image

D66-Kamerlid: Opstelten houdt te weinig rekening met privacy

zondag 1 februari 2015, 11:09 door Redactie, 13 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Teeven houden onvoldoende rekening met de privacy van Nederlanders bij de inzet van bijvoorbeeld nieuwe opsporingsmethoden, stelt Gerard Schouw, Tweede Kamerlid van D66. "Nu zijn Nederlanders voor Opstelten en Teeven in eerste instantie potentiële criminelen. Dat moet anders", zo liet hij deze week tijdens de Europese Dag van de Privacy weten.

D66 heeft voor dit jaar een privacy-agenda opgesteld. Die moet ervoor zorgen dat de privacy van iedereen in Nederland beter wordt gewaarborgd tegen te verstrekkende inbreuken. Volgens de partij is privacy een grondrecht en mag de overheid persoonlijke gegevens niet zomaar gebruiken. Verder pleit D66 ervoor dat de overheid beter zijn best gaat doen om gerichter te werk te gaan in plaats van sleepnetmethodes toe te passen die ten koste van de privacy van onschuldige mensen gaan.

Concreet moet de privacy-agenda ervoor zorgen dat de bewaarplicht telecomgegevens wordt afgeschaft, het College bescherming persoonsgegevens tanden krijgt en het doorspelen van privégegevens aan andere landen wordt beperkt. Ook wordt er opgeroepen om overheidswebsites goed te beveiligen, persoonsgegevens binnen Nederland te houden, de controle op de geheime diensten te verbeteren en de opslag van biometrische gegevens te beperken.

Reacties (13)
01-02-2015, 11:43 door Anoniem
Goh, zouden we binnenkort weer eens verkiezingen hebben?

Klinkt heel mooi van D66, maar helaas...
Als puntje bij paaltje komt, stemt D66 net zo makkelijk voor privacyschendende maatregelen.
Al was het maar om andere (belangrijkere) D66-wensen door te drukken.

Als D66 privacy werkelijk zo belangrijk vindt, dan zal ze dat eerst in Den Haag moeten bewijzen.
Voor iets langer dan 2 maanden, en met meer dan alleen woorden.
01-02-2015, 14:33 door Anoniem
Door Anoniem: Goh, zouden we binnenkort weer eens verkiezingen hebben?

Klinkt heel mooi van D66, maar helaas...
Als puntje bij paaltje komt, stemt D66 net zo makkelijk voor privacyschendende maatregelen.
Al was het maar om andere (belangrijkere) D66-wensen door te drukken.

Als D66 privacy werkelijk zo belangrijk vindt, dan zal ze dat eerst in Den Haag moeten bewijzen.
Voor iets langer dan 2 maanden, en met meer dan alleen woorden.

Exact. D66 stond een paar weken terug nog vooraan bij het roepen om meer anti-terrorisme maatregelen (lees: afbraak privacy terwijl al lang bekend is dat dit geen positief effect heeft). Sommige kamerleden en enkele europarlementleden hebben een totaal ander verhaal dan de fractieleider. Niettemin verdienen de kamerleden die het wel goed voor hebben steun.
01-02-2015, 15:28 door Anoniem
De verkiezings plié van D66 - Minder 'roze'kleurig dan je denkt


D66 doet de volgende 16 voorstellen:

1. Geef de privacywaakhond tanden.
2. Schaf de bewaarplicht van telecomgegevens af.
3. Voorzie in een volwaardige meldplicht voor datalekken.
4. Beperk de doorgifte van privégegevens aan andere landen.
5. Alle overheidsdiensten een privacyfunctionaris.
6. Zorg voor goed beveiligde overheidswebsites.
7. Voorzie in heldere voorwaarden voor consumenten.
8. Bied mensen inzicht in verzamelde gegevens.
9. Regel een verwijderplicht.
10. Maak correctie recht toegankelijker.
11. Houd persoonsgegevens binnen Nederland.
12. Houd de notificatieplicht in stand.
13. Verbeter de controle op de geheime diensten.
14. Pleit voor strikte regels voor gegevensuitwisseling binnen en buiten Europa.
15. Zet in op sterke Europese privacywetgeving in 2015.
16. Beperk de opslag van biometrische gegevens.

13. Verbeter de controle op de geheime diensten

Sleepnetmethodes waarbij ook gegevens van niet verdachte mensen worden opgeslagen moet worden vermeden. Geef de Nederlandse privacy- waakhond, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), een stoel bij de toezichthouder voor de geheime dienst, om zo de privacy van mensen beter tegen onnodige inmenging en schendingen te kunnen beschermen.

Wat er niet staat !
Is een onomwonden NEE bij de plannen voor invoering van bevoegdheid tot permanente ongerichte tap op de kabelgeboden communicatie.

Opslag van data is eigenlijk niet zo relevant bij realtime scanning van alle communicatie verkeer van alle Nederlanders en daarbuiten.

