is. Ook China niet, dat is een (rare) mix van communisme en kapitalisme. Armoede en extreme rijkdom, ondanks de rode vlag die er wordt gezwaaid.

Er is mij ook geen enkel socialistisch land bekend waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. In de meeste socialistische landen wordt je voor het minste of geringste opgesloten of afgeschoten.

Nou is kapitalisme ook niet perfect, maar het geeft mij meer vrijheid en minder angst om te leven dan wat de socialisten beloven.
25-01-2015, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ach,je weet toch dat alle inlichtingendiensten van bevriende naties,altijd met elkaar samenwerken?.
Meestal ook in bondgenoot verband.

Onjuist, de Amerikanen delen alleen oninteressante en/of onjuiste informatie met bondgenoten terwijl wij wel alles met de Amerikanen delen.
25-01-2015, 18:12 door Anoniem
We kijken massaal Amerikaanse televisie en andere entertainment, we consumeren massaal producten uit de USA en de afgelopen 70 jaar en langer is dat niet anders geweest. De westerse samenleving is nagenoeg een Amerikaanse samenleving. Hoe zou het toch komen dat je volksvertegenwoordigers bijna nooit hoort slaan naar samenwerking met (handels)partners van de afgelopen 70 jaar? Van Raak heeft boter op zijn hoofd.
25-01-2015, 19:27 door Anoniem
Door Anoniem:SP, is dat niet die club die is voortgekomen uit de maoïstische beweging van de jaren 70? Mao Zedong, die fijne vent die zo'n 36 miljoen Chinezen de hongerdood in heeft gejaagd. En dat in 2 á 3 jaar...
Een gevalletje oude koeien uit de sloot halen. Iedereen uit die tijd is inmiddels dood. Beschouw je alle Duitsers nu ook als Nazi's?

Ik ken geen enkel land ter wereld waar het socialisme een succes is. Ook China niet, dat is een (rare) mix van communisme en kapitalisme. Armoede en extreme rijkdom, ondanks de rode vlag die er wordt gezwaaid.
U verwart socialisme met communisme en een dictatuur met democratie.

Er is mij ook geen enkel socialistisch land bekend waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. In de meeste socialistische landen wordt je voor het minste of geringste opgesloten of afgeschoten.
Wat dacht je van Zweden, Noorwegen, Finland?

Nou is kapitalisme ook niet perfect, maar het geeft mij meer vrijheid en minder angst om te leven dan wat de socialisten beloven.
Het pure kapitalisme is enkel goed voor de bovenlaag van de bevolking. De rest leeft in armoede en heeft een tekort aan voedsel. Een mooi voorbeeld is de USA . Mij is geen kapitalisch land bekend waar vrijheid niet alleen voor de elite is weggelegd.
26-01-2015, 10:44 door _R0N_
De Nederlandse bevolking is medeverantwoordelijk voor de wandaden van de regering, deze wordt tenslotte democratisch gekozen.

Misschien eens nadenken over belangrijke zaken wanneer je met dat rode potlood in je hand staat.
26-01-2015, 11:35 door Anoniem
Wat ik een gemiste kans vind is dat SP-Kamerlid Van Raak niet meer mensen even vraagt
om zijn vragen aan te vullen met vragen van andere mensen. Ik denk dat Brenno de Winter,
Mevr in 't Veld wel zo wat vragen aan toe konden voegen.

Een zeer magere .pdf zo te zien.

Als ik zo even de .pdf bekijk dan zou ik er aan toevoegen.

Uit alle documenten en alle Europese sessie (LIBE Committee Inquiry on Electronic Mass
Surveillance of EU Citizens) blijk inmiddels dat Amerika zijn boekje heel heel heel
ver te buiten is gegaan, en dat het meeste niet eens meer gaat over The war of terror.
Veel onthullingen gaan over spionage op gewone burgers, en veel onthullingen gaan
over economische belangen waar alleen Amerika baat bij heeft of zijn voordeel uit haalt.

Waarom trekt Nederland zijn uitleveringsbevel niet weer in onder het mom dat Meneer
Snowden hier zijn verhaal kan doen, en dat wij een en ander wil gaan uitzoeken?
Zeker nu we weten dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun boekje ver te buiten zijn
gegaan.

Waarom gaan economische belangen voor de belangen van een klokkenluiders?
Nederland en Den Haag opert dat klokkenluiders noodzakelijk zijn, maar als er
dan eens iemand is met wereld nieuws dan leveren we deze gewoon uit, omdat Amerika
daar om vraagt?

