image

Onbekend BIOS-virus zeer waarschijnlijk hoax

dinsdag 2 juli 2013, 09:52 door Redactie, 9 reacties

Een onbekend virus dat de BIOS van computers overschrijft en vervolgens de melding 'You Steal Music I Lock Your PC' laat zien, is zeer waarschijnlijk een hoax. Zondag verschenen op verschillende fora berichten van computergebruikers die hun machine niet meer konden opstarten. Alle slachtoffers kregen dezelfde afbeelding te zien van een dj in ASCII-art en de eerder genoemde tekst.

Verdere details bleven echter achterwege. Een analyse van de Exif informatie van de verschillende foto's die van de melding waren genomen leverde niets op.

IP-adres
Toen de verschillende forumbeheerders echter de IP-adressen van de 'slachtoffers' vergeleken, bleken die allemaal hetzelfde te zijn, zo laat Ted van Emmerik van PCWebPlus op het forum van Tweakers weten. Ook een anti-virusbedrijf dat Security.NL sprak was een met het virus geassocieerd bestand 'lcrm.exe' niet tegengekomen.

"Als het echt blijkt dat hier één of andere onverlaat dacht grappig te zijn, heeft hij-zij het flink mis en zal ik ook niet schromen om ook hiervoor een mooi bericht te publiceren, alleen moet ik nog even uitzoeken hoe het juridisch in elkaar steekt omtrent het publiceren van een persoonlijk IP-adres want dat kan immers deels een persoonsgegeven zijn", aldus Van Emmerik.

Reacties (9)
02-07-2013, 10:03 door Ilja. _V V
Vanwege het koude weer in Nederland is 1 april verplaatst naar 1 juli.

;-)
02-07-2013, 10:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2013, 10:24 door Ilja. _V V
Ach, troost je: Ik wist, & weet het zelfs nu nog niet zeker...

;-)

P.S: Wat betreft de Hulp-Fora, is het een bekend gegeven dat de "Helpies" niet echt toeschietelijk zijn naar de "Helpers". Welke frustratie zich soms klip & klaar uit in de reactie van een Helper naar aanleiding van een Helpie van wat je zelf hierboven beschrijft.

Daar gaat het niet om, behalve dat je serieuze Helpies over een probleem helpt, zijn er ook "ZelfLerendeHelpies", & daar doe je het voor.

Lang geleden, toen ik nog jong was, jaja, had ik een probleem dat ik niet kon oplossen, & heb de vraag alhier geplaatst. Antwoord kwam van 0-02-2010,12:36 door Zarco.nl die me precies vertelde wat ik zelf moest doen, & daarmee mijn probleem heeft opgelost:

https://www.security.nl/artikel/32486/

Ben ik hem/haar nog steeds dankbaar voor, alhoewel de computer het lang naderhand mechanisch begeven heeft. Nu nog, als ik een probleem heb dat ik niet 123 kan oplossen, denk ik daaraan...
02-07-2013, 11:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2013, 11:21 door Anoniem
"Als het echt blijkt dat hier één of andere onverlaat dacht grappig te zijn, heeft hij-zij het flink mis en zal ik ook niet schromen om ook hiervoor een mooi bericht te publiceren, alleen moet ik nog even uitzoeken hoe het juridisch in elkaar steekt omtrent het publiceren van een persoonlijk IP-adres ..

Het voornemen om op deze manier op een Hoax te reageren is wel begrijpelijk maar nogal discutabel.
Het heeft meer weg van eigenrichting op ook nog eens een publieke manier (we laten ons kennen en nu pakken we je terug).

Op een trol of een Hoax kan je misschien beter inhoudelijk reageren, met argumenten.
En laat nu net dat de kracht zijn van deze Hoax ; de inhoudelijke kracht!
Het heeft een interessante discussie opgeworpen over een mogelijk security issue, want kennelijk is niet iedereen zeker of het niet zou kunnen om op deze manier computers plat te leggen.