Te denken valt aan een gele kaart systeem bij een realtime scan, dan gaat de scanner af bij elk van de vele aangelegde categorieën waarop gescand wordt.
Bij voldoende automatische hits volgt een rode kaart en actie.
In dit systeem is er niets opgeslagen, ben je als burger op de inhoud van al je communicatie gecategoriseerd (geprofileerd) en heb je als burger (advocaat, journalist) evengoed nul privacy.
Laat staan dat het woord vrijheid nog van toepassing is bij deze voortdurende intensieve monitoring.

Tel daarbij op de recente inzichten rondom onze internationaal meewerkende houding, of dichter bij huis, de tendens dat inlichtingendiensten steeds nauwer gaan samenwerken met politie, lees vooral het delen van data, en het begrip privacy is volledig weg.

Dan nog, niet te vergeten, de toekomstige alledaagse realiteit rondom profilering.
Wat dacht je tot slot van alle ellende die je als burger kan ervaren wanneer je onterecht opgesloten zit in een door de overheid bepaald profiel?
Op vele vlakken, ambtelijke tegenwerking, extra controles en uitsluiting van voorzieningen waar anderen wel recht op hebben.
Allemaal mogelijk zonder opslag, op basis van realtime scanning en intensieve efficiënte doorgeautomatiseerde samenwerking van de diensten.

Met invoering van deze wet, wordt op termijn, na vele stapjes van steeds ietsje meer uitbreiden en oprekken, de maatschappij geregeerd door uitkomsten van scan-parameters.
Uitkomsten waar niemand te controleren over gaat en niemand verantwoordelijkheid voor neemt als jij iets niet meer krijgt waar je recht op hebt; een dienst, een regeling, een recht, privacy of vrijheid.

D66 de partij van jammer,
jammer van de sierlijk geformuleerde 16 puntjes, die er na invoering van die nieuwe wet niet tot nauwelijks meer toe doen.
Zou het immer buigzame en lenig acterende D66 zich aan de eigen ferme plannen houden?
Als meewerkend kabinetspartner heeft zij niet overtuigend als kritische partij in woord en daad.
Daar was de wens om maar mee te mogen doen te groot voor.


Plié ?
http://3.bp.blogspot.com/-85TCsqekQ4I/T6qaPxCMEYI/AAAAAAAAAH8/8vV1hhw50HA/s1600/GrandPli%25C3%25A9_closeuppink.jpg
01-02-2015, 16:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-02-2015, 20:30 door Anoniem
Door Anoniem:Dan nog, niet te vergeten, de toekomstige alledaagse realiteit rondom profilering.
Wat dacht je tot slot van alle ellende die je als burger kan ervaren wanneer je onterecht opgesloten zit in een door de overheid bepaald profiel? Op vele vlakken, ambtelijke tegenwerking, extra controles en uitsluiting van voorzieningen waar anderen wel recht op hebben. Allemaal mogelijk zonder opslag, op basis van realtime scanning en intensieve efficiënte doorgeautomatiseerde samenwerking van de diensten.

Met invoering van deze wet, wordt op termijn, na vele stapjes van steeds ietsje meer uitbreiden en oprekken, de maatschappij geregeerd door uitkomsten van scan-parameters. Uitkomsten waar niemand te controleren over gaat en niemand verantwoordelijkheid voor neemt als jij iets niet meer krijgt waar je recht op hebt; een dienst, een regeling, een recht, privacy of vrijheid.

Inderdaad veruit de grootste kopzorg rondom de hele gegevenskleptomanie. Er is niet zo heel veel voor nodig om de kans dat je er in verzeild raakt vele malen groter te laten zijn dan de kans in een aanslag verzeild te raken, en in mijn beleving is het als ik er in verzeild zou raken uitzichtsloos en ondraaglijk lijden. Dan nog liever in een flits weg zijn bij een aanslag.

Helaas is het in de geschiedenis niet nieuw. Het patroon van de redeneringen en 'opsporingsmethoden' heeft veel weg van dat uit de vroege tijd van de inquisitie. Weliswaar ontbreken de brandstapels, maar de Kafkaeske toestanden waar je dan 'tegen in beroep mag gaan' (een eindeloze uitputtingsslag tegen de bierkaai) voelt geniepiger en schijnheiliger aan.

Misschien een schrale troost. Ook de inquisitie is eindig gebleken. Mede door de bekende persoonlijke kringen die iedereen om zich heen heeft, werd al snel duidelijk dat er misstanden waren. Uiteindelijk is het protest daartegen mede aanleiding geweest de zaak weer op te doeken. Dat was in een tijd zonder zelfs maar een drukpers. In de tijd van twitter etc. verspreidt het nieuws van misstanden zich veel sneller. Misschien snel genoeg om ten halve te keren.
02-02-2015, 00:49 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem:Wat er niet staat !
Is een onomwonden NEE bij de plannen voor invoering van bevoegdheid tot permanente ongerichte tap op de kabelgeboden communicatie.

