image

Obama blokkeert Guardian website voor militairen

dinsdag 2 juli 2013, 10:54 door Redactie, 14 reacties

Het Amerikaanse leger heeft de website van de Britse krant The Guardian geblokkeerd voor militairen in het buitenland. De krant publiceerde de afgelopen weken verschillende artikelen over grootschalige surveillance van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en spionagepraktijken van de Amerikaanse overheid. Vanwege de onthullingen is de website nu geblokkeerd.

De blokkade die het Pentagon instelde geldt voor troepen in het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Militairen in Afghanistan die de website willen bezoeken krijgen een melding dat het om een 'theater-wide' blokkade gaat. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie stelt in een verklaring dat het via de blokkade het uitlekken van geclassificeerde informatie wil tegengaan.

Reacties (14)
02-07-2013, 11:06 door Fugu
Wat zeggen de overheden ook altijd alweer: Als je niets misdaan hebt heb je niks te vrezen.
Blijkbaar geldt dat andersom niet helemaal.
02-07-2013, 11:09 door Ilja. _V V
Ik begrijp de term " theater-wide" niet. Zover ik gelezen heb word dat gebruikt door de Guardian.

Tijd om Obama te e-mailen:

http://www.whitehouse.gov/contact/submit-questions-and-comments

Even graven hoor, maar ik heb nog ergens het e-mail-adres van de Ovale Kamer...
02-07-2013, 11:31 door Erwtensoep
Zijn ze bang voor massale desertie?
02-07-2013, 11:31 door Anoniem
"Het Amerikaanse Ministerie van Defensie stelt in een verklaring dat het via de blokkade het uitlekken van geclassificeerde informatie wil tegengaan."

Men wil het uitlekken van reeds gelekte informatie tegen gaan, door deze te blokkeren voor het eigen personeel, terwijl deze informatie voor de rest van de wereld toegankelijk is ?

Het is lastig voor te stellen hoe men denkt dat men via een blokkade van een website van een krant het uitlekken van geclassificeerde informatie kan voorkomen.

Het lijkt er eerder op dat men het eigen personeel onwetend wil houden ?
02-07-2013, 11:35 door Anoniem
Waarom snap ik dit niet ? Je zou toch zeggen dat je de website voor de overige doelgroepen wilt afsluiten ? Maar je eigen mensen ? En waarom hoor ik alleen verontwaardiging en geen rigoureuze stappen t.o.v. onze "partner" Ik blijf het een diep trieste bedoening vinden. Noem me maar naïef , maar stop dat geld (wantrouwensbelasting) nou eens in zaken die het land wat geliefder zou maken (medial care (eigen bevolking)) of ontwikkelingssamenwerking (buitenland) en kijk eens even hoeveel levens je kunt redden. I.p.v. aan dure symptoombestrijding te doen. Dit is niets anders dan een door angst gevoede privé oorlog die resulteert in een zeer negatief dalende spiraal.
02-07-2013, 11:38 door WhizzMan
Wacht even, ze willen door het blokkeren van een publieke website waar informatie op staat voor alleen maar een stel soldaten het *uitlekken van geclassificeerde informatie* tegengaan? De informatie die op die website staat is toch al lang uitgelekt, als ie geclassificeerd was? Wat een ontzettend stom excuus.
02-07-2013, 11:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2013, 12:14 door Whacko
Door WhizzMan: Wacht even, ze willen door het blokkeren van een publieke website waar informatie op staat voor alleen maar een stel soldaten het *uitlekken van geclassificeerde informatie* tegengaan? De informatie die op die website staat is toch al lang uitgelekt, als ie geclassificeerd was? Wat een ontzettend stom excuus.
misschien denken ze dat het de militairen op ideeen kan brengen om ook geclassificeerde informatie te lekken.
02-07-2013, 12:27 door Anoniem
Door WhizzMan: Wacht even, ze willen door het blokkeren van een publieke website waar informatie op staat voor alleen maar een stel soldaten het *uitlekken van geclassificeerde informatie* tegengaan? De informatie die op die website staat is toch al lang uitgelekt, als ie geclassificeerd was? Wat een ontzettend stom excuus.

"Classified" is technisch gezien niet precies hetzelfde als "geheim", de classificatie bepaalt welke mensen een document mogen inzien. Ook al is de informatie bij de hele wereld bekend, dan geldt ze nog als classified zo lang als de instantie die ze geclassificeerd heeft (of een hogere instantie) de classificatie niet opheft. Zo lang als die classificatie niet is opgeheven mag de betreffende informatie niet via ongeclassificeerde netwerken worden verspreid.

Vergelijk het met de kernwapens op Volkel, iedereen weet dat die dingen er liggen maar toch geldt die informatie nog steeds als staatsgeheim. Je zulf gegevens over kernwapens in Volkel dan ook sneller in de vrije pers vinden dan op een ongeclassificeerd militair netwerk.
02-07-2013, 13:58 door AcidBurn
Amerikanen sporen echt voor geen ene meter.
02-07-2013, 17:51 door Rstandard
Door Ilja. _\\//: Ik begrijp de term " theater-wide" niet. Zover ik gelezen heb word dat gebruikt door de Guardian.

Tijd om Obama te e-mailen:

http://www.whitehouse.gov/contact/submit-questions-and-comments

Even graven hoor, maar ik heb nog ergens het e-mail-adres van de Ovale Kamer...
http://en.wikipedia.org/wiki/Theater_%28warfare%29
02-07-2013, 18:08 door Anoniem
Zoals al door diversen aangegeven klopt het argument 'tegen uitlekken' niet. Het kan hooguit voorkomen dat het 'terug naar binnen lekt', en zelfs dat niet.

De enige logica die ik er in kan zien is emotie. De modus operandi van de diverse betrokken overheidsdiensten in het algemeen, en de Amerikaanse 3-letter organisaties in het bijzonder, is herkenbaar, het is die van de Shaper (zie teamrollen van Belbin). Oftewel, het doel heiligt alle middelen. Ook is duidelijk herkenbaar dat dit gedrag, deels uit frustratie, steeds verder escaleert tot een soort menselijke vorm van hondsdolheid. Hoe ver dat gaat is niet te zeggen, het record ligt tot nu toe bij de Inquisitie en heksenjagers.

Ergens ben ik wel happy met dit soort reacties, het zet mensen aan het denken. Bovendien is de tegenpartij in zetdwang, ze kunnen voor hun gevoel niet anders dan steeds op domme wijze met overmatig fysiek en emotioneel geweld 'ingrijpen' (lees: verder escaleren). Hoe meer dat gebeurt, hoe meer mensen na gaan denken en zich er van afkeren. Uiteindelijk is vermoedelijk de enige oplossing dat de betrokken organisaties in hun bestaansrecht en de betrokken personen in hun loopbaan op onzekere grond terecht komen. Daar is een groot aantal mensen voor nodig. Dit helpt.
02-07-2013, 18:54 door steve sh1t
Als je een paar jaar geleden tegen Obama was, dan was je volgens de massa een racist / FOX-fanboy / redneck.

Nu trekt Obama aan de touwtjes en is het weer niet goed volgens de massa.

Wat wil iedereen nou?!?
03-07-2013, 11:19 door Anoniem
Classified is niet het zelfde als geheim Classified is hetzelfde als confidentieel.Secret is gelijk aan geheim. Theater-wide bedoelen ze mee voor die groepen mensen die momenteel actief bezig zijn in afghanistan etc. dus Teahter of War daar is the guardian geblokkeerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.