image

Man slachtoffer van identiteitsfraude via Marktplaats

vrijdag 30 januari 2015, 10:54 door Redactie, 13 reacties

Een man is het slachtoffer van identiteitsfraude op Marktplaats geworden nadat hij zijn identiteitsgegevens naar een verkoper op de veilingsite had gemaild. De man was op zoek naar kaartjes voor een concert en vond een verkoper. Na contact te hebben opgenomen mailde de verkoper de man identiteitsgegevens en vroeg vervolgens om zijn gegevens. De man mailt een kopie van zijn identiteitskaart en maakt 350 euro over voor de kaartjes, zo laat hij aan Hart van Nederland weten.

De kaartjes ontvangt hij echter niet. Twee dagen later ziet hij opeens hoe er onder zijn naam ook allerlei concertkaartjes worden aangeboden. De oplichter gebruikt de ontfutselde identiteitsgegevens om weer nieuwe gegevens te stelen en mensen op te lichten. En deze gedupeerde kopers bedreigen vervolgens de eerder opgelichte man omdat ze denken dat hij de kaartjes niet levert. Consumenten krijgen het advies om nooit identiteitsgegevens naar een ander op internet te sturen.

Reacties (13)
30-01-2015, 11:01 door Anoniem
Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten .
Hoe vaak wordt er nu wel niet gewaarschuwd om bewust om te gaan met personalia .

manmanman ... die zou zijn bankpas nog opsturen met daarbij een briefje met zijn pin code .
30-01-2015, 11:07 door beamer
Consumenten krijgen het advies om nooit identiteitsgegevens naar een ander op internet te sturen
.
Als je wilt kopen en verkopen op marktplaats, zal je over het algemeen toch naam, adres en IBAN uit moeten wisselen.

Marktplaats zou zelf de kans op fraude kunnen verkleinen door hetzelfde systeem van het moederbedrijf eBay te introduceren waarbij kopers en verkopers bij elke transactie worden beoordeeld op het verloop ervan. Nog steeds niet zaligmakend, maar wel een veel betere indicatie dan dat je nu hebt (niets nl.)
30-01-2015, 11:14 door Anoniem
had ie nu maar die spy-app van de overheid gebruikt en zijn ID gewatermerkt.
30-01-2015, 11:23 door Anoniem
Door beamer:
Consumenten krijgen het advies om nooit identiteitsgegevens naar een ander op internet te sturen
.
Als je wilt kopen en verkopen op marktplaats, zal je over het algemeen toch naam, adres en IBAN uit moeten wisselen.

Marktplaats zou zelf de kans op fraude kunnen verkleinen door hetzelfde systeem van het moederbedrijf eBay te introduceren waarbij kopers en verkopers bij elke transactie worden beoordeeld op het verloop ervan. Nog steeds niet zaligmakend, maar wel een veel betere indicatie dan dat je nu hebt (niets nl.)

De man mailt een kopie van zijn identiteitskaart !

Dat is wat anders dan even wat gegevens uitwisselen .
30-01-2015, 11:25 door Erik van Straten
Het TV programma Opgelicht?! meldde deze zelfde identiteitsfraude ook al op 2014-11-04 (http://www.opgelicht.nl/uitzending/2014/1055/).
30-01-2015, 17:06 door Anoniem
Totaal geen medelijden met mensen die in dat soort dingen trappen, je ID opsturen is gewoon vragen om problemen. Net als je op social media mensen zien met hun rijbewijs, ID en Credit Card op de foto.

Marktplaats is al jaren een broedplaats van oplichters en rooftuig. Als ik het niet op kan halen dan is het jammer, want geld aan een wildvreemde geven is nogal.... erg dom. Leuk detail is dat ik ooit een PSP wilde kopen van een zekere Arthur op Marktplaats hem belde en een Marokaanse meneer aan de lijn kreeg die mij niet zijn adres wilde geven en wilde afspreken in de binnenstad net buiten camera toezicht en ik maar even moest toeteren voor de lokale coffeeshop. Je snapt uiteraard dat ik hier niet heen ben gegaan en toen via de mail de benodigde verwensingen kreeg.

Marktplaats doet altijd zijn best om publiekelijk goed voor de dag te komen en op te treden. Maar realiteit is totaal ander kijk maar eens naar bekende kledingmerking bijvoorbeeld. Zoveel nep wat er bij staat en toegestaan.
30-01-2015, 20:49 door Anoniem
MARKPLAATS is een erg onveilige site.waar veel mensen opzitten met kwade bedoelingen.en veel mensen ,die niet serieus handelen.Wij hebben dat ook al vaker meegemaakt.Wij kopen alleen nog iets via deze site.als wij kunnen handelen in persoon.anders niet.Wand als er iets gebeurt dan kun je MARKTPLAATS schrijven,en tippen zo vaak je wilt.Je komt er nergens mee.En zet je een waarschuwings advertentie,dan is hij in no time verdwenen,je krijgt dan een mail van Marktplaats dat zoiets niet mag wegens privacy redenen.Maar de OPLICHTER mag lekker zijn gang gaan.Ook nagaan op mijn politie
Haalt vaak niets uit.Als de oplichter is veranderd van naam en bank nr.en woonplaats Dan kun je het daar ook niet op nakijken.Dus geld overmaken is altijd er link en zeker hoge bedragen.Ik betaal liever iets meer.En haal het dan zelf,dan dat het goedkoop is en je krijgt de spullen niet.


