image

Nederland mag Russische cybercrimineel aan VS uitleveren

dinsdag 27 januari 2015, 11:45 door Redactie, 10 reacties

Nederland mag een Russische cybercrimineel aan de Verenigde Staten uitleveren, zo heeft de voorzieningenrechter vandaag in Den Haag bepaald. Volgens de voorzieningsrechter heeft de man niet aannemelijk gemaakt dat de VS zich niet zullen houden aan hun verdragsverplichtingen.

Ook het feit dat hij mogelijk door de uitlevering en een daarop in de VS volgende gevangenisstraf jarenlang zal zijn gescheiden van zijn gezin maakt de uitlevering niet ontoelaatbaar. De rechter stelt dat de inbreuk op het gezinsleven van de man inherent is aan de uitlevering en detentie en wordt gerechtvaardigd door de ernst van de feiten waarvan hij wordt verdacht.

Verzoek om uitlevering

Zowel de Amerikaanse als Russische autoriteiten hebben Nederland verzocht om uitlevering van de Rus die via zijn locatiegegevens in 2013 kon worden gearresteerd. De VS willen de man strafrechtelijk vervolgen wegens onder meer het inbreken bij Amerikaanse bedrijven, deelname aan een criminele organisatie, vervalsing van betaalpassen, oplichting en witwassen. De Russische autoriteiten hebben vanwege soortgelijke feiten om zijn uitlevering gevraagd.

De Rus wordt samen met vier handlangers ervan verdacht 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen, waarmee voor meer dan 300 miljoen dollar werd gefraudeerd. De bende wist via SQL-injection onder andere bij verschillende supermarktketens en betalingsverwerkers in te breken. De man ging vorig jaar mei tegen de uitspraak van de rechter in beroep. Minister Opstelten besloot in de november dat de man aan de VS wordt uitgeleverd.

De Rus meende dat Opstelten in redelijkheid niet tot die beslissing heeft kunnen komen en spande daarom een kort geding tegen de Staat aan, waarmee hij zijn uitlevering aan de VS wilde verbieden. De man voerde daartoe aan dat er sprake is van een samenloop van uitleveringsverzoeken. In dergelijke gevallen dient de minister aan de hand van een aantal criteria te beoordelen welk uitleveringsverzoek kan worden ingewilligd.

Volgens de Rus heeft Opstelten niet alle criteria in die afweging meegenomen. Zo zou niet uitgesloten zijn dat de man ook in andere staten dan New Jersey zal worden vervolgd. Dat zou namelijk in strijd zijn met het tussen de VS en Nederland geldende Uitleveringsverdrag. Vervolging is namelijk alleen mogelijk voor de feiten waarvoor om uitlevering is gevraagd.

Beslissing

Bij de beslissing om gehoor te geven aan het Amerikaanse uitleveringsverzoek zou verder onvoldoende meegewogen zijn dat hij de Russische nationaliteit heeft. Sinds zijn arrestatie in Nederland is de Rus gescheiden van zijn echtgenote en hun minderjarige dochter. Zij verblijven momenteel in Rusland. De man meent dat uitlevering aan Rusland daarom meer recht zou doen aan zijn belangen. Bij uitlevering aan de VS zal hij immers jarenlang gescheiden zijn van zijn gezin.

De rechter stelde dat Opstelten zijn beslissing voornamelijk heeft gebaseerd op de verplichtingen van Nederland op grond van het tussen Nederland en de VS geldende Uitleveringsverdrag. Daar komt bij dat de VS als eerste om uitlevering van de man hebben verzocht. De rechter oordeelt dat de minister dan ook juist heeft gehandeld door het Amerikaanse uitleveringsverzoek voorrang te geven.

Reacties (10)
27-01-2015, 12:24 door spatieman
men bedoelt, onder druk van de USA wordt hij overgeleverd.
27-01-2015, 13:22 door Anoniem
Door spatieman: men bedoelt, onder druk van de USA wordt hij overgeleverd.
Nee, op verzoek van de VS is hij (samen met een medeverdachte) gearresteerd omdat zij worden verdacht van een misdrijf. De medeverdachte is al eerder uitgeleverd aan de VS, nu is hij aan de beurt. Helemaal niks bijzonders, arrestaties op verzoek van een ander land en vervolgens uitleveren, gebeurt dagelijks. Ook op verzoek van Nederland.

Het is wel raar dat Rusland ook om zijn uitlevering is gaan vragen. Dat gebeurt niet vaak. Maar ja, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En de VS was nu eenmaal (veel) eerder met het verzoek om aanhouding en uitlevering.
27-01-2015, 13:30 door Anoniem
Zo zou niet uitgesloten zijn dat de man ook in andere staten dan New Jersey zal worden vervolgd. Dat zou namelijk in strijd zijn met het tussen de VS en Nederland geldende Uitleveringsverdrag. Vervolging is namelijk alleen mogelijk voor de feiten waarvoor om uitlevering is gevraagd.

Ik vraag me dan altijd af wat er gebeurt als de VS alsnog besluiten om hem buiten New Jersey te vervolgen of voor meer zaken dan waarvoor uitlevering wordt gevraagd.
Wordt hij dan eerst terug naar Nederland gestuurd in afwachting van een nieuw uitleveringsverzoek?

Volgens de voorzieningsrechter heeft de man niet aannemelijk gemaakt dat de VS zich niet zullen houden aan hun verdragsverplichtingen.

Dit is het probleem met een kort geding. De partijen dienen met bewijzen te komen. Alleen in een bodemprocedure mag en kan de rechter onderzoek doen naar vergelijkbare zaken. Als blijkt dat de VS zich (structureel) niet houdt aan dergelijke verdragen, dan kan dat alleen in een boedmprocedure naar voren komen.

Peter
27-01-2015, 13:41 door Anoniem
Moet die rechter (of de minister, mocht die wat zinnigs te zeggen hebben) toch eens uitleggen waarom liever naar de VS dan naar Rusland uitleveren. Is tenslotte een Russisch staatsburger.
27-01-2015, 14:11 door Anoniem
Minister Opstelten! DE SS was er niks bij vergeleken wat u allemaal doet!
27-01-2015, 14:38 door Anoniem
schoothondjes actie detected. Goed bezig NL. gehoorzaam de baas
27-01-2015, 18:11 door quikfit
De ''U Naait Ons Steeds'' is nog steeds de baas van het schoothondje ''NL''.....
27-01-2015, 18:34 door Anoniem
Amerika martelt gevangenen, sluit ze op zonder aanklacht, chanteert ze tot schuldbekentenis, entrapment is er dagelijkse kost, en ze hebben het hoogste percentage gevangenen per hoofd vd bevolking, mede door three strikes en dopewar gespek vd gevangenisindustrie...
en daar hebben wij een uitleveringsverdrag mee.
schandalig gewoon.
27-01-2015, 21:06 door Anoniem
Nog erger dat America NIEMAND uitlevert en zelfs het Internationale Strafhof niet erkent.
13-02-2015, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Nog erger dat America NIEMAND uitlevert en zelfs het Internationale Strafhof niet erkent.

Flauwekul. Fabeltjes
De Verenigde Staten levert gewoon ook mensen uit aan andere landen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.