image

Autoriteit: EU moet lichtend privacyvoorbeeld worden

woensdag 28 januari 2015, 11:54 door Redactie, 3 reacties

De Europese Unie moet een lichtend voorbeeld worden op het gebied van privacy, databescherming en digitale rechten, zo heeft de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) op databeschermingsdag laten weten. "Het is de hoogste tijd dat we in Europa over ons antwoord op snelle veranderingen en uitdagingen nadenken, waaronder bedreigingen voor onze veiligheid", aldus de kersverse EDPS Giovanni Buttarelli.

Volgens Buttarelli heeft het antwoord gevolgen voor ons en de volgende generatie die nu online opgroeit. "We moeten niet vergeten dat we geen veiligheid zonder privacy kunnen hebben, dus we moeten de rechten en vrijheden beschermen die Europa zo belangrijk vindt." De EDPS stelt (pdf) dat de veiligheidsoplossingen die worden bedacht ook respect voor het individu moeten hebben, in plaats van wantrouwen en surveillance.

Buttarelli schrijft dat duidelijke en moderne regels essentieel zijn om Europa's digitale uitdagingen op te lossen. De EU zou echter al drie jaar over de hervorming van de bestaande databeschermingsregels praten. "De samenleving en technologie zullen niet op Europa wachten tot er een overeenkomst over de aanpak is. Deze voortdurende onzekerheid schaadt burgers en bedrijven", merkt hij op. Daarnaast zouden de regels helpen bij het herstel van de Europese economie. De EDPS pleit er dan ook voor om de hervormingen snel door te voeren en robuuste regels op te stellen die zeker 20 jaar meegaan.

Reacties (3)
28-01-2015, 12:08 door Anoniem
Dan heb je mensen nodig met inzicht en visie. Dat zijn niet de eigenschappen die van het gebruikelijke politieke danwel ambtelijke Eurovee verwacht worden, en zulks is er dan ook nauwlijks te vinden. Wat je dan dus krijgt is gepiel in de marge dat verkocht gaat worden als grote stappen vooruit. Maar hee, dan kan de volgende commissaris een zeer vergelijkbare riedel afspelen bij zijn aanstelling en kunnen er weer jaren en jaren met "grote stappen vooruit" gevuld worden. Er moet voor de carrièrista ook nog wat te halen blijven, natuurlijk. Je moet toch een excuus hebben om je exorbitante belastingvrije salaris goed te praten.
28-01-2015, 12:37 door Anoniem
EU en privacy... Zolang lui als Cameron nog een vinger in de pap hebben krijg je dat niet voor elkaar. Voorbeeldje: http://www.nu.nl/politiek/3981257/europese-commissie-wil-data-maaltijdvoorkeur-vliegtuigpassagiers-opslaan.html en dat allemaal onder de noemer 'terrorisme-protectie'... Slechts één van de vele voorbeelden hoe EU privcy aan zijn laars lapt...
03-02-2015, 05:03 door Anoniem
Nederland heeft dan nog een lange weg te gaan. Voorbeelden: a) Een afvalverwerker toont rontgen foto's van een Gronings ziekenhuis. b) Een apotheker stuurt medische gegevens naar een groep patienten. c) Eigen ervaring: Tot mijn verbazing krijg ik een enquette hoe ik mijn bezoek aan de apotheek vond.

Er zijn meerdere voorbeelden en allen hebben veel (gratis) spijt en (goedkope) excuses en de patient blijft met de schade achter.

De politiek dient hier wat aan te doen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.