image

Jongeren krijgen taakstraf wegens dreigtweets

vrijdag 28 juni 2013, 15:52 door Redactie, 2 reacties

Drie jongeren die 'als grap' dreigementen via Twitter verstuurden, zijn door de rechter tot een taakstraf van 20 uur veroordeeld. Het ging om een 15-jarig meisje uit Oegstgeest, een 17-jarige jongen uit Leiden en een 16-jarige jongen uit Zoetermeer. De Oegstgeestse had op het Twitteraccount van haar broer een bericht geplaatst waarin ze een leraar te vermoorden.

De Leidenaar had gedreigd in een tweet met een bom zelfmoord te plegen op school. De Zoetermeerder retweette dat de scholen in Leiden gesloten waren wegens dreiging van een schietpartij, waarbij hij 'Leiden' verving door 'Zoetermeer'.

Internet-surveillanten
Tijdens de zitting toonden de drie minderjarigen, die een blanco strafblad hadden, zich zeer onder de indruk van de gevolgen van hun daden. Hun ouders waren hierbij aanwezig. De officier van justitie legde uit dat hun 'grapjes' hadden bijgedragen aan angstgevoelens en onrust in de samenleving. Omdat de jongeren spijt hadden en beterschap betuigden, besloot de officier tot een taakstraf van 20 uur.

"Het verzenden van dreigtweets is hetzelfde als iemand in persoon bedreigen en is dus strafbaar", aldus het Openbaar Ministerie. De politie is hier zeer alert op. Zogenaamde internet-surveillanten zijn actief op zoek naar dergelijke berichten op de social media en doen altijd onderzoek naar de verzender hiervan.

Reacties (2)
29-06-2013, 17:22 door Anoniem
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat de politie zich hiermee bezighoud. In menig stad wordt je als je iemand iets te lang aankijkt al met de dood bedreigd. Doe daar eens wat aan. Twitter dreigementen rijken ver, maar zijn 99,999% ongevaarlijk. Hup, uit je luie burostoel en weer boeven vangen svp.
29-06-2013, 22:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.