image

Eerste malware voor vliegende drones ontwikkeld

dinsdag 27 januari 2015, 12:25 door Redactie, 5 reacties

Volgende maand zullen onderzoekers de eerste malware demonstreren die speciaal voor vliegende drones is ontwikkeld. Maldrone, zoals de malware heet, geeft de maker volledige controle over het onbemande vliegtuigje en is voor surveillance te gebruiken. Ook kan een besmette drone andere drones infecteren.

Het idee achter de malware is dat die opdrachten van de oorspronkelijke eigenaar naar valse poorten doorstuurt, terwijl de aanvaller direct met de seriële poorten kan communiceren. Hiervoor maakt Maldrone gebruik van een proxy-seriële poort die het opzet. Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers een Parrot AR Drone 2.0 en een DJI Phantom. De malware is speciaal voor het op Linux-gebaseerde AR Drone-besturingssysteem gemaakt.

De onderzoekers zullen hun onderzoek op 7 februari tijdens Nullcon India demonstreren. Eerder maakten ze onderstaande demonstratievideo. Vorig jaar liet de bekende hacker Samy Kamkar zien hoe hij voor minder dan 400 dollar aan hardware via zijn Skyjack-aanval drones uit de lucht kan kapen.

Image

Reacties (5)
28-01-2015, 00:04 door Anoniem
In 'Raket naar de maan' uit de Kuifje reeks werd dit scenario al voorspeld (1953) maar toen spraken raketten meer tot de verbeelding:
Blz. 32 en 33:
..."Wil je wel eens luisteren vervelende raket? Ja of neen"...
..."Hallo observatorium, de X-FLR 6 is door een vreemde post onderschept"...

Het is eigenlijk alleen maar vreemd dat er bijna 60 jaar heeft gezeten tussen fictie en werkelijkheid.
28-01-2015, 21:53 door ph-cofi
Voortaan een firewall met de drone mee laten vliegen, dus.
30-04-2015, 00:24 door Roger Sauer
Leuke demonstratie, maar zie hier verder niet het gevaar van in. Lees in het artikel namelijk dat het hier louter gaat om de twee populairste consumenten drones en dus niet over het professionele militaire spul. Nu weet ikzelf nogal wat van dit onderwep af omdat ik een informatief drone blog bijhoudt http://www.alldrone.nl maar het lijkt me sterk dat ook maar iemand dit in de praktijk zal repliceren. Wellicht wat zielige prankers, maar voor echt gevaar lijkt me dit niet te gaan zorgen. Zou me meer druk maken om de toekomstige "internet of things" en de verlammende werking die een grootschalige hack zal hebben. Je zult maar thuis komen en erachter komen dat een hacker de ijskast heeft gekraakt waardoor je geen koud bier meer hebt!
27-06-2015, 14:34 door JohnMVG
Lijkt me niet zo heel moeilijk om je hier tegen te beveiligen. Een paar aanpassingen in je drone en je bent hier tegen beveiligd. Mijn DJI Phantom 3, is die hier ook gevoelig voor? Ik kan in deze omschrijving (http://www.droneman.nl/de-nieuwe-dji-phantom-3-advanced-en-professional-drones/) niks over kwetsbaarheden vinden qua malware.
15-10-2015, 15:22 door Jean Paul - Bijgewerkt: 15-10-2015, 15:24
Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, met precies nul gevallen waarin werkelijk sprake is geweest van een dergelijk incident. Het lijkt dus allemaal wel mee te vallen! De lancering van nieuwe, steeds professioneler wordende drones gaat intussen steeds sneller. DJI heeft inmiddels 3 varianten van de Phantom 3 uitgebracht, waarvan de Phantom 3 Standard een van de meest toegankelijke camera-drones tot nu toe is (http://www.drone-expert.nl/merken/dji). Iedereen kan dus met een gerust hart een drone aanschaffen en lekker gaan vliegen en filmen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.