image

Russische cybercrimineel vecht uitlevering aan bij Europees hof

donderdag 29 januari 2015, 13:15 door Redactie, 1 reacties

Een Russische cybercrimineel die door Nederland aan de VS mag worden uitgeleverd gaat tegen zijn uitlevering bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in beroep. Dat laat de advocaat van de man via Twitter weten. Dinsdag oordeelde de rechter dat de Rus aan de VS mag worden uitgeleverd.

De VS willen de man strafrechtelijk vervolgen wegens onder meer het inbreken bij Amerikaanse bedrijven, deelname aan een criminele organisatie, vervalsing van betaalpassen, oplichting en witwassen. De Rus wordt samen met vier handlangers ervan verdacht 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen, waarmee voor meer dan 300 miljoen dollar werd gefraudeerd. Volgens de man loopt hij in de VS het risico om door andere staten dan alleen de staat New Jersey te worden aangeklaagd.

Daarnaast zal hij in het geval van een Amerikaanse gevangenisstraf van zijn vrouw en dochter worden gescheiden. Bij de beslissing of de Rus aan de VS mag worden uitgeleverd baseerde de rechter zich voornamelijk op de verplichtingen van Nederland op grond van het tussen Nederland en de VS geldende Uitleveringsverdrag. Ook oordeelde de rechter dat de VS eerder met het uitleveringsverzoek was. Ook Rusland had om de uitlevering van de cybercrimineel gevraagd.

Reacties (1)
30-01-2015, 08:03 door Anoniem
"Daarnaast zal hij in het geval van een Amerikaanse gevangenisstraf van zijn vrouw en dochter worden gescheiden."
Tja, dat moet je maar bedenken voordat je dit soort dingen doet. Want als je dit laat meewegen wordt er een precedent gecreeerd wat niet wenselijk is. Er moet naar de feiten worden gekeken en niet naar emotionele gevolgen. Als hij gezond genoeg is om zijn straf uit te zitten en het bewijs is sluitend, dan zou dit zeker niet in de weg moeten staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.