COBRA
30-01-2015, 22:53 door Anoniem
Bijna alle hotels en campings vragen je je paspoort in te leveren! zelfs bij dierentuinen heb ik het meegemaakt.
Ik doe dat gelukkig niet meer, maar heb het in het verleden vaak genoeg gedaan.
Iedereen kan dan je paspoort kopiëren. Ook op het gemeentekantoor kan iedereen je paspoort kopiëren.
Voor diploma's moet je een kopie aanleveren, voor stage, voor werk etc, etc....
Dan moeten we dit dus ook nooit meer doen.
NOOIT meerde paspoort aan iemand geven en NOOIT meer een kopie daarvan aan iemand geven.
31-01-2015, 08:22 door Anoniem
Ligt de oorzaak hier van niet eigenlijk bij de bron, het kopen van het kaartje.
Als groot fan van een band maar niet zo goed met de computer is het tegenwoordig onmogelijk om nog kaartjes te krijgen.
terwijl een wizkid die denk dat de Rolling Stones een circusact met stenen is, zo 6 kaartjes besteld en die dan weer door gaat verkopen. Gewoon terug naar verkoop aan de kassa dan hebben de echter fans ook weer kans op legale kaartjes, kost wat tijd als je voor de kassa moet wachten maar de echte fan heeft dat er wel voor over.
31-01-2015, 14:01 door Anoniem
Ik ben er helaas ook al meerdere keren opgelicht. (maar ben uiteraard niet zo achterlijk geweest om mn ID op te sturen:P)
Op het moment dat je zelf geld overmaakt is er ook bij het niet onvangen van een product niet echt sprake van diefstal (je kunt er iig niets tegen doen, behalve gebruik maken van paypall, maar dan loop ik liever wat meer risico :P)
Computeronderdelen zou ik er iig niet kopen. Die krijg je of niet thuisgestuurd, of ze zijn op leven na dood, bovendien vraagt iedereen er de jackpot voor. (in tegenstelling tot de marktplaats van Tweakers. goede prijzen en maand oude producten :)
Door ze aangetekend toe te laten sturen heb je nog een klein beetje zekerheid. Dan ben je verzekerd tot 500 euro en als de verkoper zegt dat het werkte, en het niet werkend aankomt, krijg je dat (bij goede verpakking) vergoed.
01-02-2015, 23:16 door Anoniem
Als je een kopie van in dit geval je ID kaart opstuurt, altijd je BSN afschermen en eventueel nog meer met bijvoorbeeld de kopieID app.

Sowieso hoef je alleen bij overheidsinstanties en zorgcentra je BSN af te staan en hebben bijvoorbeeld telecomproviders e.d. hier helemaal geen recht op. Zo krijg je dus Identiteitsfraude.

Dus. Ga zuinig op met je persoonsgegevens!
21-09-2015, 20:26 door Rene de Krom - Bijgewerkt: 21-09-2015, 20:27
Mijn zoon Roy de Krom is dit weekend met ID Fraude in aanraking gekomen. Schijnbaar heeft hij ooit zijn Rijbewijs op Instagram geplaatst, toen hij slaagde en deze foto wordt nu tezamen met zijn Facebook foto gehackt. Het vreemde is dat er wel een ING rekening op naam van Rdekrom is geopend met nummer : NL39INGB0003651853. Dit is dus niet het nummer van mijn zoon. Ik heb aangifte gedaan bij de politie en bij de ING, morgen een afspraak en dan via de ING proberen de opgelichte mensen (tot nu toe 2x Iphone 6 voor€330,00 en €320,00 en 1 playstation 4 bedrag onbekend) te helpen. We hebben het natuurlijk zoveel mogelijk via sociale media gedeeld en hopen dat die persoon morgen opgepakt wordt.
Ik begrijp de boosheid van de gedupeerden en hoop dat de ING in staat is om alles terug te halen en dat Justitie hier tegen op kan treden.
Rene de Krom
30-09-2015, 00:05 door Jpraag
René de krom, mij is hetzelfde overkomen! En de oplichter is nu nog steeds actief op marktplaats! De ING werkt niet mee helaas terwijl ik erg veel bewijs heb.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.