image

'Hackers te herkennen aan toetsenbord en lettertype'

donderdag 27 juni 2013, 16:40 door Redactie, 12 reacties

Cybercriminelen en spionnen mogen dan vaak anoniem via het internet opereren, aan de hand van het taalgebruik, toetsenbord en lettertype kan worden achterhaald waar ze vandaan komen. Beveiligingsbedrijf FireEye analyseerde 1500 campagnes waarbij phishingaanvallen en malware werden ingezet. Bij de meeste phishingaanvallen wordt een standaard toetsenbordindeling gebruikt.

In het geval de e-mail is getikt op een toetsenbordindeling die afwijkt, kan dit een aanwijzing zijn. FireEye ontdekte verschillende malware-campagnes waren ontwikkeld op een Mandarijns toetsenbord (GB2312) dat in China wordt gebruikt. Ook campagnes uit Noord-Korea zijn op deze manier te identificeren.

Het beveiligingsbedrijf erkent dat dit geen 100% bewijs biedt, aangezien iemand uit Rusland in theorie een Noord-Koreaans toetsenbord kan gebruiken om zijn sporen te verbergen.

Lettertype
Een andere aanwijzing kan worden gevonden in het lettertype dat in phishingmails en andere kwaadaardige documenten wordt aangetroffen. Zo bleek een in het Russisch geschreven document de Koreaanse Batang en KPCheongPong fonts te gebruiken. De keuze voor deze lettertypes onderbouwde ander bewijs dat de aanvallen vanuit Noord-Korea afkomstig waren.

Ook het taalgebruik dat de aanvallers voor hun phishingmails gebruiken, of in hun malware, kan weggeven waar iemand vandaan komt, zo blijkt uit een rapport dat het beveiligingsbedrijf publiceerde. Met deze gegevens zouden bedrijven beter op aanvallen kunnen anticiperen.

"In het huidige landschap van cyberbedreigingen is het identificeren van de vijand een cruciaal onderdeel van elk verdedigingsplan", zegt Ashar Aziz, CTO en oprichter van FireEye. En dat is toch enigszins opmerkelijk, aangezien zijn collega Rob Rachwald eerder nog weten dat het uitzoeken van de nationaliteit van een aanvaller zinloos is.

Reacties (12)
27-06-2013, 17:40 door vimes
Zijn personen die zich bezighouden met 'fishing' nu ook al hackers?
27-06-2013, 18:05 door Skizmo
Wat een fucking slap gelul zeg...
27-06-2013, 18:42 door Anoniem
Hoe weet je nou op wat voor toetsenbord iets ingetypt is?
Of is dit misschien een slecht vertaalde versie van "character set"?
Uiteraard, als een inkomende mail in GB2312 characterset is (of KOI8-r of iso-8859-2 of Windows-1250) dan gaat
ie rechtdoor de spamfolder in. Maar of dat iets met het toetsenbord te maken heeft???
27-06-2013, 19:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2013, 19:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-06-2013, 00:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-06-2013, 10:43 door dutchfish
..... Smmgi tlgbrk is ng prma lesbar ....

Interessant hoe 'locality', 'language', 'regional settings' en 'keyboard settings' van invloed zijn voor heuristische analyse, evenals 'timezone' de tijd dat het verzonden is, de grey-loop-delay, de EHLO 'phrases' en de manier waarom de 'mailclient' de DATA in de 'mailbody' heeft geconstrueerd.

Het 'subject' is soms alleszeggend, maar nog belangrijker the .QUIT. message van de mailclient na de verbinding.

Spelfouten blijken behoorlijk hardnekkig en repetitief te zijn.

Genoeg 'sigs & signs' om analyses te doen bovenop de transport stats.
28-06-2013, 10:48 door Anoniem
"Het beveiligingsbedrijf erkent dat dit geen 100% bewijs biedt, aangezien iemand uit Rusland in theorie een Noord-Koreaans toetsenbord kan gebruiken om zijn sporen te verbergen. "

Daarnaast kan iemand in Rusland ook werk uitbesteden aan hackers in Noord Korea, of elk willekeurig ander land. Nog afgezien van het feit dat iemands nationaliteit nog niet wil zeggen dat hij ook in dat land woont. Hoeveel mensen van Chinese afkomst, met een Chinees toetsenbord wonen er bijvoorbeeld in Nederland, of in de Verenigde Staten ?
28-06-2013, 10:50 door Anoniem
"Heb een Amerikaans ingedeeld toetsenbord, maar ik ben een Nederlander...rara waar kom ik vandaag?"

Geen flauw benul, je kan op iedere willekeurige plek in de wereld wonen. Nederland, de VS, China, Rusland, weet ik veel waar ?
28-06-2013, 16:33 door schele
Briljant weer. Ben benieuwd welke conclusie ze verbinden aan Dvorak of Natural keyboards :)
28-06-2013, 22:28 door Anoniem
Hoe weet je op welk toetsenbord iets is ingetypt?

Wanneer phishingmails vol met spelfouten staan zou in voorkomende gevallen het gebruikte toetsenbord kunnen worden afgeleid door te kijken naar het soort spelfout. Soms pak je tijdens het typen per ongeluk net een naastgelegen key.

Bijvoorbeeld :" ...rara waar kom ik vandaaG?"
Zou kunnen zijn " rara waar kom ik vandaaN?"

Is er een keyboard waarbij de G en de N naast elkaar liggen?
Even zoeken, gokje (niet waarschijnlijk) : getypt op een "Neo Layout keyboard" of op een bord met een Armenian Western Qwerty indeling? Enz. enz.

..
Waar doet de gebruikte grammatica aan denken?
Iemand met verstand van talen haalt die er ongeveer wel uit, check dat dan eens met wat een bekende translate service ervan maakt (bij benadering overnieuw of omgekeerd vertalen).
Misschien kom dat wel verassend goed overeen en is het raak bij het combineren van een aantal waarschijnlijke factoren (als het belang groot genoeg is zijn mogelijke, onwaarschijnlijke opties ook interessant).

..
Website bezoekers zijn overigens ook te herkennen aan geïnstalleerde fonts (of font combinaties, hoe meer hoe unieker waarschijnlijk).
Uit geïnstalleerde fonts valt voor een deel denk ik ook goed af te leiden welke software je waarschijnlijk op je pc hebt geïnstalleerd, een beetje software (grafisch, office) heeft eigen fonts of een eigen unieke font combinatie.

..
Toetsenbord indeling creatief gebruiken & simpel wachtwoord en toch de inlog bemoeilijken.

Het wachtwoord "toets" wordt al vele malen moeilijker voor de radende misbruiker als je er bijvoorbeeld voor gekozen had dit met een Armenian toetsenbord indeling in te typen/stellen.
Want weet de misbruiker veel welke toetsenbord indeling die moet kiezen bij inlog.
Onder (OS X bijvoorbeeld) is een veelvoud aan talen toe te voegen aan het inlog keuzemenu.
Simpel wachtwoord en jij alleen weet welke taal (vlaggetje), werk je daarna weer verder met je NL indeling (heb je snel genoeg door als je het vergeet ;-)
29-06-2013, 21:37 door Anoniem
De definitie voor een hackert is eenvoudig:
https://www.security.nl/artikel/28427/1/Politie_vindt_Linux-gebruikers_verdacht.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.