image

ENISA: malware is en blijft grootste dreiging

vrijdag 30 januari 2015, 11:33 door Redactie, 5 reacties

Malware was het afgelopen jaar de grootste dreiging en zal dat ook in de nabije toekomst blijven, terwijl de effectiviteit van anti-virussoftware en andere traditionele beschermingstechnieken afneemt, aldus het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuw rapport. Onder malware vallen Trojaanse paarden, wormen en potentieel ongewenste programma's (PUPs). Deze laatste categorie bestaat bijvoorbeeld uit adware dat met gratis software is gebundeld.

Naast malware was er in 2014 ook een stijging van het aantal webgebaseerde- en webapplicatie-aanvallen te zien. De dreiging van botnets, spam, exploitkits en ransomware nam juist af. Ook zou er een afname van SQL Injection zijn, de aanvalstechniek waarmee aanvallers toegang tot de databases van websites weten te krijgen. Volgens ENISA hebben webontwikkelaars steeds meer kennis om dit probleem te voorkomen. Wordt er naar de toekomst gekeken, dan maakt ENISA zich vooral zorgen over malware, webgebaseerde-aanvallen, phishing, datalekken en identiteitsdiefstal.

Hoewel het hier om bekende problemen gaat zouden cyberdreigingen steeds geraffineerder worden. De huidige beschermingstechnieken, zoals virusscanners, worden echter steeds minder effectief, aldus het agentschap. Daarnaast zullen cybercriminelen ook leren van de geavanceerde technieken die cyberspionnen toepassen. "Methodes die nu door aanvallers met veel mogelijkheden worden gebruikt zullen morgen door cybercriminelen worden toegepast. Dit vergroot de uitdaging voor de ontwikkeling van beveiligingsmethodes", aldus de conclusie van ENISA.

Reacties (5)
30-01-2015, 13:39 door Anoniem
Een andere meer specifieke conclusie : "Overheden bedreigen voortbestaan van het internet"

http://computerworld.nl/beveiliging/85225-overheden-bedreigen-voortbestaan-van-het-internet
30-01-2015, 14:22 door Anoniem
Nee enisa,

De eindgebruiker is en blijft de grootste bedreiging, want zij klikken op die bijlages in de mail.....
Een veiliger websites bouwen is ook al een uitdaging.

Als je nou weet dat mailware een blijvertje is, en niet zal verdwijnen, dan is investeren in bewustwording (goed nadenken) stap 1.
30-01-2015, 21:01 door Anoniem
Door Anoniem:
De eindgebruiker is en blijft de grootste bedreiging, want zij klikken op die bijlages in de mail.....
Niet (alleen) de eindgebruiker!

Ook de grote(re) instanties, die de eindgebruiker mails sturen met links daarin om er op te klikken. Échte mails van de échte instanties dus.

Vandaag mocht ik een mail ontvangen van de Ohra, waarin reclame gemaakt werd voor hun nieuwe 'MijnOhra' (ik ben klant) met dus zon leuk blokje erin om op te klikken om op de nieuwe site in te loggen. Dus aanmeldnaam en password invullen na aanklikken link..

Terwijl er overal gewaarschuwd wordt dat je NIET op links moet klikken stuurt dus zo'n bedrijf je doodleuk een mail met uitnodiging om dat juist wél te doen. En niet alleen aan mij, aan alle klanten natuurlijk, ook die een spaarrekening bij de Ohra hebben...

Natuurlijk heb ik niet op links geklikt. Ook al had ik via Spamcop kunnen vaststellen dat de mail echt van Ohra (of diens reclamebureau) afkomstig was.

Maar ik vraag me af waar ze daar mee bezig zijn. Want zo leren de minder getrainde PC-gebruiikers het nooit! En dit soort dingen heb ik al diverse keren eerder meegemaakt.

Vandaar: het ligt niet alleen aan de eindgebruiker!
31-01-2015, 10:30 door Anoniem
overheden, clouds, bewaarzucht, datamining, en het brede schepnet waarmee mensen als 'potentiele terrorist/einzelganger?' wordt gelabeled met het daaraan gekoppelde volledige verdwijnen van privacy....
DAT is het grootste probleem van deze tijd.
Malware-schmalware
31-01-2015, 10:33 door Laforge7
Het zou me niks verbazen als geheime diensten met opzet backdoors (laten) bouwen in software (bijvoorbeeld Flash-player updates). En vervolgens van niks weet als de hacker community deze (een tijdje later) ook gevonden heeft.

Het magische begrip 'overheid' is verantwoordelijk voor zo gigantisch veel ellende...
Zo'n beetje elke (wereld)oorlog in de geschiedenis is gestart door overheden, we praten over ontelbaar veel doden.

Geef mij maar het wilde westen. Deze was namelijk lang zo wild niet als hollywood films ons willen doen geloven.

Absolute aanrader voor geinteresseerden:
https://www.youtube.com/watch?v=moJOeKvK6Yw (They Control Humans With Words)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.