image

Vivaldi-browser richt zich op fanatieke internetgebruiker

dinsdag 27 januari 2015, 13:26 door Redactie, 9 reacties

De medeoprichter van het Noorse softwarebedrijf Opera heeft een nieuwe browser gelanceerd genaamd Vivaldi, die zich vooral op de fanatieke internetgebruiker richt. "Iedereen is welkom, maar dit is voornamelijk een browser voor mensen die meer verwachten en nodig hebben", aldus Jon von Tetzchner tegenover Reuters. Volgens de softwareveteraan, die Opera in 2011 verliet en in 2013 Vivaldi oprichtte, is er absoluut behoefte aan dit soort browser, hoewel hij niet verwacht een groot deel van de markt te veroveren.

Op de website van Vivaldi laat Von Tetzchner weten dat de browser waarvan hij ooit hield een andere richting is opgegaan, en niet meer de gemeenschap en gebruikers dient die hebben geholpen met het maken van de browser. "We moeten een nieuwe browser maken. Een browser voor onszelf en een browser voor onze vrienden. Een browser die snel is, maar ook rijk aan functies, zeer flexibel en de gebruikers op de eerste plek zet. Een browser die voor jou is gemaakt."

Vivaldi gebruikt de Chromium (Blink) rendering engine die ook in Chrome wordt gebruikt, maar de browser bestaat bijna geheel uit moderne webtechnologieën. Vooralsnog is er alleen een technische preview van Vivaldi beschikbaar. De ontwikkelaars stellen dat ze een krachtige browser willen ontwikkelen met een minimale noodzaak voor extensies. Die hebben invloed op de prestaties en vergroten het beveiligingsrisico, zo laten ze weten. Toch zal de browser uiteindelijk wel extensies gaan ondersteunen.

Reacties (9)
27-01-2015, 14:10 door johanw - Bijgewerkt: 27-01-2015, 14:11
Iedereen weet dat de nr 1 extensie de adblocker is. Laat ze die maar inbouwen en standaard aanzetten, dat scheelt al een hoop extensies waar ze zich blijkbaar zo aan ergeren. Alsof snelheid van een browser alles is, het verschil tussen 0,5 en 0,4 seconde in laadttijd maakt me echt niet uit. Geen advertenties laden scheelt veel meer.
27-01-2015, 15:41 door Anoniem
Waren Opera fanaten niet fan van de Presto layout engine?

Werden Opera fanaten niet ziek zwak en misselijk van de populistische overstap naar de Blink layout engine?
Als je een Chromium browser wil dan is er al keuze zat.

Komt ome Vivaldo aanzetten met nog een Chromium variant en dan nog zonder noodzaak voor extensies?
Ik voel het inkomsten genererende adverteer en tracking model er weer vlak achter zitten.

Wie is dan de doelgroep eigenlijk, ook niet de oude doelgroep.
Gamerspubliek? Die houden inderdaad niet van vertragende security maatregelen, schijnt.


>>> Nog een must extensie voor een Opera/Chromium browser :

"HTTP Switchboard"

Eigenlijk bijna nog mooier dan NoScript, omdat het zo eenvoudig in het gebruik is en zo goed visueel inzichtelijk maakt wat er gebeurt!
27-01-2015, 15:56 door Anoniem
Weer een nieuwe spyware browser. Vivaldi maakt, net als alle op Chrome gebaseerde browsers, gebruik van de "Bling" engine, welke verschillende tracking mechanismen heeft ingebouwd. Jammer dus.
27-01-2015, 16:08 door Mysterio
Jippie! Nog een Chromium variant.
27-01-2015, 16:25 door Anoniem
en wat ben ik oprecht verbaasd dat viir elk OS er een versie is
ging er eigenlijk vanuit dat alleen MAC en Windows gebruikers de gelukkigem waren
27-01-2015, 17:07 door Anoniem
Tja Vivaldi,een leuke componist van klassieke muziek was hij,maar nu is er een brouwser naar hem genoemd.
Ik denk dat hij,het best ver zal schoppen op de brouwsermarkt,maar ja dan moeten er wel voldoende plugins voor beschikbaar zijn,die nu al werken met Chrome,Safari,internetexplorer,en Firefox natuurlijk.
27-01-2015, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem: Weer een nieuwe spyware browser. Vivaldi maakt, net als alle op Chrome gebaseerde browsers, gebruik van de "Bling" engine, welke verschillende tracking mechanismen heeft ingebouwd. Jammer dus.

Heb je daar wat meer leesvoer over dat de Bling Engine verschillende tracking opties heeft?

Ik bouw op mijn laptop zelf de Chromium (Bling) browser en gebruik daarnaast ook o.a. Disconnect en Ad Block omdat ik ook wel iets 'veiligs' als browser wil hebben. Wat is er tegenwoordig nog wel te vertrouwen dan?
27-01-2015, 17:46 door Anoniem
"We moeten een nieuwe browser maken. Een browser voor onszelf en een browser voor onze vrienden. Een browser die snel is, maar ook rijk aan functies, zeer flexibel en de gebruikers op de eerste plek zet. Een browser die voor jou is gemaakt."
LOL.
Dat praatje had niet universeler kunnen zijn.
We willen browser die zo snel mogelijk is met zoveel mogelijk functies.. Goh, hoe uniek.
Een als nieuwsbericht vermomde reclame. Beetje jammer security.. Voor deze advertorial had je vast wel een paar centen kunnen krijgen, stempeltje AD erbij en men wordt ook niet meer op het verkeerde been gebracht dat het om nieuws gaat.


@johanw ..
adblock werkt met ad-whitelist.
adblock latitude niet.
28-01-2015, 05:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer een nieuwe spyware browser. Vivaldi maakt, net als alle op Chrome gebaseerde browsers, gebruik van de "Bling" engine, welke verschillende tracking mechanismen heeft ingebouwd. Jammer dus.

Heb je daar wat meer leesvoer over dat de Bling Engine verschillende tracking opties heeft?

Ik bouw op mijn laptop zelf de Chromium (Bling) browser en gebruik daarnaast ook o.a. Disconnect en Ad Block omdat ik ook wel iets 'veiligs' als browser wil hebben. Wat is er tegenwoordig nog wel te vertrouwen dan?

Er staat wat informatie in de Wiki. En Google heeft natuurlijk patent op het tracken aangevraagd:

https://www.google.com/patents/US20080248815
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.