image

Gartner: 250 miljoen auto's verbonden met internet in 2020

maandag 26 januari 2015, 11:00 door Redactie, 11 reacties

Over vijf jaar zullen wereldwijd 250 miljoen auto's met het internet verbinding kunnen maken, waardoor "verbonden auto's" een belangrijk onderdeel van het Internet of Things (IoT) zullen worden. Dat beweert marktvorser Gartner. "De verbonden auto is al werkelijkheid, en draadloze connectiviteit breidt zich snel uit van luxe modellen en dure merken naar mainstream modellen", stelt onderzoekersdirecteur James Hines.

Deze ontwikkeling zal grote gevolgen hebben op het gebied van telematica, zelfrijdende auto's, infotainment en mobiliteitsdiensten. Naast auto's zullen ook keukens de weg naar het internet weten te vinden, gaat Hines verder. In 2020 zal de verbonden keuken dankzij het gebruik van big data 15% in de voedsel- en drankenindustrie besparen.

"De verbonden keuken heeft in vergelijking met andere IoT-toepassingen weinig aandacht in de IoT-keten gekregen. Het zal echter grote voordelen in allerlei industrieën opleveren, alsmede allerlei duurzaamheidsonderwerpen aanpakken", beweert Gartner. Doordat keukens straks over allerlei sensoren beschikken kunnen die automatisch boodschappenlijstjes samenstellen en bestellen, wat voor een gestroomlijndere inventaris moet zorgen.

Reacties (11)
26-01-2015, 11:25 door [Account Verwijderd]
Scotty, beam me up, NOW!!! PLEEEAASE!!!
26-01-2015, 11:45 door Anoniem
Dit zijn van die dingen, dat kunnen we gewoon laten gebeuren maar dat wil niet zeggen dat dat onverdeeld een goed idee zal blijken te zijn geweest. Je kan het alleen maar nauwlijks terugdraaien. Zeker als overheden het in hun hoofd krijgen om draadloze verbindingen verplicht te stellen "voor de veiligheid". De EU heeft het al gedaan en wil meer, de US werkt hard aan iets vergelijkbaars.

We moeten dus vrij hard nadenken of we autos permanent en uniek radiografisch volgbaar willen maken. En reken maar dat allerlei partijen maar al te graag alle autobewegingen die ze kunnen zien zullen vastleggen. Dat gebeurt namelijk ook al op verschillende plekken in de wereld. Willen we dit onoverkomelijk maken?
26-01-2015, 12:20 door ph-cofi
[wilde fantasie modus]

Over 5 jaar rijden alle nieuwe Seats met hetzelfde wachtwoord rond, "12345", lekker makkelijk, vond de importeur (naar analogie van sommige slimme meters).

Of auto's worden door de fabrikant niet voorzien van een rootpassword (naar analogie van sommige NASsen, routers, mediaontvangers, ...). Slimme buren van verse auto-eigenaren stellen gauw het rootpassword van buurman's nieuwe auto in. Gewoon vanuit de huiskamer.

Er komen botnets die auto's starten en zonder bestuurder laten rijden en vervolgens een ramkraak laten uitvoeren.

Met een wifi scrambler kan ik het aanvullen van de koelkast van mijn buren frustreren, zodat bij hun de melk opraakt.

Mijn buurman wikkelt zijn auto en koelkast in aluminium folie in :).
26-01-2015, 13:00 door Anoniem
Waarom zou ik in vredesnaam mijn keuken aan internet willen hangen? En nee, met die auto wil ik het ook niet. De uitweg: ik ga wel een klassieker rijden voor de tijd dat ik nog in Europa woon. Schei toch uit met al die onzin.
26-01-2015, 13:15 door [Account Verwijderd]
Door ph-cofi: [wilde fantasie modus]

Er komen botnets die auto's starten en zonder bestuurder laten rijden en vervolgens een ramkraak laten uitvoeren.

Met een wifi scrambler kan ik het aanvullen van de koelkast van mijn buren frustreren, zodat bij hun de melk opraakt.

Mijn buurman wikkelt zijn auto en koelkast in aluminium folie in :).

Hmm, er zitten dus toch nog positieve kanten aan. ;-)
26-01-2015, 14:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-01-2015, 14:48
Ach, misschien zijn we over een paar jaar gewoon wel bezig met het installeren van updates voor de auto, wasmachine, computer, printer, router, fornuis, koelkast, horloge, droger, thermostaat, diepvries, magnetron, telefoon, tablet, televisie, radio, verlichting, CV ketel, het koffiezet apparaat en enz.

En vervolgens vliegen de rollen aluminiumfolie de supermarkten uit ;-)
26-01-2015, 16:25 door Flashback956
Wel, dit is handig voor verkeersupdates, streamen van muziek, het weer, VOIP, etc. Alleen dingen zullen wel weer verplicht worden, de beveiliging om te huilen en de updates zullen ervoor zorgen dat je te laat op je werk komt. Hoezé!
26-01-2015, 17:20 door Anoniem
[CarOS: unable to start engine, installing patch 1 of 75]

of

[CarOS: please stop your car safely - emergency patch xxxx ready for deployment]

Over dit soort dingen wordt te weining nagedacht, beveiliging is altijd een sluitpost.
Wat gebeurt er als de auto 30 jaar rond rijdt - nog steeds updates via 4G?
Of krijgen we dan dezelfde problemen als Google met verouderde Anroid na 4 jaar?
26-01-2015, 17:33 door Anoniem
''Autokraken' krijgt zo een heel nieuwe betekenis!
26-01-2015, 18:18 door Anoniem
Meeste Ford auto's hebben dit nu al, via SYNC.

Moet je voor de grap eens de privacy policy lezen. Die is heel duidelijk: vrijwel alles wordt gedeeld.
26-01-2015, 20:11 door johanw
Ach, die onzin over keukens lazen we al begin 21e eeuw. Toen had er al niemand behoefte aan, nu nog steeds niet. En die connected auto's zijn vooral voor de belastingdienst en justitie interessant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.