image

Nederlanders online voor 7,9 miljoen euro opgelicht

maandag 2 februari 2015, 09:38 door Redactie, 1 reacties

Nederlanders zijn vorig jaar via internet voor een bedrag van 7,9 miljoen euro opgelicht, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Het gaat dan bijvoorbeeld om oplichting via valse webshops. In totaal ontving het meldpunt het afgelopen jaar 43.000 aangiften, zo meldt de Telegraaf.

De politie denkt dat de helft tot twee derde van de mensen die het slachtoffer van online oplichting wordt uiteindelijk aangifte doet, wat zou inhouden dat het werkelijke schadebedrag mogelijk twee keer zo hoog ligt. Vorig jaar was er vooral een stijging van malafide webshops, waar er 163 in beeld van de politie waren. Ook komt het op grote schaal voor dat mensen via internet telefoons, tablets of concertkaartjes kopen maar nooit geleverd krijgen. De verkoper blijkt door het gebruik van een valse naam in deze gevallen onvindbaar. Verder stelt het meldpunt dat het bij internetfraude steeds vaker om georganiseerde criminaliteit gaat.

Reacties (1)
02-02-2015, 14:41 door Anoniem
Aangfite doen, of niet. Ik wacht nu al een jaar totdat mijn aangifte wordt opgepakt, en dit gaat om een jonge knul die voor meer dan 10k op marktplaats heeft opgelicht.

Ik begrijp daarom ook wel waarom de drempel zo laag ligt voor de oplichters.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.