Daarnaast levert het misschien ook stof op tot discussie over hoe je fora moderatort (via het blocken van ip-adressen of bepaalde besturingssystemen*) of inhoudelijk.
Want posts van anonieme reageerders worden 'goed (..)' tegen het licht gehouden, de reacties van personen met een account kennelijk niet.

Zo is er ook weer even aandacht voor de mogelijke onveiligheid voor het gebruik van torrents om diverse zaken te downloaden, zoals bekend zijn deze plekken en met name gedownloade software een bron voor virus ellende.
Uit de reacties kan je opmaken dat personen dat dus ook nog 'veelvuldig' doen met XP systemen ; misschien is het leermoment dan nu op zijn minst dat je moet oppassen met het gebruik van torrents, dat niet moet doen met oude systemen of eigenlijk sowieso niet moet doen?

Met inhoudelijk monitoren en het voeren van inhoudelijke discussie's kom je verder dan met blocken en terugpakken.

* ben benieuwd of deze post vanaf dit post-ip adres met dit Os en gebruik van een andere browser wel weer eens gepost gaat worden.
02-07-2013, 12:02 door Anoniem
Door Ilja. _\\//: P.S: Wat betreft de Hulp-Fora, is het een bekend gegeven dat de "Helpies" niet echt toeschietelijk zijn naar de "Helpers". Welke frustratie zich soms klip & klaar uit in de reactie van een Helper naar aanleiding van een Helpie van wat je zelf hierboven beschrijft.
(off-topic)
Wat ik wel eens doe is ter illustratie de hulpvrager vragen de rollen om te keren met een onderwerp waar zij verstand van hebben. Ik bel dan zogenaamd op met een vraag waar hij of zij wel mee kan helpen. De dialoog verloopt dan ongeveer zo:

Ik: "Maastricht doet het niet."
Ander: "Wat?"
Ik: "Maastricht doet het niet."
Ander: "Wat bedoel je, Maastricht doet het niet?"
Ik: "Nou, precies wat ik zeg: ik wil naar Maastricht en hij doet het niet."

De meeste mensen geven het op dit punt al op, ze weten niet hoe ze door moeten vragen om meer informatie los te krijgen.

Ik doe alsof ik onderweg ben naar Maastricht, en misschien heb ik vertraging met de trein of sta ik in een file, maar aangezien ik geen verstand van dat soort zaken heb en verwacht dat de ander alles weet moet de informatie met moeite uit me gepeuterd worden. "Hoe ga je dan naar Maastricht?" "Weet ik veel, net als altijd. [geërgerd:] Waarom stel je van die moeilijke vragen, jíj hebt toch verstand hiervan?" Ik doe dus alsof ik niet weet wat een trein of een snelweg is, alsof ik puur op het niveau van inzichtloos handelingen uitvoeren het land doorreis, ik snap zelfs maar nauwelijks dat ik mijn huis uit ben gegaan. Het klinkt extreem, maar je zal ze de kost moeten geven die op die manier computers en het internet "begrijpen".

Aan het eind wijs ik erop dat dat écht het soort gesprekken is dat je voert met mensen die hulp met computers vragen, maar te weinig basiskennis hebben om een vraag goed te stellen of tegenvragen zinvol te beantwoorden. Ik heb enkele mensen die ongeveer zo reageerden als de "ik" in de dialoog (tegenover mij of over pratend over een ander die ze naar hun mening niet goed geholpen had) een stuk bescheidener zien worden van deze exercitie.
02-07-2013, 12:20 door Whacko
"Als het echt blijkt dat hier één of andere onverlaat dacht grappig te zijn, heeft hij-zij het flink mis en zal ik ook niet schromen om ook hiervoor een mooi bericht te publiceren, alleen moet ik nog even uitzoeken hoe het juridisch in elkaar steekt omtrent het publiceren van een persoonlijk IP-adres want dat kan immers deels een persoonsgegeven zijn", aldus Van Emmerik.

Ja speel het maar mee... Je moet er geen aandacht aan schenken. Dat is juist wat zo iemand wil.
02-07-2013, 13:41 door AcidBurn
Ik vind het niet grappig. Een Hoax hoort leuk te zijn :(
02-07-2013, 18:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.