Waarom kunnen we een Eward Snowden geen bescherming bieden, en personen als Geert Wilders e.a.
wel?

Waarom is Nederland zo bang voor Amerika?

Iedereen weet dat Edward Snowden zijn leven misschien wel op het spel staat,
of voor jaren achter slot en grendel verdwijnt. Waarom houden we toch vol aan
het uitleveringsverdrag?
Iedereen weet inmiddels hoe Amerika met klokkenluiders omgaat, en hoe ze omgaan
met eventuele verdachten. Wat is uw reactie indeze?

Wie heeft dit uitleveringsverdrag getekend? Is dat onze premier Mark Rutte?

Waarom beslist een handje vol mensen in Den Haag over zo'n belangrijk onderwerp?
De meeste mensen hebben hier nooit van geweten, of konden dit enigzins voorzien.

Waarom laten we de keus niet aan alle Nederlanders?
26-01-2015, 15:07 door SPlid
Het valt mij wel op dat de meeste reactie hier Anoniem zijn, worden we toch een beetje zenuwachtig mensen. Wees blij dat de SP in ieder geval vragen stelt ;-)
26-01-2015, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: Wat mij zorgen baart, is de respectloosheid van politici in het algemeen en bestuurders in het bijzonder. Regels worden aan de overheidslaars gelapt, er wordt met verschillende maten gemeten, informatie wordt achtergehouden. Is de overheid er voor haar burgers of is het tegenwoordig andersom? Moeten we er niet voor elkaar zijn? Kan ik een minister van Veiligheid nog een (beleefde) hand geven terwijl hij op allerlei manieren het wantrouwen in mij uitstraalt? Respect verdien je door respect te respecteren. Ik merk dat ik in toenemende mate een grondige hekel begin te kregen aan de oppervlakkigheid en respectloosheid van onze politiek en bestuurders. Het zou me, bij wijze van spreken, al niet eens meer interesseren als 'onze' minister van de Veiligheid wat ergs overkomt. Het maakt me onverschillig en dat beangstigt mij. Maar hoe kan ik respecteren als ik zelf niet gerespecteerd wordt? Buiten ligt er sneeuw. Een mooi en rustiek beeld. Het is wel glad. Wordt ik aan de ene hand omgetrokken door de terrorist die ik niet ken en aan de andere hand door een overheid die zegt dat ik haar moet vertrouwen?

Ik noem bewust geen namen. Ik respecteer graag de mensen achter de namen maar het wordt wel moeilijk.......

Het achterliggende probleem is dat het heel lastig is de afgesproken hiërarchie (volk aan de top -> parlement -> ministers -> ambtenaren) te handhaven met de middelen zoals die in de 18e eeuw zijn opgezet voor een veel eenvoudiger wereld. Om het democratisch systeem weer echt democratisch te maken is een flinke facelift nodig.

Dit speelt al enkele decennia, minimaal vanaf de jaren '80. Echter, in een tijd van een weg hier en een uitkeringskwestie daar was er niet zo veel reden toe om dat te doen. Nu raakt het echter aan de mensenrechten (na het Europese Hof heeft ook de Raad van Europa zich uitgesproken dat de afluisterpraktijken een schending van de mensenrechten vormt), dus aan de kern van de rechtsstaat en het hele bestaansrecht van een regeringsvorm. Om de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring te citeren:

"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.--That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, --That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness."

Een tweede probleem dat langzamerhand op tafel komt is dat mensenrechten een extra rechtsbescherming hebben. Een eventueel anders gezinde regering mag er toe overgaan de schending met terugwerkende kracht te berechten, en zonder rekening te houden met verjaren. Als daar een sterke roep om komt is het de vraag wat de reactie zal zijn van de dames en heren ambtenaren.

Gelukkig wordt langzamerhand de roep om ten halve te keren sterker met ieder incident dat aan het licht komt.
27-01-2015, 23:06 door Anoniem
Door _R0N_: De Nederlandse bevolking is medeverantwoordelijk voor de wandaden van de regering, deze wordt tenslotte democratisch gekozen.

Misschien eens nadenken over belangrijke zaken wanneer je met dat rode potlood in je hand staat.

Helemaal mee eens, daarom stem ik ook al jaren niet meer. ben ik tenminste niet medeverantwoordelijk....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.