Er worden hier volgens mij twee dingen door elkaar gehaald
- tap-mogelijkheden voor kabel-communicatie
- de sleepnetmethode

Van dat laatste zeggen ze dat die "vermeden" moet worden. Het standpunt van D66 daarin is volgens mij dat er door de inlichtingendiensten eerst maar eens aangetoond moet worden dat deze methodes een nut hebben tegen verantwoorde kosten.

Het eerste punt lijkt mij volledig legitiem. Wanneer je politiediensten de mogelijkheid geeft om telefoontaps te plegen komt het mij nogal vreemd voor die afhankelijk te maken van de gebruikte techniek.
02-02-2015, 00:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-02-2015, 02:22 door Anoniem
Geen worteltjes taart

Er worden hier volgens mij twee dingen door elkaar gehaald
- tap-mogelijkheden voor kabel-communicatie
- de sleepnetmethode

Nee, die twee zaken zijn als mogelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden in de nieuwe wet.

Kabinet wil inlichtingendiensten ongericht laten aftappen
https://www.security.nl/posting/409425/Kabinet+wil+inlichtingendiensten+ongericht+laten+aftappen

Het eerste punt lijkt mij volledig legitiem. Wanneer je politiediensten de mogelijkheid geeft om telefoontaps te plegen komt het mij nogal vreemd voor die afhankelijk te maken van de gebruikte techniek.

Dacht je nou werkelijk dat het alleen maar om een uitbreiding van telefonie taps gaat?

Wat dacht te denken van een nauwelijks verholen doorzichtige function creep?
Wanneer iets technisch mogelijk wordt zal het worden gebruikt.
Beloften voor zorgvuldigheid en terughoudendheid bij invoering zijn niet erg lang houdbaar, dat is wel gebleken bij de gang van zaken rond om de datarentie. Allerminst terughoudend toegepast, miljoenen opvragingen per jaar.
Kaders van de wet kan je bijstellen.

De voortdurende glijdende schaal van de legitimiteit.
Op een dag kom je erachter dat dat favoriete mooie kleurige overhemd volkomen verkleurd blijkt te zijn, krab je je achter de oren op welk punt het nou eigenlijk mis was gegaan, pijnig je achteraf je hersens of je het je ooit had kunnen voorstellen in deze kleur rond te .. .
Waar ging het fout?
Ergens in deze tijd, eigenlijk al een stuk eerder.

Vertrouwen is een groot goed.
Voor blind vertrouwen in nieuwe beloften is geen enkele aanleiding meer, het wordt immers keer op keer met voeten getreden met slechts beloftes op beterschap.
02-02-2015, 07:46 door Anoniem
Over een paar jaar zullen je kinderen afvragen waarom je niets deed tegen de invoering van deze wetten.
Nu handelen & actie tegen extra tap-mogelijkheden voor kabel-communicatie en de sleepnet-methode !
Je kinderen betalen straks de prijs en die is onbetaalbaar ...
02-02-2015, 10:27 door ph-cofi
OK, geen vertrouwen in D66, dus. Welke andere mainstream partij heeft iets te melden over dit onderwerp?
02-02-2015, 14:22 door Anoniem
Door ph-cofi: OK, geen vertrouwen in D66, dus. Welke andere mainstream partij heeft iets te melden over dit onderwerp?

En daar hebben we het echte probleem te pakken.

Geen enkele mainstream partij profileert zich (in de praktijk) als privacy partij.
Misschien toch maar eens gaan stemmen op een van de exoten?
04-02-2015, 17:42 door Anoniem
Stemmen heeft geen zin ; de projecten liggen al voor tientallen jaren vast, dat heeft niets met die politieke poppetjes te maken.
Lees zo de commentaren en het doet me denken aan een liedje :
Manic Street Preachers - If You Tolerate This Your Children Will Be Next.
Misschien tekst iets aanpassen maar als we nu niets doen; alles is in te zien door overheidsdiensten & corrupte partijen.
Er zijn minimaal 5200 lobbyisten volgens de EU ; Minimaal 7 lobbyisten op iedere Europarlementariër !! en die zitten er niet voor de lol.
We staan allemaal onder digitaal toezicht met datamining/profiling tools.
En het gaat allemaal nog erger worden..
05-02-2015, 01:18 door Anoniem
Door Anoniem: Over een paar jaar zullen je kinderen afvragen waarom je niets deed tegen de invoering van deze wetten.
Nu handelen & actie tegen extra tap-mogelijkheden voor kabel-communicatie en de sleepnet-methode !
Je kinderen betalen straks de prijs en die is onbetaalbaar ...
Dat is de kern!

D66 is de grootste privacy schender samen met de VVD. Dit is een 1.000 euro Rutte praatje en overal waar je wat zou willen lezen houden ze nu al een slag om de arm.

Mensen die PvdA, VVD, D66 of CU stemmen helpen ons land omzeep. Afschaffing vrijeartsenkeuze, opheffen rechtsbijstand, totalitair regime/ politiestaat optuigen, al ons geld en pensioen in de bodemloze euro put. De top vaan deze 4 partijen zou opgesloten moeten worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.